餐厅: 雅 ‧悠蔬食
资讯:

2019-02-19 47 浏览
上星期約咗朋友喺 tst 食 lunch, 佢係食素既,所以我就叫佢揀餐廳啦,因為我都唔知有咩選擇。喺朋友帶領下,黎咗呢間新派 d 既素食餐廳。佢有中,西,韓,泰等既菜式,當然都係用素做嫁啦!因為我想食飽 d , 所以叫咗一個韓式石鍋飯。本身怕個飯可能因為冇真肉而味道淡,但個飯上台時,一 d 都冇失望。個石鍋係真係焗熱咗(絕對唔係煮完個飯就咁放上唔熱既鍋 hea 比你) 所以倒汁落去會”炸炸”聲,而且好香。配菜都落得足料,菠菜,牛榜,荳芽等。肉就係素豬肉。呢個飯食落一d 都唔淡味,佢做到真係平時韓式飯既肉味,咁我諗個汁亦都幫助到提升味道。然後入黎之前都膽心,會吾會唔飽呢?答案係”絕對飽”因為食物 portion 都好大。個飯我完全清哂!同行友人叫咗個意粉,太飽所以食唔哂。另一驚喜係佢既西湯可能因為我特別鍾意薑味。飲得出佢係落足薑/薑汁去煲。令原本 creamy 奶味既忌廉湯多咗一個薑香既底味,但唔會太辣口,呢個湯我好推介大家一試,我亦覺得應該大部份女士都會喜歡。另外仲叫左d小食~餐飲都好大杯~
喺朋友帶領下,黎咗呢間新派 d 既素食餐廳。

佢有中,西,韓,泰等既菜式,當然都係用素做嫁啦!

因為我想食飽 d , 所以叫咗一個韓式石鍋飯。

然後入黎之前都膽心,會吾會唔飽呢?
答案係”絕對飽”
因為食物 portion 都好大。個飯我完全清哂!
同行友人叫咗個意粉,太飽所以食唔哂。

另一驚喜係佢既西湯
可能因為我特別鍾意薑味。

另外仲叫左d小食~

餐飲都好大杯~