2022-03-08
今日因為工作關係過左去美林商場行左一轉。係疫情影響下,美林商場已不復之前既人流,路過地下街鋪既時候突然見到手作功夫茶!近年係香港手作功夫茶可以話係冒氣得最快既手搖式飲品之一,其分店數量之多相信大家都十分清楚,差唔多變成7-11一樣緊有一間在你身邊,而身邊朋友亦都對佢紛紛作出好評,但筆者卻從來未試飲過。今日難得有機會就試下佢!首先我點做一份鐵觀音珍珠奶茶,價錢方面都好抵,$24蚊一杯,相信依家係市面上都好難搵到,另外我加左一份蒟蒻,筆者鐘意飲既時候有一種滿口配料既感覺,店員亦都好貼心問你需唔需要調整甜度和冰度,由於疫情情況下,人流亦唔算很多,等左幾杯大約5分鐘就搞掂!飲落去第一啖會覺得滿滿的珍珠同埋蒟蒻,感覺好幸福,另外鐵觀音同埋奶茶既口味亦都分明,唔會喧賓奪主!係另有一份台式飲品既風味!另外蒟蒻亦都十分爽口同埋足料,配料多到另到筆者食到個口都累!不過略嫌一下就係奶茶即使揀左30%糖分後,仍然覺得有小小舔!總結一下,無論價錢或者係味道同埋分量上,都比其他奶茶鋪有過之而無不及,亦難怪點解佢地近呢兩年可以大肆開分店!
今日難得有機會就試下佢!
鐵觀音珍珠奶茶(加蒟蒻配料)