2020-11-27 1003 浏览
星期五放工唔想即刻返屋企,有人話要帶我去 Victoria Dockside K11 Musea 行下。其實呢個商場開咗咁耐我都只係嚟過一次,也好,又可以趁機在場內覓食。行到鬼咁攰,好想搵間 Coffee Shop 坐下。記得之前睇雜誌,介紹商場入面有間充滿藝術味嘅咖啡店,一於過去碰下運氣。估唔到餐廳咁旺場,嚟到只係啱啱 6pm,就已經要排隊輪候, 好彩只係等咗唔夠 10 分鐘就有位。安頓後先欣賞一下餐廳嘅設計,店內裝潢果然很有特色,場內放置了不少名家藝術作品,琳瑯滿目,真令人大開眼界。我哋揀咗兩個小食:招牌莎樂美腸薄餅 Curator Style Pizza ($78)、酥脆雞錘,一客意粉同兩杯飲品。薄餅即叫即製,邊位金黃薄脆,中間香軟煙韌,面頭的莎樂美腸香辣又不過鹹,配上香濃的芝士,簡單又味美接著送上嘅酥脆雞錘配水牛芝士醬 Chicken Lollipops w/Baked Buffalo Cheese ($58)  味道亦很不錯,小雞槌炸得頗香口,肉質很嫩滑,就咁食已經好好味,不太鹹不太膩,連埋面頭的水牛芝士醬一齊食,更加滋味。香蒜橄欖油意粉 Linguine Aglio E O
香蒜橄欖油意粉 Linguine Aglio E Olio ($158)  水準亦唔錯,雖然用料好簡單,只有菇菌、蒜片、辣椒、松露醬及芝士脆片,不過食落味道一啲都唔單調。意粉炒得夠乾身,入口煙韌有致,加上每條都掛上油潤的蒜汁,食完真係齒頰留香。
飲品點咗朱古力摩卡 Mocha ($49) 同 丸久小山園抹茶拿鐵 Green Tea Latte by Marukyu-Koyamaen ($49)。Mocha 口感很細滑,咖啡味頗濃郁,入口甜而不膩;而 Green Tea Latte 味道亦很不錯,入口甘味突出,而且沒一般抹茶嘅苦澀,令人一試愛上。