2015-10-24
2003 浏览
朋友一起聚餐,識食嘅朋友今次想試試呢間上樓私房菜,雖然在金馬倫道,因要上樓關係,一不留神門口都會行過,門口就在永亨銀行隔離。因為係一些舊式設計嘅商住大廈,要上一層才有升降機乘坐,一出門口便看見Amina 好彩朋友一早就到重訂了VIP房,餐廳環境舒適,燈光幽暗極有氣氛,除了我們的房間外仲有一間VIP房朋友與叫了菜我只係等食,初夏一陣便開始上菜了歡迎小食餅乾配魚子醬加埋分子料理嘅芒果椰子奶凍,味道好特別,雖然外表看不出有芒果嘅成份,但吃下時真的有芒果嘅味道法國牛油麵包配自製特色醬分別有茄子醬和椰菜花味,各有特色,番茄醬茄味濃厚,菜花味道清新,我就配合埋法包呢個混合味道!我starter 就係鹿肉配水牛芝士、紅菜頭凍,鹿肉嘅味道感覺似三文魚,凍食幾特別而餐湯就係法國有機白豆忌廉湯材料除了有幾白豆外,還有大量嘅火腿乾一齊煮湯,味道鮮甜進入entree香煎法國鵝肝配焦糖pancake肥美嘅鵝肝配合pancake,多餘嘅油油pancake吸了,吃時不覺得油膩意大利雲吞配牛肝菌清湯食開嘅法國雲吞通常都係在雲吞上淋滿醬汁,今次調返轉,分開上而且不是濃郁醬汁,清湯,反而感覺清新,不會被太濃嘅醬汁奪去雲吞
朋友與叫了菜我只係等食,初夏一陣便開始上菜了
歡迎小食
法國牛油麵包配自製特色醬
而餐湯就係法國有機白豆忌廉湯
材料除了有幾白豆外,還有大量嘅火腿乾一齊煮湯,味道鮮甜
進入entree
香煎法國鵝肝配焦糖pancake
意大利雲吞配牛肝菌清湯
食開嘅法國雲吞通常都係在雲吞上淋滿醬汁,今次調返轉,分開上而且不是濃郁醬汁,清湯,反而感覺清新,不會被太濃嘅醬汁奪去雲吞嘅味覺
水果雪葩
將口裏面嘅感覺重新清一清
主菜
朋友叫了西班牙黑毛豬面肉配芒果薯蓉、芒果莎莎 $798
五成熟嘅黑毛豬面肉,有嚼勁,味道比較淡,配合伴菜去食,則恰到好處
紅酒燴牛面肉 $698
牛面肉,炆得好軟熟,味道鮮美有些酒味,配菜鮮露筍爽口
甜品
法式燉蛋配香蕉雪葩
焦糖面嘅法式燉蛋,不是太甜燉蛋好滑,雪葩香蕉味濃郁!
以為食完
仲有餐飲,哇嚇你一驚!送上一個盒任擇一款,
整晚食得好開心,不過上菜有點慢,可能因為係法式餐嘅關係,一道菜上完到一道菜。
店員亦會細心介紹每一道菜,非常專業
喜歡食法國菜朋友,這裏都係一個不錯嘅選擇!