2017-08-31 88 浏览
星期六天,約咗幾個佬到荃灣打保齡……咦,荃灣??嘩,我要食拉麵台風呀!!聞名已久,今天終於可一嚐啦!!常規的拉麵有五款,其中沾麵每日限售30碗,所以今天一早十二點前來到,等佢開門。等麵時,一直睇住師傅整拉麵,原來伊台風的芝士,是火焰燒過的。黑色暴雨拉麵(夏季限定),加了黑蒜油、黑芝麻和麻辣椒,我朋友竟然喺大熱天時揀咗佢??既然係夏日限定,我冇理由唔試吓佢。一大啖湯入口(我食拉麵,一定先試湯底),黑蒜油和黑芝麻很濃香,繼而入到喉嚨時,陣陣的麻辣椒終於出來啦,放心,不會太辣,感覺相對傳統的黑湯拉麵,知道上多了一種層次。由於不是我食,其他的感覺,下面再寫。沾麵,正宗日式沾麵,將凍麵沾上熱辣辣的湯汁,入口,真正滋味無窮。為咗食嘢,可以幾盡?星期六一大早,由觀塘入到荃灣,為試一日30碗的台風沾麵!!唔駛上枱,單喺等拉麵時,見師傅整麵,碗碗都份量十足,唔只拉麵,連叉燒同配菜都大份過人。咦,點解沾麵見唔到叉燒??唔駛咁擔心,因為呢度在某幾款的拉麵,不是給一塊塊的叉燒,而係俾一粒粒的。叉燒粒大大粒,但又不會韌。拉麵我選了偏硬身,配上餐廳用的粗身拉麵,咬感真是大滿足,再沾上用豬骨製成的濃濃濃湯,爆滿足。
2017-08-19