2022-05-07 1543 浏览
今年因为疫情关系,已经好耐无出过去堂食,而家舒缓些少,闭关咁耐,系时候出关透透气。今日天气唔错,阳光唔算太猛烈,下昼同朋友嚟到赤柱行下,咁耐无嚟,大街静咗好多,平日更加唔多人。黄昏时分,去海边吹下海风,欣赏周围大自然环境,真系几舒服。之后,我哋去咗赤柱广场三楼嘅钟菜食晚饭。钟菜系稻香集团旗下嘅一个比较高级嘅中菜馆,价钱当然贵几倍。我哋首先扫安心出行,再出示针咭先可入去。里面环境可以,安排我哋坐两人卡位,唔可以食住欣赏风景。平晚食客唔多,都几清静,相对侍应招呼亦唔算周到热情。小桌上有个自动加水机,侍应俾咗包茶叶我哋,自己加入去个茶壶,属自助形式,照收加一服务费。我哋两个人拣咗新鲜菠萝咕噜肉同胜瓜云耳炒鸡球。菠萝壳装住啲咕噜肉,旁边系一片片嘅菠萝肉,算系几有特色,新鲜菠萝做卖点,卖相系靓,但食落个咕噜肉偏甜,肉又唔脆,菠萝有几块好酸。创意食味揾只超大嘅碟去上菜,𩠌就得少少,基本上符合少油少盐要求,但食味又系一般。总结食物祇系一般,唔算特别出色,所以最后我哋都无叫饭后甜品。
黄昏时分,去海边吹下海风,欣赏周围大自然环境,真系几舒服。
之后,我哋去咗赤柱广场三楼嘅钟菜食晚饭。

钟菜系稻香集团旗下嘅一个比较高级嘅中菜馆,价钱当然贵几倍。

我哋首先扫安心出行,再出示针咭先可入去。
里面环境可以,安排我哋坐两人卡位,唔可以食住欣赏风景。
平晚食客唔多,都几清静,相对侍应招呼亦唔算周到热情。

我哋两个人拣咗新鲜菠萝咕噜肉同胜瓜云耳炒鸡球。

新鲜菠萝咕噜肉

创意
食味

云耳胜瓜炒鸡球-

总结食物祇系一般,唔算特别出色,所以最后我哋都无叫饭后甜品

2022-05-06