2023-05-13 131 浏览
平時飲茶通常都係朝早,今次搞搞新意思,飲下夜茶。 餐廳位於荃灣繁華地段,交通尚算方便。 我地幾個叫左幾款點心,整壺普洱茶 ,一盅兩件。壺茶水滾茶靚,香味飄逸。點心最考師傅功架。我地點左一籠月半彎晶瑩鮮蝦餃,一如其名,如一輪新月清淅可見,鮮蝦菜苗餃材料十足,每隻餃都能夠食到一直完整既蝦,貨真價實,可謂皮薄餡靚。跟住我地叫左黑松露北菇燒賣皇,燒賣相當巨型,比坊間有過之而無不及,堪稱王者,燒賣面有黑松露碎,香味撲鼻!點心又點少得叉燒包同咸水角,咸水角香脆爽口,果真百食不厭,叉燒包中叉燒肥廋適中,好食到真係要大包整多兩籠!而最有特色一定濟寧蒜香蝦春卷,一上枱完全唔知係春捲,賣相相當精緻,入口爽脆可口!蘿蔔腸係一道考師傅技術嘅菜式,蘿白切成絲考驗師傅刀工技術,腸粉皮薄程度考驗師傅經驗眼光,兩者缺一不可!果碟腸粉皮薄餡靚,堪稱一絕!
平時飲茶通常都係朝早,今次搞搞新意思,飲下夜茶。

壺茶水滾茶靚,香味飄逸。

2023-05-11