2023-12-10
閨密幫我補祝生日,帶我試「色、香、味」都齊全既fusion鐵板燒。餐廳環境俾人感覺好工整,每張枱都有長長既餐枱布,有d西餐廳既感覺。再有大落地玻璃,望落開揚,而我地對住既鐵板煮食位置都好寬敞。前菜三小點 - 牛蒡、芝麻醬凍豆腐、煙燻雞肉,當中的雞肉比較特別,是半透明的,食落的口感有少少似魚生,但有濃郁的煙燻味。另外重有一份蘋果沙律,又fresh又開胃。茶碗蒸 - 有別於平時的茶碗蒸,可以看見面層有三文魚籽、堅魚湯汁,之後中間重有黑松露油,味道非常濃郁,而且角有木耳絲增加口感,又滑又有咬口。燒帆立貝 - 兩面小小金黃,中間啱啱好,唔會熟晒。再加上菠菜墊底,成個擺盤都好靚,配埋醬汁,鮮味再提升。燒深海野生白鱈魚 - 師父以西式既燒法去煮,肉質細嫩,再配埋野菜粒,而醬汁是蜆汁加菜汁配上,鮮味中有少少酸,提升魚既鮮味。另外,朋友就揀左虎蝦,試左一啖,肉質彈牙,大蝦汁味道濃郁。主角我揀左燒紐西蘭肉眼扒,唔似平啲燒和牛咁油脂咁豐富,燒到半熟、肉質同樣軟腍,多左牛味,再加上香脆蒜片及不同的醬汁,各有滋味。我個人鍾情原汁原味,而朋友則喜歡配酸汁再升華肉味。而朋友則揀左鹿兒島黑毛主肩,雖然有少少肥,但咁
另外,朋友就揀左虎蝦,試左一啖,肉質彈牙,大蝦汁味道濃郁。
而朋友則揀左鹿兒島黑毛主肩,雖然有少少肥,但咁樣燒起上黎更香,而且外層有少少甜既醬汁,食落又juicy又香口。
之後就係鐵板炒飯,飯中有櫻花蝦、銀魚仔…..配以特制的酸梅醬一齊炒,炒得乾身香口酸酸的,另外重可以加入上湯變茶漬飯,兩款食法。
最後一定係甜品,size的骰的豆腐雪糕,一點甜作結尾。而最驚喜當然係生日甜品,店員好好會主動幫我地影相💕📸
雖然閨蜜出錢,但以藝術品一般的食物,呢個價錢真係性價比好高。