今次同條佬過嚟食lunch,第一次過嚟食咋💕我哋事先上網book定位,本來想早一日食,但已經full哂。所以唯有改做今日食啦!⚠️上網book位要揀Dining room,唔係揀Lounge!入去Dining room,首先要經過Lounge,職員安排咗卡位比我哋坐😝卡位後面牆嘅畫都係手畫咖!卡位面向落地玻璃,可以望到出面平台同户外座位。另外,餐廳有提供Mask paper folder同濕紙巾比客人。我哋今次揀咗$498 Summer Brunch,叫咗一杯紅酒一杯白酒,每杯要另外加$88,試完後個人覺得呢度嘅白酒比紅酒好飲!每次上菜侍應都會細心介紹每道菜同煮法,更會關心客人覺得味道如何,用餐體驗係一流,感受到客人至上嘅感覺。❤️ 黑椒芝士酥&迷你Baguette 佢哋麵包係自家製,一上枱新鮮出爐仲熱辣辣😍 Baguette 相當脆口唔會太硬,配埋佢哋自家製辣牛油令個包個味提升到另一層次,麵包嘅餘溫令牛油嘅辣味揮發得更好。隔離個黑椒芝士酥真係令我好驚喜,外層酥皮好酥脆香囗,每啖都有濃濃芝士香。我見隔離枱都encore咗兩轉,可想而知有幾好味!!好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️✨(4.5/5)❤️ Amus

❤️ 黑椒芝士酥&迷你Baguette
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️✨(4.5/5)

❤️ Amuse Bouche - Melon

味道好清新,面層有蜜瓜泡沫,口感輕盈。底部有少量切碎嘅蜜瓜粒同辣肉腸粒,辣肉腸粒有油香又有嚼勁,又甜又辣配搭新穎。

❤️ Paris Mushroom Soup 巴黎白蘑菇湯

呢個係佢哋嘅signature dish!佢哋呢個湯係無落水,只係用cream同大量巴黎獨有嘅蘑菇去煮,所以每啖都係飲緊蘑菇嘅精華。口感好creamy好細滑,飲得多仲有少少回甘。嫰菠菜gnocchi口感軟糯,為個湯增加咗口感。
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️(4/5)

❤️ Lobster 龍蝦 (supplement +$98)

龍蝦爽滑彈牙;雪葩味道清新,有陣陣薄荷味,再配上蕃茄好清爽醒胃,係夏天嘅味道。
好食度:⭐️⭐️⭐️(3/5)

❤️ Chicken Female “Mieral” 法國母雞(supplement +$98)

分別用咗唔同嘅煮法去烹調隻雞,無皮嗰塊係用慢煮方式去烹調,口感嫩滑,好似食緊豆腐咁滑,本身無咩調味,主要靠個汁去吊味。連皮嗰塊係烤雞髀肉,外皮焦脆肉質鮮嫩,好香口。另外仲有配埋紫薯蓉、紫薯脆片同菇。

❤️ French Steak 法國牛扒

侍應建議medium rare,我就叫咗medium。牛扒好香炭燒味同肉味,不過有少少韌。整體屬於正常發揮,可能轉和牛會更加好。魚粒都幾醒,要點汁中和下腥味。
好食度:⭐️⭐️⭐️✨(3.5/5)

❤️ Soufflé 橙酒梳乎厘

梳乎厘形狀perfect🤩橙酒味濃,梳乎厘有空氣感且輕盈,食多啲都唔膩,但食到一粒粒砂糖。隔離個雪葩偏甜,可以放入梳乎厘一齊食。
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️(4/5)

❤️ Chocolate,Raspberry 朱古力,紅桑子

外形好適合打咭,外層包住嘅係紅菜頭汁做嘅脆皮,好有神秘感。內層係有紅桑子sorbet,新鮮紅桑子同chocolate paste,紅桑子嘅酸同朱古力嘅甜互相balance。

❤️ Petit fours
分別係三款唔同甜度嘅甜品。當中焦糖味馬卡龍最為出色,相反橙味軟糖甜到漏😅食完要係咁飲水...
好食度:⭐️⭐️✨(2.5/5)

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️(4/5)
以法國菜嚟講,價錢唔算貴。食物質素大致上係高,可以感受到主廚對食物嘅注重,唔會浪費食物。用餐體驗同服務都一流,唔會令你食得好拘謹,侍應會主動同你傾計,係一個輕鬆愉快嘅Fine dining experience!