2023-10-11
《杣 ‧YASHIMA》係九如坊對面,門口裝修已經好日式庭園,非常好認。入到店內樓底好高,無平時omakase店既焗促感,配上輕音樂及枯山水細竹,成個人都好放鬆。前菜係魚子醬松葉蟹肉蕃茄杯,對於平時唔食鮮茄既我有少少改觀,酸味赤水母配合得宜加上松葉蟹既一條條口感,好開胃;另外一道前菜係九條蔥煮日本鴨肉,鴨肉係omakase比較少見,見師傅用高湯慢慢焯熟鴨肉,肉質鮮嫩,而且鴨皮亦都唔會好肥。刺身方面,印象深刻既係炙燒鏗魚配上濃蛋汁、手磨wasabi 同柚子醬及蒜片,因為魚皮位用火燒左幾下,再配蛋汁口感好似食緊一舊好淋既牛肉好特別,而且因為有炙燒過再配上蒜片,好少會用香口來形容一片刺身。季節燒物係伊勢龍蝦配赤鯥魚及茄子味噌燒,伊勢龍蝦燒同赤鯥魚都燒得好香,茄子更加有油香,非常入味,好驚喜係粒栗子超級甜,係秋冬既氣色~油物係天婦羅炸物,有鮑魚、青椒同吉列松葉蟹配以銀杏串,松葉蟹經過油炸都唔會啖啖油,食到一疏疏既蟹肉好滿足,師傅好細心用上左cones吸油,又唔會影響整體賣相蒸物係A4和牛昆布湯,和牛又係用昆布湯過水焯熟,所以又係好嫩滑,入口即化壽司方面金目鯛燒一燒所有油香出哂泥、中拖羅同大拖羅
壽司方面金目鯛燒一燒所有油香出哂泥、中拖羅同大拖羅都好肥美,唔會過肥大滿足、最後既海膽杯同左北海道海膽好鮮甜
由於我對芋頭類過敏,所以無試到玉子燒
甜品時間有甜到漏汁既北海道哈蜜瓜、秋天獨有既柿同繼續好甜既栗子,好滿足,亦都非常飽~
题外话/补充资料:
意需需要留deposit