2024-01-13 31 浏览
九大行星有水星(mercury)、金星(venus)、地球(earth)、火星(mars)、木星(jupiter)、土星(saturn)、天王星 uranus)、海王星(neptune) 和冥王星(pluto),咁“穀神星”又是什麼呢?為咗食我的"大蝦墨汁意粉",就google吓,原來穀神星(Ceres),是太陽系中最小的、也是唯一位於小行星帶的矮行星💯今次係星球系列之餐,因此呢日點咗“水星八爪魚腿蛋包飯” 、“穀神星大蝦墨汁意粉” 、“冥王星烤LA骨”和甜品“ 焦糖芝士蛋糕牛角包窩夫”,連飲品都唔放過,其中一杯就叫做“木星朱古力咖啡”。藍色的蛋包飯.真係好吸睛,亦都係第一次見,打卡一流,配有八爪魚腿及.爪魚片,成個飯顏色配搭,食物襯到絕,好睇又好食;意粉是黑色的,拿到個嘴烏卒卒,但味道適中,大蝦彈牙又有三文魚子點綴,非常之味美;而朋友點嘅烤LA骨對我一個唔係咁鐘意肉類的人來講,竟然都好接受,唔錯。至於甜品有芝士香氣又有窩夫二合一都好正。