2020-03-19
Omakase最吸引人嘅地方,就係懷著充滿著期待嘅心情,等待下一款美食送到自己眼前。我中意嚐試唔同嘅餐廳,因為無論食材、品嚐嘅款式同埋煮法都會有大大唔同嘅地方。今晚去左銅鑼灣嘅「岩浪天扶良」來一頓美味晚餐。店名「天扶良」係天婦羅嘅意思。一步進店內,已見到店內放滿一枝枝色彩繽紛嘅日本酒,裡面以簡約和風木系裝潢為主,放左唔同藝術擺設,頓時增添左優雅嘅感覺。新冠肺炎肆虐期間,餐廳貼心地為客人準備紙製口罩袋,夠哂清潔衛生。今次揀左「金」會席,另外單點幾款熱食。前菜有炸蟹鉗、多春魚同魚春。刺身四點,有石鯛、拖羅、油甘魚同鳥貝。拖羅入口即溶充滿魚油香;石鯛口感比較爽。別具特色嘅雜錦天婦羅,天婦羅粉漿好薄,炸完都唔會油膩,弓魚香脆可口,花竹蝦味濃,鮑魚嫩口鮮味。天扶良蝦餅飯:炸蝦什菜洋蔥天婦羅蝦餅,流心蛋包著天婦羅炸粉炸過,撈埋淋上特製醬汁嘅珍珠米飯黎食,好惹味!炸紫薯餅熱辣辣外脆內香軟,紫薯味道香甜。海膽貝柱撈飯飯,海膽係師傅新鮮開出黎,所以仲會有少少海水味,非常鮮甜!兩款壽司魚生好新鮮。野菜豆腐煲,有嫩滑嘅日本豆腐、娃娃菜、金針菇同埋冬粉,醬油湯底清清地中和一下之前幾道味道較濃嘅菜式。大大條鹽燒
炸紫薯餅熱辣辣外脆內香軟,紫薯味道香甜。
兩款壽司魚生好新鮮。
大大條鹽燒鯖魚用黎送飯食一流!
最後甜品有日本靜崗蜜瓜同蘋果配杏仁布甸;另有香濃咖啡味雪糕。