2014-09-29 1523 浏览
今次系小弟第一次写食评,开始写食评的原因系同老婆结婚一周年纪念日,想记低去,亦希望记录低之后每一个周年纪念日。下午同老婆行我地的拍拖胜地维园散步,行到日落就带老婆去呢间试下今次拣哩间餐厅其实自己未去过,但有同事去过食晚餐话好食,上网睇食评亦很好,所以就试试。APPETIZER 有几款:芝士焗小蟹盖 配 泰汁生虾刺身芝士浓郁,生虾鲜甜,泰汁微辣惹味及开胃麻酱烟三文鱼沙律出面试过麻酱沙律,但往往酱汁掩盖了所有味道,但今次这个酱淡少少,唔会盖过烟三文鱼的烟熏味parma ham黑松露沙律黑松露果然系餐桌上的黑钻石,令这道本身平凡的菜肴变得特别,厨师的plating亦做得很出色意式流心番茄汤哩个汤好特别,个汤系将番茄浓汤(有罗勒碎)放入一个空心的去皮番茄,所以一切开便会有热汤流出!我同老婆都哗左一声,好SURPRISE!去到MAIN COURSE,我同老婆一个要黑毛猪一个要肉眼扒香煎鹅肝配黑毛猪扒草莓沙沙之前同老婆去法国HONEYMOON时喺LYON嘅餐厅食过鹅肝,老婆一试难忘,番到黎香港一直再食唔到个种味道,所以我胆粗粗事前同餐厅REQUEST要有鹅肝做MAIN COURSE 的一部份。效果
APPETIZER 有几款:
芝士焗小蟹盖 配 泰汁生虾刺身
芝士浓郁,生虾鲜甜,泰汁微辣惹味及开胃
麻酱烟三文鱼沙律

parma ham黑松露沙律
意式流心番茄汤
香煎鹅肝配黑毛猪扒草莓沙沙
之前同老婆去法国HONEYMOON时喺LYON嘅餐厅食过鹅肝,老婆一试难忘,番到黎香港一直再食唔到个种味道,所以我胆粗粗事前同餐厅REQUEST要有鹅肝做MAIN COURSE 的一部份。效果无令我地失望,鹅肝可口,有口感,食落无根,不肥腻,同埋比我相像中大份。而黑毛猪肉质结实,猪味浓郁,唔干身。
香煎澳洲牛肉眼扒
肉眼扒老婆钟情 MEDIUM WELL,因为怕有血水流出,但通常出面叫个D都会 OVERCOOK 变咗WELL DONE。但哩到 厨师HANDLE得到,切开只有少少粉红色,无血水。
蒜片罗勒大虾意粉
自己唔太BUY用蒜片整意粉,因为有少少喧宾夺主的感觉。但今次份量刚好
DESSERT
心太软及咖啡焦糖炖蛋
虽然老婆话已经饱饱地,但我知女人总有另一个胃食甜品,而我老婆亦无例外。佢话特别钟意心太软,因为无出面果啲咁甜,而朱古力亦好滑好香淳
我地最后两个食完都好满足,有个STAFF 仲就过黎祝福我哋。我亦好希望以后每一年都可以同老婆食尽全世界
题外话/补充资料: 事前我联络餐厅,问下可唔可以order餐单,其实我本身都只系想问下,估唔到原来真可系可以,所以我讲咗我地大概想d食咩,其余的就由厨师决定。另外我叫左餐厅帮我加字落心太软,佢哋好 NICE 话无问题
2014-09-10
庆祝纪念