2022-07-14
餐廳:The Pearl (尖沙咀)地址:尖沙咀加連威老道20-22號瑞生尖沙咀酒店4樓之前去過瑞生尖沙咀酒店3樓食火鍋,水準確實唔錯,嗰陣已經留意到酒店4樓有一間主打飲嘢、食小食嘅Lounge Bar🥂原來呢間The Pearl @thepearlhk 已經開咗一年幾,近期喺客人嘅反應同支持吓,慢慢加入唔同嘅主食,大廚仲以中西合璧嘅方式,將西餐加入當造新鮮嘅中式食材,比客人可以喺度食完晚飯再飲杯嘢傾吓偈🗣The Pearl每一個角落都充滿藝術氣息🎨,餐牌上以藝術家或藝術作品聯繫嘅Cocktails🍸、大玩投射同有啲宇宙銀河感覺嘅環境🌌、各式各樣嘅雕塑作品🗿,確實幾有feel😎,而餐廳仲有室外同室內位置比你揀,喺截然兩種唔同嘅感覺👍✝️ 烤澳洲羊西冷 $158兩條切條嘅澳洲羊西冷烤至7成熟,鮮嫩嘅肉質配上焦脆嘅外層,加上烤過嘅印度茄子蓉一齊食造成強烈口感對比🤤,微微嘅羊羶香令人食慾大增,另外仲有油封過、無一般大蒜咁濃味嘅獨蒜做配菜🧄✝️慢煮法國鴨胸 $148慢煮法國鴨胸份量都唔少🦆,有成十幾塊,紅嫩嘅鴨胸肉連埋煎香過嘅鴨皮、加上薄薄脂香味濃嘅脂肪層一齊食,配埋自家製嘅紅酒燴黑車厘子醬汁酸酸
地址:尖沙咀加連威老道20-22號瑞生尖沙咀酒店4樓
✝️ 烤澳洲羊西冷 $158
✝️慢煮法國鴨胸 $148
✝️鮮蝦煙肉意式多士 $68
先焗好多士,放上鮮蝦🦐、Mozzarella cheese、火箭菜煙肉等材料,再放入焗爐焗多次🔥,功夫程序雖然多但喺整出嚟嘅效果就好好食😋,將鬆脆嘅多士一啖放入口,豐富「芝」味確實令人抵擋唔住,送酒一流
✝️Yakitori $78
Happy Hour嘅Bar Snack,叫咗呢個烤雞大蔥串燒🐔,一客有三串🍢,
Mocktail喺Off Menu嘅,去嗰日有四款俾我哋揀,叫咗杯Passion fruit Grape($88)同山竹紅茶($88)。