2014-03-30
身為伯爵茶愛好者嘅我,見雜誌介紹銅鑼灣新店(Bug and Bee)用伯爵茶入饌,雙眼已經發光,忍唔住即刻去試食!店面不大,好彩一早訂枱,已經計劃將伯爵茶有關嘅食物都order!有伯爵茶泰式涼拌(正常泰式沙律味,都幾辣!食or聞唔到有伯爵茶味! 泰式辣味完全蓋過所有,d豬肉幾似廣東燒肉既皮燒到好脆、香口,肉唔un 都算易咬!)烤伯爵茶豬肉卷sold out!!! (waiter 話會整一大卷然後切件賣,不過後來我哋估應該係用呢款肉切件做同上既沙律,如果係咁應該不錯)伯爵茶卡邦拿意粉(賣相不錯,一夾起已經聞到午後紅茶香,令人十分期待!味道都食到d伯爵茶味,但碟意粉冇汁似油炒多d,冇咩配料得幾粒bacon,非常唔值!以一碟意粉黎講未去到難食亦唔覺好味)伯爵茶Cream Brulé (算有水準了!因為每啖都食到伯爵茶味,但嫌面果層既糖唔足夠!)芒果芝士雞卷竟然比想像中好!醬似冇hoeny 味既honey mastard 加碎薄荷葉,同芒果好夾!食完炸物感覺唔漏唔熱氣)另一款綠茶tiramisu 千層可麗餅,有綠茶味,cream 唔hea,面層有開心果碎,用可麗餅皮代替平時沛公d蛋餅皮/蛋糕,
呢度好多特別飲品如菠蘿啤酒、青檸梳打啤酒
總結會為芒果同其他野再來幫襯!