2017-09-19
永年士多呢個大名我已經聽左好多年,但由於佢係元朗的關係,所以我遲遲都立唔定決心去食,但而家我終於等到佢係市區開分店啦! 仲要係尖沙咀唔洗過海岩晒我~~ 當我一知道佢會開分店的時候,我由衷係心入面笑左出黎,心諗: 今次仲唔食到呢碗傳說車仔麵!?假日黎到,門口排左一條小龍,呢條小人龍係排隊買野食而唔係等位,如果你有兩個人,我就建議一個排隊買野食,另一個就走入去搵位坐呢度係用連鎖快餐店的搵位方式,簡單黎講即係乜都自助形式,開頭我都俾條人龍嚇親驚好難搵位,點知入到去雖然滿座,但又無咩人等位,唔洗2分鐘我已經搵到位坐底了,可能係食車仔麵,流轉比較快吧大家可以一路排隊,一路留意住電子MENU揀野食,咁就唔洗排到去收銀先慢慢諗啦,買完飛就自助式去廚房度等拎麵食抹茶紅豆冰 (跟餐$15)、紅豆奶茶冰 (跟餐$15)我從未食過永年,當然要試下特飲,抹茶紅豆冰係餐牌寫住係新出的,相信係跟隨香港的潮流配製而成,紅豆奶茶冰的味道相對抹茶紅豆冰較為突出,紅豆煮到爛爛的,係我喜歡的狀態班蘭咖央多士 ($13)多士表面烘到脆脆地,厚切麵包令整件事更有口感,班蘭咖央不多不少均勻塗係多士上,特別喜歡連麵包的邊位都有照顧
多士表面烘到脆脆地,厚切麵包令整件事更有口感,班蘭咖央不多不少均勻塗係多士上,特別喜歡連麵包的邊位都有照顧到
雖然呢間係車仔麵店,但食物賣相一點都唔求其,腐乳通菜整齊的排好,長短一致,表面淋上大量腐乳,保證食的時候每一條菜都會沾上
一人叫左一碗三餸一麵,交換食就可以試到六款餸,我地兩個都比較鐘意食油麵,揀左微辣,類似沙嗲醬會放係麵的面頭,記得撈勻先食,湯唔似一般車仔麵的味精湯,飲落感覺不錯,第一碗叫左豬腸、蘿蔔、魷魚,豬腸特別美味,又肥又粗,蘿蔔係食車仔麵不可缺少的一環,魷魚生熟度岩好,唔會煮到得番細細舊
永年士多果然名不虛傳,每樣餸都好用心去煮,特別係懷舊魚旦最有風味,用材明顯唔係普通貨色,淨係睇條肥豬腸都知道了,有時最簡單的食物,先係最難整得好,永年就將車仔麵變得不一樣了