2025-05-08
最近去咗位於數碼港嘅 SEED by Farmacy (前身叫Interval) ,呢間餐廳主打「seed-to-table」概念,將現代歐洲菜同可持續農業結合,自家Smart Farm Lab即摘即用,確保食材新鮮到極!無論係意粉、沙律定甜品,全部都係人手製作,充滿心思同溫度😭~ -🥢 FARMACY Wreath Salad $158 🆙沙律用咗菜苗同時令水果,配蒜蜜油醋汁,清新得嚟帶少少甜酸,菜苗爽脆鮮嫩,一食就知係新鮮摘嘅,健康又開胃🫶! 🥢 Rigatoni alla Guancia di Wagyu $178 🆙 牛頰肉慢煮到超鬆化,滿口濃郁肉香,配埋巴馬臣芝士同迷迭香,醬汁掛滿彈牙嘅Rigatoni🧀🍝🥢 SEEDature Pot $78 🆙瑪麗餅碎同朱古力餅乾碎加上輕盈嘅 Chantilly Cream同薄荷葉點綴,口感層次豐富,甜而不膩😋🥢 Pizza Workshop $288/兩位 🆙我地今次仲參加咗正宗拿坡里酸種Pizza工作坊,真係又好玩又好食!整Pizza之前首先參觀餐廳裡面既智能水耕農場,職員好詳細咁講解各種香草同蔬菜點種植,仲教我哋點樣用新鮮採摘嘅羅勒
🥢 FARMACY Wreath Salad $158 🆙
🥢 SEEDature Pot $78 🆙
🥢 Pizza Workshop $288/兩位 🆙
我地今次仲參加咗正宗拿坡里酸種Pizza工作坊,真係又好玩又好食!整Pizza之前首先參觀餐廳裡面既智能水耕農場,職員好詳細咁講解各種香草同蔬菜點種植,仲教我哋點樣用新鮮採摘嘅羅勒、迷迭香等調味同裝飾Pizza🍕 Pizza Workshop 會提供哂所有材料,包括佢地發酵左24個鐘既酸種餅底,搓餅底同加餡料都可以自己一手包辦,最正係睇住師傅用石窰爐烤Pizza,熱辣辣出爐,脆邊仲帶住炭香,成個體驗互動性高,學到嘢又食到拿坡里Pizza~😝