2016-12-23
今日同老公行完街搵野食,行過見到呢間野岩岩準備開門,入去試下。不過原來6點正未開已經坐滿座,店員好耐心幫我地留位,下一張檯到我地。等左大約15分鐘,可以入席啦,一入到去發現原來幾細間,裝修都好簡單,但枱凳都尚算舒適。叫左關東煮,鰻魚定食,咖哩豬排定食,仲有章魚小丸子一)關東煮 $30很快已經上菜,我地問店員是否一早煲定,廚師細心解釋呢個關東煮要朝早10點回來煲,午市未入味時都唔賣!認真講究,材料都有雞蛋,竹輪(即係獅子狗),芋絲同蘿蔔,賣30蚊都算足料下!竹輪彈牙,幾好味,唔似一般獅子狗,最出色係蘿蔔,超入味,又煮得夠淋,個湯唔淡亦唔過咸,老公仲成碗飲晒二)鰻魚定食 $118 轉貓飯 +$10首先,原條鰻魚真係超大條,夠真賣118,都唔會有太大期望,但廚師燒得脆皮,入面鬆軟,醬汁亦唧得好靚,幾有驚喜!貓飯亦都有趣,店員提醒我地要拌均食,因為入面有舊牛油,即時隊比老公食,唔係點維持我既S形體態……Sorry入返正題。老公食左一啖都叫我試下,真係幾香同滑!襯埋紫菜木魚絲好夾,唔錯!不過想keep fit既女士就要少食多滋味!三)咖哩豬排定食 $60豬排鬆軟有肉汁,唔會乾身咖哩食得出同普通咖
叫左關東煮,鰻魚定食,咖哩豬排定食,仲有章魚小丸子
一)關東煮 $30
二)鰻魚定食 $118 轉貓飯 +$10
三)咖哩豬排定食 $60
豬排鬆軟有肉汁,唔會乾身
咖哩食得出同普通咖哩磚唔同,比較稠身同帶果香,原來係落左蘋果!真有諗頭!
四)章魚小丸子 $36
本身嗌左都有d後悔,$36蚊食d街邊都有既野食,不過落左單廢時Cancell啦。
但上菜一睇個擺盤就抵返晒,好大份好足料,完全冇搵笨感覺。
食落口亦都有驚喜,冇一般小丸子既焦硬感覺,反而覺得鬆脆,原來係炸小丸子!試過覺得仲好過d專賣小丸子既鋪頭!
總括而言,呢間野味道真係出色,服務呢,唔可以話差,不過店員忙起上黎都會有甩漏!好彩態度親切,不斷都講多謝,唔好意思,算你啦!
最值得一提既係廚師,店員都係20出頭後生仔,做到呢個質素值得一讚。
會有下次,同阿囡黎試埋大板燒