📍Rempah Noodles (灣仔)🔍灣仔軒尼詩道18號地舖-----叻沙迷對呢間位於灣仔嘅小店一定唔會陌生,店鋪款式唔多,成個餐牌得幾樣野,但係樣樣都好高質👍🏻。🥢乾叻沙、湯叻沙同蝦麵都各有千秋,但要說到最令我驚艷嘅就一定係佢哋嘅咖咉多士💕。-🍞咖咉多士($36)多士面層烘得夠脆,但內層又不失麵包嘅柔軟韌致,入口又酥又香。澎湃嘅青草色咖咉醬賞心又悅目,抹得工整且份量慷慨,為整個多士嘅靈魂所在。當咖咉醬接觸到味蕾嘅一刻,濃濃嘅椰香、蛋香、斑蘭香便蜂擁而至。有別於傳統咖咉多,佢地嘅咖咉醬質感介乎喺Mousse同吉士醬嘅中間,味道上則以斑蘭香尤其搶戲。雖然醬嘅比例好多,但係質感頗輕盈,食完唔會覺得好飽膩,叫我一個人啪多四件都仲得🤤。✨PS:🍴雖然食物高質,但平日午市同假日等位都等得好恐怖,大概11:45 - 1:45嘅時間,要有心理準備排隊最少半個鐘。🍴因為有好多人等位嘅關係,店員收野都收得幾急,會有佢想催你走嘅Feeling,唔係可以慢慢坐低傾計嘅餐廳,所以大家要自行判斷o唔ok呢樣野😆。🍴Cash Only,附近冇咩提款機,7-11都要行少少遠先有,要食就記得帶定現金啦。-----
📍Rempah Noodles (灣仔)
🔍灣仔軒尼詩道18號地舖
-----

🍞咖咉多士($36)

✨PS:

-----
👶🏻B仔整體評價:8.3/10個👍🏻
👶🏻B仔抵食程度:7/10個👍🏻
「高質但所有食物都偏貴」
👶🏻B仔環境評分:7.5/10個👍🏻
「餐廳裝修幾靚,但座位唔算特別好坐」
👶🏻B仔味道評分:9.5/10個👍🏻
👶🏻B仔回頭機會:9/10個👍🏻