CHEF STAGE de Eddy Chu

2016-09-10 1153 浏览
我之前已去过铜锣湾店食过几次,今次系第一次去尖沙咀店。原来有19楼咁高,去到是下午2点,系食Lunch既时间,都几多客人架。*下图是我食饱后拍摄的*店员安排男朋友与我坐在窗边望出窗外突然觉得香港真的很美!睇睇set Lunch menu当然要拣呢度最出名既「橡果级黑毛猪眼盖」 我地仲加左$96加2份海鲜拼盘添!如果唔系晏d要工作,我仲想叫多杯红酒添!海鲜拼盘先上海鲜盘,真系物超所值,生蚝唔系死咸,而系海水咸味,质地肥美 虾既肉质好弹牙,又爽口 蛏子好爽脆,我好喜欢 鲍鱼同带子都好鲜甜 不得不提,食完海鲜拼盘,店员好快手就收碟,换碟,而且食完海鲜盘会有水系台面,店员都会先抹台 真系值得一赞!(心思1)餐包,外脆内软,附上既牛油仲要系有微微溶化,唔系硬磞磞,突显餐厅对客人既细心(心思2)沙律我都系第一次食咖哩味,好特别,仲几好味添,菠萝既微酸味与咖哩的辣味原来都几match 是日餐汤系杂菌汤,劲好味 汤真系好有菇味,睇得出好多菇,亦食得出好多菇肉 而且平时既菇汤通常都系忌廉味重过菇味,呢间餐厅就刚刚相反!而且盛载汤的器皿系暖热架,保持汤的温度(心思3)黑毛猪肉质松
我之前已去过铜锣湾店食过几次,今次系第一次去尖沙咀店。

*下图是我食饱后拍摄的*
店员安排男朋友与我坐在窗边

望出窗外突然觉得香港真的很美!
睇睇set Lunch menu

当然要拣呢度最出名既「橡果级黑毛猪眼盖」

我地仲加左$96加2份海鲜拼盘添!

如果唔系晏d要工作,我仲想叫多杯红酒添!
海鲜拼盘先上

海鲜盘,真系物超所值,生蚝唔系死咸,而系海水咸味,质地肥美

虾既肉质好弹牙,又爽口

蛏子好爽脆,我好喜欢

鲍鱼同带子都好鲜甜
海鲜拼盘
真系值得一赞!(心思1)

餐包
咖哩菠萝鸡肉沙律
是日餐汤系杂菌汤,劲好味

汤真系好有菇味,睇得出好多菇,亦食得出好多菇肉
而且平时既菇汤通常都系忌廉味重过菇味,呢间餐厅就刚刚相反!

而且盛载汤的器皿系暖热架,保持汤的温度(心思3)
杂菌汤
黑毛猪肉质松化但有咬口, 无骚味,但有种与别不同的味道,可能呢个就系橡果既味道

一上台见到特式配菜:紫薯,脆肉瓜,茄子,黄椒。

即时就同男朋友讲「紫薯呀!」

因为我真系好喜欢紫薯既味道,我亦系第一次见有紫薯做配菜

而且脆肉瓜,茄子,黄椒都有用牛油煎香过,味道就更正

碟亦系暖热架(心思4)
橡果级黑毛猪眼盖
最后甜品系芝士蛋糕,质地是软身一点的,芝士味浓,而且甜品都有画花,更显(心思5)
甜品
题外话: