2017-10-10
宜家係香港食個飯, 已經不單只要滿足味覺, 連視覺享受都要顧及埋~~~而且有時大家能聚首一堂食餐飯都唔係容易既事, 難得屋企人係中秋前夕放假一家人出去食飯大多數都會book打邊爐, 因為款多又岩晒傾偈, 打邊爐真係香港人最中意既聚餐之一今晚帶左爸爸媽媽黎到呢間好有懷舊feel既火鍋店, 大家都覺得好新奇又特別! ❤️❤️❤️店入面仲不停播放舊礙, 真係好有特色~呢度採用既係每位計算方式, 4位叫左《龍蝦鮑魚海鮮鍋底》, 不久職員放左個調味架上枱比客人自由調醬料本身醬油唔係好咸果種, 所以唔會搶左其他食材既味道叫既野食已經放到成枱都係野食喇! 上菜速度真係好快所有既碗碗碟碟都係以前既萬壽無彊款式, 同新鮮既食才打造左一個強烈既對比《龍蝦鮑魚海鮮鍋底》有原隻龍蝦, 鮑魚, 翡翠螺同大量蜆, 份量真係唔好睇少😍龍蝦同鮑魚都好彈牙🤤🤤🤤 而且每人都有一隻鮑魚嫁!!!大家都有唔使爭~因為本身我唔係好食龍蝦膏, 食左舊龍蝦肉我再將個龍蝦頭放返入個鍋度由佢煮, 海鮮同蕃茄湯底一齊食真係特別鮮甜❤️ 唔好睇少呢三款三寶滑, 原來入要加左d意想不到既材料~~~~~・墨魚滑mix鹹蛋黃 - 入口真係啖啖咸香, 個
本身醬油唔係好咸果種, 所以唔會搶左其他食材既味道
龍蝦同鮑魚都好彈牙🤤🤤🤤 而且每人都有一隻鮑魚嫁!!!
大家都有唔使爭~
・墨魚滑mix鹹蛋黃 - 入口真係啖啖咸香, 個鹹蛋黃味都幾濃烈, 所以建議大家落鍋果時唔好整太大粒, 唔係食1,2粒都會幾膩
・鯪魚滑mix臘腸 - 臘腸同鯪魚滑食落都幾夾, 臘腸真係好少會用黎打邊爐, 出黎個味道又唔錯bo
・牛筋滑mix馬蹄 - 呢個口感個人覺得最特別! 牛筋滑本身帶有口感, 但當中又加入左馬蹄既
估唔到可以咁mix埋一齊, 每款都好特別而且好有口感, 好有特色
如果中意既話煮耐少少都可以, 帶軟得黎唔會冇左個口感~~
色澤鮮紅得黎而且一d都唔肥, 食落完全唔un, 好味道
金黃色既呢個野係牛膀頭既一個油脂, 只需要煮8-10秒到就可以 (如果唔係就OVER左變到軟軟的冇口感啊~~~~)
職員同我地講呢個係黃金時間, 以為胸膀油好肥? NO喇, 入口係爽口既質感, 呢個真係未聽過既菜式, 而且第一次食, 呢個口感係海鮮先會食到既爽口感覺原來係牛身上都可以搵得到😍❤️ ❤️ ❤️
食左呢一個款係蟹肉蟹少餃, 皮薄~~~咬落入面既餡係軟綿綿, 好香蟹既味道! 除左有蟹味之外, 唔知係咪廚師有放埋蟹膏係入面
食落有股香濃既蟹味, 唔知可以點形容! XD
一家人食得開心之餘仲可以食到飽一飽, 而且爸爸媽媽仲好滿足今次呢個地方tim啊!