餐厅: 天天海南鸡饭 (Fashion Walk)
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅用膳,每消费港币4元可赚取2里数。
须受其他国泰条款及细则约束。
2019-11-19 182 浏览
之前食过圆方嘅《天天海南鸡饭》,之后去过新加坡,试佢嘅本店。呢晚再食多次香港嘅分店🥰店舖装修时尚,充满黑蓝颜色,空间感大,几舒服。呢到由四间米芝莲推荐嘅新加坡美食品牌组成:《天天海南鸡饭》、《超好面》(新加坡式拉面)、《老街坊》(牛腩面)、《五十年代》(咖啡奶茶)。本menu劲厚,咩都有得食,包括炖汤、海鲜如花胶海参龙虾等等、甜品、水果茶、咖啡、清酒cocktail mocktail红酒白酒啤酒等等等等,包罗万有😱嚟得梗系必点天天海南鸡同鸡饭啦!天天海南鸡(例)($158)其实我觉得呢到嘅海南鸡分分钟好食过新加坡嘅总店!(当然可能系presentation、气氛都有影响啦,不过价钱就香港贵好多~)呢到选用同新加坡总部一样嘅鸡种,喺各自嘅农场养殖,都系鸡皮薄,肉质嫩滑,无肥膏。淋上独有嘅秘制鸡汁,鸡肉凉,鸡汁热,入口会暖暖哋😛配上海南鸡嘅拍档:辣酱、黑酱油、姜蓉。辣酱系独家秘制嘅,辣味好够,同鸡肉好夹,可以一试😛天天石窝鸡油饭($48)- 1-2人份量鸡油饭用石窝盛载,可以保暖。饭粒粒粒分明,鸡油味又香又浓,却又唔会食到满口油,不错👍另外,以下两款都系相当特别、相当有惊喜,而且值得推荐嘅
店舖装修时尚,充满黑蓝颜色,空间感大,几舒服。

呢到由四间米芝莲推荐嘅新加坡美食品牌组成:《天天海南鸡饭》《超好面》(新加坡式拉面)《老街坊》(牛腩面)《五十年代》(咖啡奶茶)

嚟得梗系必点天天海南鸡同鸡饭啦!
天天海南鸡(例)
天天海南鸡(例)($158)
淋上独有嘅秘制鸡汁,鸡肉凉,鸡汁热,入口会暖暖哋😛
天天石窝鸡油饭
天天石窝鸡油饭($48)
- 1-2人份量
鸡油饭用石窝盛载,可以保暖。
饭粒粒粒分明,鸡油味又香又浓,却又唔会食到满口油,不错👍

另外,以下两款都系相当特别、相当有惊喜,而且值得推荐嘅菜式:
蒜泥黑豚
蒜泥黑豚(麻辣青瓜黑豚白肉)($88)
白肉用黑豚而成,肥瘦均匀;切成薄片,包裹住青瓜,食落爽口又有肉味🤤
附上嘅麻辣酱汁,麻劲十足,令整体嘅口感同味道都十分丰富👍🏻
虽然真系几辣,但又偏偏辣得好过瘾,令人不禁食完一旧又一旧🤤
拌翠玉树
拌翠玉树($88)
菜名好靓,其实姐系翠肉瓜~
翠肉瓜刨成一条条粗条形状,冇食紧翠肉瓜嘅感觉,唔食翠肉瓜嘅朋友都不妨一试。
口感依然系翠肉瓜咁清脆,食落「索索」声。
淋上蒜蓉汁,超夹,好好食😍
花好月圆
花好月圆
花好月圆(特色豆腐花)($18)
最后,我哋叫咗豆腐花做甜品
嫩滑可口,唯一可惜之处就系佢哋唔提供黄糖,但我食豆腐花其实就系食佢啲黄糖😂😂😂
不过亦都可以加钱可以加配燕窝/美禄朱古力粉~

至于嘢饮,我哋叫咗两杯五十年代嘅饮品~
超级果茶
超级果茶($42)
超级果茶用上超级多新鲜生果制成,有红苹果、青苹果、桔、西瓜、士多啤梨、青柠、柠檬、橙,非常丰富。
茶底系碧螺春绿茶,茶味芬芳,仲有淡淡花果香味。
Yum Cha
Yum Cha (Sharing Cocktail) ($128)
- Rum, lemongrass, mint leaf, lime, lemon, syrup, soda
边个估到食海南鸡饭嘅地方会有酒饮🤣 我哋就普普通通叫壶cocktail嚟share。
名叫「Yum Cha」,真系用个茶壶装住,卖相好靓🥰
味道似有冧酒味嘅柠檬梳打🍋
超级果茶