2019-09-09 1037 浏览
是日中午來到位於中環砵典乍街的NOJO,主售美國風格的日本拉麵,係以骨膠原雞湯成名的塚田農場經營的副線。餐廳裝潢採用輕工業風設計,感覺型格菜單上除左各式各樣的日式拉麵,仲有前菜、炸物、小食等等選擇Soy Sauce呢個醬油味雞湯底係餐廳嘅人氣之選!拉麵配料好豐富,有慢煮雞髀、牛蒡片、生洋蔥粒、日本京蔥絲等等。慢煮雞髀肉肉質鬆化軟身,用筷子就已經可以輕鬆夾起~湯底則濃鮮而不膩,啖啖鮮雞香嘅同時又帶有陣醬油鹹香。而湯嘅質地不會太濃稠,配上幼身小麥拉麵,掛湯能力佳!麵條中加左麥粒,多左份麥香,感覺健康!Shrimp Miso蝦麵豉湯底用鮮蝦熬製,濃厚度適中,呈橙色,帶有濃濃鮮蝦香味~呢碗則係粗身麵條,Q彈有嚼勁,滿有麵粉同雞蛋香。蒜蓉多士超香脆,滿有牛油香,浸湯之後仲吸收左濃蝦湯底,非常美味!雞肉丸同溫泉蛋都需要另外加錢的~溫泉蛋採用日本雞蛋製作,蛋味濃郁!雞肉丸口感腍滑,雞肉味好香濃呢!我個人比較喜歡呢碗拉麵多d炸日本麵包配雜錦雪糕外表沾滿砂糖的炸熱狗麵包,味道有啲似日式冬甩同港式沙翁。麵包內裡則包住菠蘿粒同蜜紅豆,非常香甜。面上仲有雲呢拿、抹茶、焙茶味雪糕,邪惡又美味呀

菜單上除左各式各樣的日式拉麵,仲有前菜、炸物、小食等等選擇

Soy Sauce

湯底則濃鮮而不膩,啖啖鮮雞香嘅同時又帶有陣醬油鹹香

Shrimp Miso

炸日本麵包配雜錦雪糕