2019-09-17
深水埗多左唔少新店,其中有一間名字叫素年,一早想試了。餐廳位於福華街,以白色為主嘅店面引人注目,加上落地玻璃門設計,路人行過都望多兩眼店內裝潢簡約清新,並無多餘裝飾,全店約廿零個位置,小店一間,分佈略為密麻,晚市客人頗多,尤其假日,記得先行預訂位置呢!餐牌選擇唔算多,但各式各樣都有,晚餐10款,包括三文治、日式定食、沙律碗、意大利飯、意大利粉、漢堡,附熱玄米茶/凍伯爵茶,定價$78-128。可以加錢配餐湯、甜點、其他餐飲。餐牌有細心標示素食、含蛋、奶、五辛,如果有其他食物需要,亦可向店員提出。喺深水埗區黎講,價格未算實惠,不過素食有一定嘅市場,好似我地日日外出用餐,就算唔係素食者,都偶然需要一餐清淡菜日式咖喱吉列豬扒意大利飯 $98吉列豬扒以新豬肉製作,賣相、色澤同一般豬扒無異,仿真度高。酥炸外層香脆唔油淋,豬扒口感並非扎實,當然亦唔可能有肉味,但味道至少係唔錯,未曾接觸過素食嘅朋友都應該能夠接受。意大利飯咖喱味頗明顯,日式咖喱偏甜帶絲微辣度。飯粒唔會軟爛,吸收哂醬汁嘅味道,裡面加有洋蔥、蕃茄仔等食材,頗為豐富。日式定食 $108麵豉湯、什錦配菜、烏冬、甜品組成日式定食,擺盤精美,雖然
日式咖喱吉列豬扒意大利飯 $98
麵豉湯、什錦配菜、烏冬、甜品組成日式定食,擺盤精美,雖然係素食材,但睇落都好有食慾。烏冬口感細滑,配上兩片腐皮,湯頭清爽
麵豉湯濃郁唔鹹;什錦配菜多樣,烤秋葵、甜蕃薯;漬物爽口、麻醬雞蛋係全熟的;最後仲有炸南瓜餅呢,基本上好夠飽。
除左朱古力味,仲有原味。朱古力味明顯,配有莓乾、開心果碎增添口感,質地挺身扎實,味道都可以。
凍伯爵茶
如今嘅香港,小店將面對更多困難,尤其係良心小店,更加需要我們嘅支持