招聘中
应征
$16,500-$18,000
月薪
熟食中心文化系🇸🇬新加坡的一大特色, 但我本身并唔系话太锺意FOOD COURT既气氛, 节奏同贩卖模式, 所以之前去新加坡旅行, 都只系安排左其中一餐去佢地既熟食中心凑下热闹, 感受一下。不过嗰次我地都唔系帮衬天天海南鸡, 一黎网上话佢地系排队名店, 二黎我有个唔好海鲜既家人, FOOD COURT系呢个时候就发挥出佢既优势, 就系可以拣返自己锺意食既野, 所以我嗰次系熟食中心食左个炒🦀蟹, 老公就帮衬其他舖头食🍢串烧。天天海南鸡黎到香港, 走出熟食中心, 变成一间型格餐酒馆, 仲唔只得海南鸡饭卖, 各式各样既猪牛海鲜小菜小食炖汤咩都有, 可以一次嗌多几款同家人朋友SHARE黎食。我地点左轻量版海南鸡饭套餐, 超好海鲜喇沙粉丝套餐, +$38千丝万缕, 金牌☕️咖啡, 桃之柚柚。轻量版海南鸡饭 - 可能系近年好多人饮食习惯改变, 追求健康, 为左迎合大众口味, 天天海南鸡唔系选用肥美既嗰种鸡肉, 食落唔油腻之余却又能做到颇滑嫩JUICY同入味。佢地既油饭粒粒分明, 煮得偏乾身, 带一点点鸡油香, 不错。海鲜喇沙 - 推介比可以食到少辣既朋友。汤底味道香浓椰香味足。唔知有冇人同我一样觉得

海鲜喇沙

海鲜喇沙 - 推介比可以食到少辣既朋友。汤底味道香浓椰香味足。唔知有冇人同我一样觉得佢既味道同百胜厨喇沙好似呢

千丝万缕 - 麻麻地, 外皮唔脆又无虾肉味。
金牌咖啡 - 入口偏甜没甚苦涩味道, 香滑浓郁奶味重, 唔似香港饮开既咖啡味道, 我估系加左炼奶既关系。啱晒我呢D饮咖啡一定要加奶加糖既人, 好饮。
桃之柚柚 - $38, 一只手拎唔起既嗰种大杯。味道正常, 但我睇返其他食评, 见人地杯野饮起码都有块🍋柠檬或者薄荷叶做装饰, 我呢杯.....呃....., 希望店家明白食物卖相都好重要。

总拮黎讲, 天天海南鸡饭食物不错, 座位舒适, 会为左个海鲜喇沙再去帮衬。
海鲜喇沙
2021-05-03 0 浏览
以前喺新加坡读书嘅时候,有食过新加坡驰名嘅天天海南鸡饭,最近我先发现原来天天海南鸡饭喺香港开咗分店,所以我就即刻同男朋友过你怀念一下以前嘅味道。呢间天天海南鸡饭,除咗本身嗰间餐厅之外,仲同其他唔同餐厅合作。舖头装修得好Modern style,所有餐具同环境都好靓,好适合打卡。我哋首先一定系叫咗最想食嘅海南鸡饭,中份嘅海南鸡同埋一至二人份嘅鸡油饭已经够哂我哋两个人食,海南鸡同新加坡嗰边相比一样都系咁滑,而且鸡油饭系好香,加上店舖特制嘅酱汁真系食过返寻味。另外我哋仲食咗一个店员推介新出嘅芥末和牛,呢款酱汁系有少少似蜜糖芥茉,加上一口和牛,真系食到我哋好满足。最後我哋仲叫咗一碗椰子汤,虽然唔记得咗佢叫咩名,但系佢真系好令人惊喜,因为店员首先会帮个椰子汤点火,好似睇show咁样,然後燃烧紧嘅玫瑰香就会慢慢渗入去椰子,令到个汤有更香椰子味。最後我哋仲叫咗一个豆花恐龙美禄,豆花加美禄嘅口感同味道简直系双重嘅享受。

2021-04-29 0 浏览
今日同朋友行完山想食海南鸡, 就谂起铜锣湾有间过江龙!天天海南鸡!😆😆之前睇youtube,劲多youtuber话劲长人龙好多人介绍, 成日都想试,见今日六点几就喺铜锣湾应该冇乜人,就行去嗰边唔使等位😎😎嚟到呢度梗系叫咗个天天海南鸡中份 佢个碟摆盘非常之靓, 佢个三个酱汁都非常好味,其中之甜酸嗰只酱汁我觉得最正佢啲鸡嗰个层啫喱做得好好另外我哋再叫咗个海南印象, 呢个呢其实系类似杂菜煲 鸡汤相信系用整海南鸡嘅鸡骨淆出嚟,所以饮落有啲胶质, 超正呢个好好食跟住再叫咗个海鲜喇沙, 佢个摆款超特色呀个面同埋汤分开上! 佢个汤仲要用啲火一路热住,好正个豆卜!超邪恶只虾亦都劲弹牙最後仲有一个椰子壳包住鸡油炒饭, 佢个炒饭系用咗椰子肉啲搞到个炒饭非常之清新一啲都唔油腻!!佢啲座位好宽阔,枱面亦都好大,服务员嘅质素都好好, 成件事食得好舒服
今日同朋友行完山想食海南鸡

就谂起铜锣湾有间过江龙!天天海南鸡!😆😆
见今日六点几就喺铜锣湾应该冇乜人,
就行去嗰边唔使等位😎😎
嚟到呢度梗系叫咗个天天海南鸡中份

佢啲鸡嗰个层啫喱做得好好

2021-04-29
没有钱去旅游气泡,都想好好食个海南鸡,过江龙海南鸡,品嚐一下海南鸡原味。因为选择困难,所以就拣左个二人餐,其实相当之丰富。先来个凉瓜凤梨,其实系个中汤,凤梨加凉瓜再加上肉排制作,汤好清好香,没有什麽油,反而好重汤料鲜味,味道令人好舒服,凉瓜更可起清热既作用为晚餐打开序幕。脆爽海哲原来系炒过既海哲,加入荀,马蹄粒等等,其实几清新开胃,加上其实海哲相当有咬口,马蹄等配料亦相当爽脆。辣子金玉其实系香蒜,辣椒煮粟米,粟米用黎烧就食得多,但系咁样食原来好惹味,粟米变得又香又辣,粟米本身亦相当吸味。黄金软骨,这是二人餐另外再散叫的,这个真系必食,蛋黄之香,完全渗入软骨里面,软骨又比肉排好,因为每口先系外层脆粉,再黎既系里面既软骨,每咬一下都好脆。加上一口就食完。回味无穷。天天海南鸡,终於到主角天天海南鸡,新加坡海南鸡,鲜味,嫩滑,再加上海南鸡既酱,真吾错。不能去新加坡食海南鸡,至少香港都可以食得到先,比起本地既白切鸡,海南鸡又是另一番风味。海南鸡当然要配油饭,饭是另外配的,而且有个名叫天天石锅鸡饭,正呀,饭配海南鸡再加小菜食。而且饭虽然说一至两人份量,其实系超多超大份,大胃王都够食呀。花好月圆豆腐
没有钱去旅游气泡,
都想好好食个海南鸡,
过江龙海南鸡,品嚐一下海南鸡原味。
因为选择困难,所以就拣左个二人餐,其实相当之丰富。

先来个
凉瓜凤梨,
其实系个中汤,凤梨加凉瓜再加上肉排制作,
凉瓜凤梨

原来系炒过既海哲,
加入荀,马蹄粒等等,其实几清新开胃,
加上其实海哲相当有咬口,马蹄等配料亦相当爽脆。

辣子金玉
其实系香蒜,辣椒煮粟米,
辣子金玉

黄金软骨,这是二人餐另外再散叫的,
这个真系必食,
蛋黄之香,完全渗入软骨里面,

天天海南鸡,
终於到主角天天海南鸡,
新加坡海南鸡,鲜味,嫩滑,
再加上海南鸡既酱,真吾错。
不能去新加坡食海南鸡,至少香港都可以食得到先,
比起本地既白切鸡,海南鸡又是另一番风味。
天天海南鸡

海南鸡当然要配油饭,
饭是另外配的,而且有个名叫天天石锅鸡饭,

花好月圆
豆腐花,相当滑,而且欣赏佢甜度适中,不会太甜。
作为一个甜品作结,相当吾错架。
凉瓜凤梨
2021-04-27 26 浏览
天天海南鸡既装修同其他新加坡餐厅好唔同有点浪漫 有点型格 但又带点古朴盐砖和牛和牛粒大小适中 底下垫左炸蒜 面头铺上木鱼碎和牛粒好香口 略脆芥末花螺辣酒花螺食得多 芥末花螺真系第一次食器皿放左乾冰 做成烟雾既效果螺肉唔会太辛辣 又不失芥末既味道螺肉下铺左青瓜 感觉清新酸菜石斑估唔到新加坡餐厅会有酸菜鱼😍石斑鱼大大旧 肉滑配埋酸菜、菇、芋丝等既配料 好开胃 三色小笼包分别系原味、麻辣、黑松露上菜既时间用左三层高既蒸笼 好特别小笼包上面都会有支放左醋既吸筒一吱 d醋就入左去小笼包度咁就冇咁容易因为点醋而夹烂个皮由原味、麻辣、黑松露咁食落去皮簿 入面juicy 又够特别👍🏻整体来讲 系铜锣湾地区都系人均200几食物有创意、摆盘有心思、味道好👍🏻性价比十分高

天天海南鸡既装修同其他新加坡餐厅好唔同

螺肉下铺左青瓜 感觉清新

酸菜石斑
估唔到新加坡餐厅会有酸菜鱼😍
石斑鱼大大旧 肉滑
配埋酸菜、菇、芋丝等既配料
好开胃

三色小笼包
分别系原味、麻辣、黑松露
上菜既时间用左三层高既蒸笼 好特别
小笼包上面都会有支放左醋既吸筒
一吱 d醋就入左去小笼包度
咁就冇咁容易因为点醋而夹烂个皮
由原味、麻辣、黑松露咁食落去
皮簿 入面juicy 又够特别👍🏻

整体来讲 系铜锣湾地区都系人均200几
食物有创意、摆盘有心思、味道好👍🏻
性价比十分高

2021-04-27
2021-04-24 66 浏览
The restaurant staff have no idea what they are doing. We ordered appetizers, cocktails and main course. The main course was served before everything else. Also at 8pm on Saturday, all the signature dishes are sold out. Is this restaurant a joke?
天天海南鸡喺新加坡好出名🤩香港就未食过 今次终於同男朋友黎试下~铜锣湾分店既位置好近维园平时行街就比较少行入黎 不过都好容易搵到入面既环境好有feel呀 💕每张枱都有个小蜡烛 增添浪漫感🌹有茶饮 可以慢慢叹茶☕️(这个很重要!!因为我好中意饮茶)本menu有d似杂志咁 好有趣🤣落左单後 大约10分钟左右就上菜lu仲要系差唔多所有菜同时间上 可以帮d食物打卡影相😋💓文昌双拼(中份天天文昌鸡+中份天天烧鸡)💓呢个一定要试✅平时好少食文昌鸡 原来系咁好味😋鸡肉好滑 多肉 而且唔会腻配埋个汁好入味🤤(有几款汁/调味料选择)烧鸡个皮都几脆 同样好滑烧鸡+文昌鸡mix埋就唔会闷😆💓油饭💓个人觉得食海南/文昌鸡一定要配油饭🤩个饭不但好香~~仲有惊喜:劲大碗!建议同男朋友/朋友仔share一个人未必食得晒🤣值得一提既系 用左石锅装住d饭 仲有盖 可以保温 d饭唔会好快冻晒 (呢个安排好有心思😆)💓芥末和牛💓想食和牛 见佢几特别 所以叫左🤣同menu入面一样 上菜时会起烟🤩(好适合打卡)芥末味好重 但又唔会覆盖和牛既味道和牛好香 咬感亦不错 唔会好un👍中意食芥末既人一定要试下啊!!💓水果菜💓劲大杯!!感
天天海南鸡喺新加坡好出名🤩
香港就未食过 今次终於同男朋友黎试下~
铜锣湾分店既位置好近维园
平时行街就比较少行入黎 不过都好容易搵到

入面既环境好有feel呀 💕
每张枱都有个小蜡烛 增添浪漫感🌹

有茶饮 可以慢慢叹茶☕️(这个很重要!!因为我好中意饮茶)

本menu有d似杂志咁 好有趣🤣

落左单後 大约10分钟左右就上菜lu
仲要系差唔多所有菜同时间上 可以帮d食物打卡影相😋

💓文昌双拼(中份天天文昌鸡+中份天天烧鸡)💓
呢个一定要试✅
平时好少食文昌鸡 原来系咁好味😋
鸡肉好滑 多肉 而且唔会腻
配埋个汁好入味🤤(有几款汁/调味料选择)
烧鸡个皮都几脆 同样好滑
烧鸡+文昌鸡mix埋就唔会闷😆

💓油饭💓
个人觉得食海南/文昌鸡一定要配油饭🤩
个饭不但好香~~仲有惊喜:劲大碗!
建议同男朋友/朋友仔share
一个人未必食得晒🤣

💓芥末和牛💓
想食和牛 见佢几特别 所以叫左🤣
同menu入面一样 上菜时会起烟🤩(好适合打卡)
芥末味好重 但又唔会覆盖和牛既味道
和牛好香 咬感亦不错 唔会好un👍
中意食芥末既人一定要试下啊!!

💓水果菜💓
劲大杯!!感觉好抵🤣
两个人饮一杯都冇问题啊!
味道好fruity解渴 推介👍👍

💓花好月圆(原味豆花+燕窝)💓
呢盒豆花外表比较简单🤣
但唔好睇少佢 好 好 味!!
豆花味浓 唔会太甜 香滑
好适合做饭後甜品

Overall,餐厅环境令人动心(!!)
有高级感觉、比较宁静
可以同伴侣、闺密黎呢度谈心 轻松下
staff既服务态度都不错 有效率
而食物质素亦有水准 值得推介啊

2021-04-21
2021-04-17 206 浏览
预先经openrice app 落单外卖自取,按既定时间准时去到餐厅,职员叫我等一阵,等了又等,等足半个钟先有,咁应该一早叫我半个钟番来取,而唔系隔一阵就话就快有罗!讲番招牌海南鸡饭,个饭dry 到隔夜饭咁,又硬,一点油味都无,而无跟汤,想用汤浸番软都唔得个鸡就淡而无味,很差

个鸡就淡而无味,很差

30 分钟 (外卖自取)
2021-04-09 351 浏览
食几多次都觉得好好食嘅餐厅,仲要价钱一啲都唔贵,其他餐厅都取代唔到嘅质素,真系买少见少!呢一间喺铜锣湾嘅天天海南鸡餐厅,系同四间餐厅一齐合夥开嘅。呢度嘅餐牌会定期转,所以有啲菜式想食嘅就快啲一定要食咗佢先啦!呢度而家除咗有普通嘅海南鸡之外,仲有烧鸡选择,就算加埋都唔使$300。无论系海南鸡定系烧鸡,全部都系冇骨,全部肉质好滑身,啲皮唔会好肥好多脂肪,而且啲肉食落口真系滑脱脱咁。而佢哋嘅黄金鸡软骨真系超好食,上次嚟呢间餐厅都有食过,咸蛋味好出,但系食落口又唔会好咸好油,而且啲鸡园骨食落口口感好好,真系会想一啖接一啖咁食。小笼包10几蚊一只,呢种质素来讲真系算抵食,啲汁简直爆晒出嚟,但又唔会好咸,小笼包嘅皮好薄身。无骨醉鸡酒味超级重,而且无骨食落口,真系一啖食落口咁好鬼爽!尤其系佢嘅鸡翼尖,酒味都仲系好重!

2021-04-05 262 浏览
海南鸡系贵过新加坡好多,但真系好味wor~~~~ 同埋食物多好多其他选择🐥天天海南鸡(例)$158 嫩,点汁好味鸡🍚油饭 (1-2位)$38好入味唔油腻米饭粒粒分明🥒黄金苦瓜 $68 外脆咸香,苦瓜够厚身同鲜味

🐥天天海南鸡(例)$158
嫩,点汁好味

鸡🍚油饭 (1-2位)$38
好入味唔油腻米饭粒粒分明

🥒黄金苦瓜 $68
外脆咸香,苦瓜够厚身同鲜味
2021-02-20 398 浏览
35 mins 前经 OpenRice 落单,去到侍应反问「吓,咩单呀冇喎」。我把落单明细给他看,他还是説,「OpenRice? 冇喎!」之後响部机按按下,发现订单,没有道歉,也没有解释, 只是问「系咪呢张呀?坐埋一边等等。」等咗大约十分钟,有个女仔一路讲住电话一路放了一袋外卖响吧枱,方才的男侍应当睇唔到,我想问嗰个女仔,她已转身继续讲电话,好彩 bar 枱有人,我自己对一对张单,拿走。如果新年唔想有遇到不礼貌对待,建议不要去比钱受罪。

2021-02-15
外卖自取
2021-02-16 352 浏览
好耐以前系圆方食过dinner,印象中食物味道不俗,但定价高,份量少。今次就叫左set lunch,包左酸木耳同鸡汤-天天海南鸡饭套餐$78加左$18蚊转鸡髀🍗同加左$5转鸡油饭。鸡肉嫩滑无骨,鸡皮食落唔油腻,无痴住肥膏👍🏼鸡肉本身浇上蚝油汁,但都仲有跟姜蓉、辣酱同黑酱油。三种之中,我觉得沾辣酱最好食,但大多数都系只食番佢本身嘅汁,已经好够味。鸡油饭粒粒分明,食落唔会油腻,属偏硬口感。食完系几饱嘅😎-埋单先发现原来茶芥系$9,所以大家去到饮多两杯喇🍵我净系饮左一杯真系蚀抵晒🤦🏼‍♀️😂
天天海南鸡饭套餐

天天海南鸡饭套餐$78
天天海南鸡饭套餐
2020-11-29 446 浏览
星期六中午,到铜锣湾店, 没有太多人 不像疫情之前要排队,等候 45分钟以上 很快便有位入坐,店铺装潢新派,光洁干净,, 餐牌上还算多选择要一点时间才能看完 ,之後因肚饿所以马上order了半只海南鸡及一碟炒面,餸菜算上得快,海南鸡用上白鸡,外相可以,有着星加玻当地的感觉,味道及质感就 一般, 另一样是炒面, 面条上带有光泽可清晰看到每条面错综交集 顶上覆盖了一层薄薄的葱丝, 至於炒面质感及味道很好,炒得个面乾身 ,但是多了点油。
,炒得个面乾身
,但是多了点油。
2020-11-29 409 浏览
Never eat more than you can life等到颈都长既天天海南鸡终於系香港开啦话说今次我系第二次去食 (因为好食所以先encore)佢个装修 好摩登同埋好舒适今次点左一份海南鸡同埋一个饭食佢既鸡好鲜甜 啲鸡肉好嫩滑 唔会好老最重点系 佢系无骨 岩哂一班唔钟意食野有骨既朋友仔同埋份量都好大份 两个人happy share食就岩岩好Location: Causeway BayPrice (10 is expensive): 6/10Yummy (10 is delicious): 7.5/10

等到颈都长既天天海南鸡终於系香港开啦
话说今次我系第二次去食 (因为好食所以先encore)

佢个装修 好摩登同埋好舒适
今次点左一份海南鸡同埋一个饭食
佢既鸡好鲜甜 啲鸡肉好嫩滑 唔会好老
最重点系 佢系无骨 岩哂一班唔钟意食野有骨既朋友仔

同埋份量都好大份 两个人happy share食就岩岩好

Location: Causeway Bay
Price (10 is expensive): 6/10
2020-11-28 315 浏览
间野耐唔耐都同同事食,但有次午饭我叫正常份量海南鸡饭,同事叫轻量版海南鸡饭。上到嚟个轻量版仲多肉过我个正常版。鸡肉份量少都算,仲要好多骨,鸡翼尖都俾埋,食开都唔系咁!!!同侍应反映都无用,净系话可以师傅手势唔同,师傅可能觉得你啲鸡靓啲(咁多骨都靓?!)未理我反应就走左去。再同第二个friendly啲既同事反映多次,佢就解释正常份量既件数,转头就话收返我轻量版既钱,咁我谂好过无啦,佢加返啲肉俾你都唔敢食啦。睇件数都要睇埋质素架嘛?你俾啲骨同皮我又计一件?咁你唔好摆埋鸡头鸡颈落去凑数?但最後即使收我轻量版钱,我都系唔满意,因为个正常海南鸡食到既等於平时既肉一件左右!成餐饭好似冇肉落过肚,我系女仔都搞唔掂,食完唯有去Ikea 买小食填肚。呢间野完全可以入黑名单其实认真听下个客既意见,望下我碟饭真系咁难咩?再问多次我想点既话,我会要求佢退餐,我俾返茶芥钱,然後过隔离食第间算。好耐无打过食评嘢,但见到comment 完全被无视真系好嬲。大家评评理。

正常份量海南鸡饭
正常份量海南鸡
轻量版海南鸡饭

其实认真听下个客既意见,望下我碟饭真系咁难咩?

2020-11-27