2018-09-17
如果你問我深水埗有咩隱世的特別野食,我會立即叫你去吃第一郡!一間好有特色的越南餐廳每次去第一郡,門口總會排左幾個人等堂食,就連入面都好多人架(因為好多人排隊買外賣)!鋪頭唔大,但都乾淨企理,牆面寫左有咩野吃,Menu似乎都換左,設計好靚!次次我都來吃佢地招牌菜:蟹膏蕃茄湯檬,呢個基本上係必吃,因為個湯頭相當鮮味,d料又足!蟹膏餅大大塊,絕不欺場,仲有扎肉、豬紅同生菜。其他材料,蕃茄、各種香菜等令個湯更鮮甜。而個檬粉係比較似米粉,同個湯頭very夾的(仲要勁大碗)!平時一個人吃,就淨係叫湯檬,今次兩個人吃,就可以叫多d,想食佢d包好耐架啦!我見個個都食法包,我本身都想叫架,但呀叔我啱啱睇完牙,驚法包硬得濟咬唔到,結果叫了越式軟包咁軟包係咩呢?佢包皮都似法包,不過係漢堡包形,同埋真係軟d,我都咬得到。而d料真係超出我預期,自問都食左幾十年包,都算係麵包達人,但我真係估唔到呢個包的材料咁特別:就咁睇就睇得出係豬肉、扎肉、肉鬆,有d莞萋蔥同醃蘿蔔啦,但硬係覺得仲有一樣材料,睇返menu先知係原來係肝醬,我冇估錯的話應該係雞肝醬、仲要係自家製個隻!原本個包酸酸地,加幾塊厚扎肉我已經好收貨,加埋d
鋪頭唔大,但都乾淨企理,牆面寫左有咩野吃,
而個檬粉係比較似米粉,同個湯頭very夾的(仲要勁大碗)!
原本個包酸酸地,加幾塊厚扎肉我已經好收貨,加埋d肝醬直頭係令個包的層次加左3.1239層!33蚊有呢個質素簡直係抵到笑。
但我誓估唔到既係,最喜出望外既係,牛油果沙冰!!!
杯野好杰!
但係勁滑!
冇冰粒但又夠凍!
完全癲覆左我對沙冰的想像,好似將一個個牛油果啪入自己口咁,飲到個口漿住漿住,真材實料!
埋單都係$10x,實在係超值。