2020-04-09
唔止打卡咁簡單!終於有機會朝K11 Musea的藝術咖啡店。 入餐廳前,職員十分有禮貌地為我地安排座位。 坐低嘅時候發現成個餐廳嘅設計都好特別,如果細心的話會發現鋪頭裏面有不同嘅crossover,如 村上隆、草間彌生嘅作品。前菜我地叫左一個烤蝦牛油果沙律。如果你鍾意食牛油果 呢個沙律就啱曬你啦, 而且沙律內仲有酸蘿蔔、青瓜、小蕃茄, 所以口感十份清新!主菜就是大蝦意粉, 上菜的時候隻碟仲係熱,呢個安排係十分窩心。首先蝦大隻得來又啖啖肉,好真材實料。蕃茄汁絕對係呢個意粉嘅靈魂, 食得出呢個蕃茄汁入面加咗唔同層次嘅香料,例如九層塔等,所以配合有咬口的意粉產生出一個化學作用,令人食慾大開。飲品方面叫咗一杯熱朱古力同熱Latte。 如果女仔第一次來我會推薦飲熱朱古力, 因為味道香濃同埋有少少甜度,會令個人開心好多。 鍾意飲咖啡嘅朋友仔都可以叫番杯熱Latte, 因為呢度嘅拉花都相當之有水準。呢間咖啡店絕對滿足到想打卡又對食物水平有要求嘅朋友 。我都好期待下次再來試其他嘅食物,希望下次會見到更加多嘅crossover作品可以欣賞!