2023-10-02
以輕食為主嘅新派韓式西餐廳BANCHAN & COOK🇰🇷喺銅鑼灣、東涌、太古、屯門都有分店🤩餐廳以天然木材為主調🪵環境令人舒適🥰今次我去咗東涌分店,同朋友食咗嚐吃套餐,有兩款主食、小食、甜品同自選飲品兩杯🤩醬油白切肉蛋包飯主食之一叫咗超人氣嘅蛋包飯🍳店員先用刀輕巧地割開熱騰騰又流心嘅蛋包飯,湧出金黃色半熟蛋漿,蛋白幼滑蛋黃香軟🥚煎成欖形放喺飯上面,滿滿蛋汁,下面係炒飯🍚醬油白切肉肉質豐厚軟稔🐷淋上醬油帶出油脂香氣😛巴馬火腿卡邦尼年糕長條型嘅年糕煙煙韌韌😛配上奶味香濃嘅卡邦尼醬汁,上面仲有鹹香味十足嘅巴馬火腿🥓同埋流心蛋🥚口感豐富👍🏻炸雞拼盤小食揀咗炸雞拼盤🍗可自選三款味道,我揀咗原味、洋蔥汁同甜辣🐔黃金色嘅炸雞外層酥脆可口,雞肉嫩滑juicy💦加入洋蔥汁同甜辣醬汁嘅炸雞,味道更滋味🥳伯爵茶布丁牛角包窩夫甜品係我最愛嘅牛角包窩夫🧇滑溜溜嘅伯爵茶布丁散發著淡淡嘅柑橘同花香,好香同清新嘅伯爵茶味🌿配上鬆脆嘅牛角包窩夫,中間夾咗cream,另外仲跟埋伯爵茶醬,帶有唔同嘅口感😍焦糖芝士山咖啡喺咖啡同牛奶灑上挪威焦糖芝土,咖啡嘅苦澀同焦糖嘅甜美相互融合,形成一種獨特嘅厚實口感😛焦糖蘋果紅豆沙冰香
醬油白切肉蛋包飯
巴馬火腿卡邦尼年糕
炸雞拼盤
伯爵茶布丁牛角包窩夫
焦糖芝士山咖啡
焦糖蘋果紅豆沙冰
香甜嘅紅豆味再散發陣陣焦糖蘋果味🍯🍎味道濃郁,沙冰夠清爽解渴💦