2023-12-30 1959 浏览
餐廳以黑白色作主調, 簡約舒適, 播放著音樂, 感覺輕鬆, 略嫌播放的聲浪有點大。入座後, 店員隨即送上水一杯, 呷一口, 原來是檸檬水, 是加分位。食物選擇不多, 只有3款麵食, 4款飲料和2款小食, 而麵條可免費添加。天氣寒冷, 點了辣的娘惹濃厚叻沙及人氣的咖央多。1) Nonya Laksa Lemak 娘惹濃厚叻沙 $1152) Kaya Toast $45 Kaya Toast 十分脆口, 表面烤得色澤均勻, 中間塗上厚厚一層的咖央醬, 輕輕一夾, 咖央醬隨即從四周溢出。咖央醬味道濃厚, 雖然天氣寒冷, 吐司凍得快, 但仍然滋味。 Nonya Laksa Lemak 娘惹濃厚叻沙材料豐富, 有蝦, 魚餅, 雞絲, 芽菜, 豆腐卜和雞蛋。湯頭質感濃厚稠密, 椰香滿滿, 入口香辣, 挺暖身的。麵條索滿湯汁, 蝦肉爽身, 魚餅鹹香, 雞絲軟腍, 芽菜爽口, 豆腐卜索滿湯汁, 甚是惹味, 唯雞蛋雖香, 但被湯汁味道蓋過, 是唯一的挑剔位。
Nonya Laksa Lemak + Kaya Toast

2) Kaya Toast $45

2023-12-21
  • NonyaLaksaLemak
  • KayaToast
2024-03-13 277 浏览
灣仔人氣新加坡叻沙,吸引不少附近的上班族為食客。餐廳環境乾淨,第一眼看還以為是咖啡廳呢~餐廳只有提供三款麵的選擇,分別是優質蝦麵、娘惹濃厚喇沙,和乾叻沙。食物味道不過不失,經過附近可以一試,但未至於要特別前來打卡。The popular Singapore Laksa restaurant showcases the authentic Nonya flavors in Wan Chai. The restaurant environment is clean. There are only three noodle choices offered in the menu, namely Premium Prawn Noodle, Nonya Laksa Lemak, and Dry Laksa. The food tastes good, so you can try it if you pass by nearby, but it doesn't mean you have to come here to check in.-🔘 優質蝦麵 Premium Prawn Noodle

🔘 優質蝦麵 Premium Prawn Noodle | hkd$115
蝦麵採用了雞蛋麵和米粉(參參),湯底則是鮮蝦和豬骨湯,配上鮮蝦、豬肉、豆芽、菜,和焦洋蔥。

🔘 娘惹濃厚叻沙 Nonya Laksa Lemak | hkd$115
叻沙採用了粗米粉,湯底則是椰子和雞濃湯,配上鮮蝦、魚餅、雞絲、雞蛋、豆腐、豆芽,和香菜。叻沙的椰香味撲鼻而來,湯底十分濃郁,少少微辣,但可惜的是粗米粉並不能完全掛湯,麵質也有點兒過軟。

🔘 咖央多士 Kaya Toast | hkd$45
咖央多士外層麵包烤得十分酥脆,內餡是滿滿的咖央醬,不會過甜,不錯!
🍽️ 食物 | Food: 3.5/5
🌅 環境 | Environment: 4/5
💆🏻‍♂️ 服務 | Service: 4/5
💰 價錢 | Price: 3.5/5
📝 總結 | CP Value: 3.7/5
A foodie documentation of dining experience in restaurants based in Hong Kong 🇭🇰.

優質蝦麵 Premium Prawn Noodle
娘惹濃厚叻沙 Nonya Laksa Lemak
咖央多士 Kaya Toast
咖央多士 Kaya Toast
呢間Rempah之前已經有好多朋友仔推薦過🙆🏻‍♀️今次難得去灣仔緊係要試一試去啦!lunch time一到12:15到出面就排哂長龍,大家想嘗試就要快啲去!💂🏼‍♀️《KAYA Toast》 $45呢個皆因多士每一台都會有嗌,表皮烘到十分香脆,看得啱啱好唔會太燶🥰中間夾住厚厚一層的咖央醬,外熱內凍,冰火交融!超好食,而且唔會太甜,一人食2嚿做飯前甜品啱啱好👍🏻評分: 90/100💂🏼《NONYA LAKSA LEMAK》$115呢個娘惹喇沙係必點的🍜一上菜就即刻飲啖湯,湯底非常濃郁,飲到淡淡嘅嘢香味🥥而且有濃濃的香料,食落有少少辣!非常惹味👍🏻而且材料非常豐富,有蝦、雞絲、魚餅等,每一啖食落都啖啖肉!豆腐卜索哂湯汁,一咬落好有滿足感🤤如果唔夠食仲可以免費加麵!評分: 92/100總結:呢間裝修都好靚!價錢需要貴咗少少,但係食物質素真係一流🩷一定會係娘娘返去encore嘅喇沙,平時lunch time會比較多人!大家可以揀啲冇咁繁忙嘅時間去試吓💯頒發軍階:元帥🎖🎖🎖🎖🎖

💂🏼‍♀️《KAYA Toast》 $45

Nonya  laksa  lemak
Kaya  toast
Nonya  laksa  lemak
2024-02-08 411 浏览
📍Rempah Noodles灣仔軒尼詩道18號地舖今天又唔係好肚餓,口痕想揾嘢食,又天氣凍凍哋,就揀啲熱嘢食啦。聽聞公司附近有一間食喇沙好好食,咁耐都無幫襯過,即管試試看。叫咗一個優質蝦麵($115-HKD),呢款麵有雞蛋麵同米粉混合,配上鮮蝦肉、豬肉、菜、香脆豬油和焦洋蔥,加上湯底濃郁,不過不失呀。餐牌寫着可要求添加麵條(免費),唔知道是否真啊。叫埋杯凍拉茶($35-HKD),都OK啊。另外亦叫了一份Kaya Toast($45-HKD),凈係睇塊麵包顏色,已烘得已叫人好想食。餐廳提供嘅咖央多好香椰奶味,不太甜,下午茶剛剛好。配上一杯熱班蘭葉香茅茶($30-HKD),清清哋中和一下件多士。下午茶時段,餐廳無咁多人,坐在餐廳望住街上同馬路景緻,又不錯嘅。
📍Rempah Noodles
灣仔軒尼詩道18號地舖

2024-01-31 402 浏览
二次都係午餐時間過後去,餐廳無乜人,環境比較舒服✔️喇沙麵份量比較少,湯好濃厚,如果想食碗有水準既喇沙佢一定係首選✔️蝦麵湯頭有鮮甜味,唯獨太多炸乾蔥遮左個湯既味,同時令個湯油膩咗,如果可以分開上就好✔️ 咖央多士好好味,咖央醬唔會太甜同太濃,食落淡淡椰子味,麵包烘到好脆,一個人完全可以食晒😂蝦麵麵會間中想食下,但kaya多士真係必試,男士食一碗應該唔飽,如果份量多d會比較好,飲品就無乜特別,店內都有水提供
二次都係午餐時間過後去,餐廳無乜人,環境比較舒服

✔️喇沙麵
份量比較少,湯好濃厚,如果想食碗有水準既喇沙佢一定係首選

✔️蝦麵

✔️ 咖央多士

2024-01-18 364 浏览
其實開咗咁耐一直都想嚟試不, 過每逢lunch time經過, 見到出面長長嘅人龍, 就冇勇氣排隊.... 今日特登提早放lunch😜12點鐘過到嚟, 唔使排隊有位植直入, 室內裝修簡約, 好光猛叫咗一碗蝦麵一款喇沙,喇沙方面, 湯底味道唔錯, 可惜佢嘅喇沙只係用咗米線, 可能係我唔好彩, 我嗰碗米線仲未煮 熟曬, 有小部分仲係硬硬哋,蝦麵湯底食落去 第一啖湯, 有嘅蝦頭香味, 加上有油麵配米粉, 更加有口感, 最鍾意就係配埋少少通菜, 通菜索咗個湯好好食,不過呢啲人氣店真係可一不可再

叫咗一碗蝦麵一款喇沙,

不過呢啲人氣店真係可一不可再
大門係落地大玻璃,以黑白色為主調,入到去先會知係色新加坡菜🇸🇬,最特別嘅係餐廳只售3款麵食,湯底都好出色,配料就正正常常⭐️Premium prawn noodle $98蝦湯真係好濃好鮮,會想一口接住一口飲,油麵同米粉都好掛汁,而且加了炸洋蔥增添香味⭐️Nooya laksa lemak $98叻沙湯底好惹味,香料同椰嘅味道好重,配上較為清爽嘅米線⭐️kayan toast $38見到好多人都推薦呢度嘅咖央多士,搽了很厚的斑蘭咖央醬,配上香脆多士好好食🤤
⭐️Premium prawn noodle $98
⭐️Nooya laksa lemak $98
叻沙湯底好惹味,香料同椰嘅味道好重,配上較為清爽嘅米線

⭐️kayan toast $38
2023-12-26 348 浏览
🩷 Rempah Noodles📍灣仔軒尼詩道18號地舖------------------------------1️⃣ 優質蝦麵 $115推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻麵底是兩種麪 米粉加油麵😆可以食到不同口感 配上蝦湯加豬骨湯 清甜濃厚 麪裏加入了豬油渣及大量乾洋蔥 令湯底味道更豐富變得層次 美味😍還有鮮蝦 通菜 芽菜 五花腩作配菜 蝦爽口清甜 推薦🥰2️⃣ 娘惹濃厚叻沙 $115推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻叻沙湯底是椰子雞湯 很濃郁 椰香味突出 辣辣的 惹味😋適合喜歡食辣的朋友 粗米粉 很掛湯 還有豆卜 蝦 芽菜 魚餅 雞肉 蛋做配菜 豆卜很吸湯 正🤩惟越食越辣 不食辣的朋友慎點3️⃣ Kaya Toast $45推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻咖央多士的麵包烘得很香脆 熱辣辣 中間還夾住了冷冰冰的斑斕醬❣️斑斕醬幼滑 有淡淡的斑斕香 冷熱交融 好味 驚艷🤩4️⃣ 香檸冰茶 $18推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻香檸冰茶有少少酸 有淡淡的香檸味 清新 茶味濃 不太甜 不錯😍5️⃣ 熱奶茶 $35推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻奶茶茶味香濃 但很甜😆------------------------------餐廳環境裝修
🩷 Rempah Noodles

推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

5️⃣ 熱奶茶 $35
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻
奶茶茶味香濃 但很甜😆
餐廳環境裝修得好有特色 以黑白色做主題 打卡一流🥰食物質素及服務態度不錯 如果未飽 還可免費添加麵條 午膳時間需要排10分鐘左右 可接受🫶🏻

總評
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-12-06 569 浏览
今日同朋友食金鐘嘅人氣麵店Rempah (Rempah喺馬拉話應該係辣醬嘅意思) 💜 12:30左右到場,門口已經有人龍,1-2人都好快有得入🫶🏻Menu方面比較簡單,我地叫左兩款麵同一款小食,職員會俾水,袋可以掛喺枱底嘅掛勾🪝,食嘢就舒服啲👍🦐 ᴘʀᴇᴍɪᴜᴍ ᴘʀᴀᴡɴ ɴᴏᴏᴅʟᴇ $115蝦麵有鮮蝦、豬肉、芽菜,湯底以蝦及豬骨熬製而成,湯面以炸蔥點綴,材料都好豐富🥰🥥 ɴᴏɴʏᴀ ʟᴀᴋsᴀ ʟᴇᴍᴇᴋ $115娘惹喇沙的椰子雞湯底頗香濃,辣味不重,配鮮蝦、條狀魚片、豆腐、豆卜、雞蛋,豆卜索哂湯汁非常惹味👍米線偏稔同滑身,份量夠女仔食,餐牌寫明可以免費加底😉💕ᴋᴀʏᴀ ᴛᴏᴀsᴛ $45咖央多士共有4片,口感香脆,稍為乾身少少,咖央搽得厚,用嚟配麵唔錯,可以同朋友/同事開心share💞☺️☺️整體嚟講調味都幾正宗,雖然午餐時間好繁忙,職員都幾有禮貌,亦都有主動幫手加水🥰 俾錢方面要用現金/payme喇😉無加一喔推薦度:💛💛💛💛🖤📍 Rempah Noodles (灣仔)灣仔軒尼詩道18號地舖

🦐 ᴘʀᴇᴍɪᴜᴍ ᴘʀᴀᴡɴ ɴᴏᴏᴅʟᴇ $115

🥥 ɴᴏɴʏᴀ ʟᴀᴋsᴀ ʟᴇᴍᴇᴋ $115

米線偏稔同滑身,份量夠女仔食,餐牌寫明可以免費加底😉

💕ᴋᴀʏᴀ ᴛᴏᴀsᴛ $45

推薦度:💛💛💛💛🖤

📍 Rempah Noodles (灣仔)
灣仔軒尼詩道18號地舖

• Nonya Laksa Lemak
香濃惹味好食既新加坡小店💕呢間新加坡小店每日都係排長龍,小店細細座位唔多,裝修都幾靚,價錢一點不便宜,但食物係好好食既!優質蝦麵 $115呢個蝦麵真係好好食,配料唔多,但湯底好濃好香好惹味,食到連湯都想飲晒,可以要求免費加麵娘惹濃厚叻沙 $115我先生好鐘意食,好香濃椰味,略略辣左少少,但都係好濃好香好惹味咖池多士 $45 好味,夠脆夠多醬KOPI $35午餐加$18有香茅茶,但如果嗌Kopi就要原價🫣好飲既!
香濃惹味好食既新加坡小店💕

優質蝦麵 $115

娘惹濃厚叻沙 $115

咖池多士 $45
好味,夠脆夠多醬

KOPI $35
午餐加$18有香茅茶,但如果嗌Kopi就要原價🫣好飲既!
在灣仔這家人氣的Laksa店,他們的干撈Laksa確實令人驚艷,湯底的風味深厚,搭配麵條更是絕妙。不過,令人稍感可惜的是份量偏少,可能讓一些食客感到不夠滿足。店家推薦的Kaya Toast作為甜品選擇,雖然口感不錯,但卻偏甜,可能不太符合所有人的口味。整體而言,這家店的料理水準是不錯的,特色的干撈Laksa和Kaya Toast展現了獨特風味。然而,考慮到份量相對較少以及甜點過甜,可能會讓一些食客感受到性價比偏低。建議店家在甜點部分進行微調,以提升整體用餐體驗。
每次中午時段都見到呢間餐廳大排長龍,唯有靠收工時間去食個晚餐講真,價錢真係偏貴,而且舖頭成日選擇唔多。聽人講嚟到呢間舖頭一定要食喇沙,咁就叫喇沙啦!果然湯底味道好濃烈, 味道的而且確幾辣,但好惹味,食得出有好多香料。不過配料就唔係好多,蝦係切片上,應該成碗得三隻左右,仲有啲肉絲同豆卜,講真如果好肚餓嘅話,真係會唔夠食🤣因為食嗰日真係好肚餓,所以就叫多個咖央多士😂個包唔算超級脆,但個咖央好香椰子味,而且凍凍地咁,夏天食係幾舒服不過4塊仔成$45,真係幾貴下😅我諗我都會再諗吓值唔值得為咗個喇沙湯,再返嚟食多次🤣但一定要揀唔使排隊嗰陣時😅Nonya laksa lemak 叻沙: $115Kaya toast 咖央多士: $45味道:🤤🤤🤤🤤/5性價比:🤤🤤🤤/5

講真,價錢真係偏貴,而且舖頭成日選擇唔多。
聽人講嚟到呢間舖頭一定要食喇沙,咁就叫喇沙啦!

因為食嗰日真係好肚餓,所以就叫多個咖央多士😂
不過4塊仔成$45,真係幾貴下😅

我諗我都會再諗吓值唔值得為咗個喇沙湯,再返嚟食多次🤣
但一定要揀唔使排隊嗰陣時😅

Nonya laksa lemak 叻沙: $115
Kaya toast 咖央多士: $45

味道:🤤🤤🤤🤤/5
性價比:🤤🤤🤤/5
  • 娘惹濃厚喇沙
2023-10-06 754 浏览
經過好多次都冇機會再食,事關每次都排晒長龍,中午如果唔係準時衝落樓,都冇咩機會食到。今日好彩可以早少少放飯,等一張就入到去,之後就開始要排長龍啦。Staff Uncle好好笑容,就算要等 佢都好好禮貌,等都等得服啲。食過咁多間Laksa,係得呢間食過番噚味,湯夠濃但唔會過咸,係好難得既,絕對係香港Laksa既首選。本身想叫埋個咖央多士,不過今次太飽,唯有下次再黎過。P.S. 呢間野係會有少少趕既感覺,食完就好走。

本身想叫埋個咖央多士,不過今次太飽,唯有下次再黎過

P.S. 呢間野係會有少少趕既感覺,食完就好走。
Laksa
2023-10-06
等候时间
15 分钟 (堂食)
Laksa
  • Nonya Laksa Lemak
  • Kaya Toast
2023-09-20 696 浏览
個喇沙麵真係一啲驚喜都冇...啲米線已經軟曬,又唔入味....個湯好似飲緊油咁樣,好老實講我覺得唔值佢嘅價錢... 我公司樓下對面茶餐廳都好食過佢,60蚊都唔使😣因為係社交媒體網站見到覺得好吸引,但 我覺得以佢嘅質素嚟講有啲太貴== 可能lunch set會平啲,但dinner唔推介嗌咗幾樣野,得個咖央多士幾好食。 其他全部都好overrated== 同埋menu選擇都唔太多比錢用payme要等好耐,收得好差。個人嚟講唔會再食第二次。😮‍💨

可能lunch set會平啲,但dinner唔推介

2023-09-20 508 浏览
首先性價比低到冇得再低,個喇沙係我食過最難食嘅喇沙,個湯冇乜味一啲棷香味都無,仲要半碗都無,啲面係林到冇得再落一咬就斷嗰種🤷🏼‍♀️‼️重點係我食到一半想叫佢加啲湯,佢話問咗廚房話無晒,但係之後見到有新客人入嚟都係嗌喇沙,走嗰陣時見到職員攞住一大煲去掉🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️即係講大話‼️‼️Pai Tee 味道還可以,不過冇乜特別,其實係雜菜卷,完全唔值$70 lolKaya toast 個醬幾特別,不過未去到驚艷,感覺不夠新鮮Lime iced tea 似係Lipton tea 加2粒青檸,$30一杯,我覺得淨係飲佢啲水之後出去買杯果茶仲好😓總括而言,完全唔會推薦任何人嚟幫襯呢間舖頭

總括而言,完全唔會推薦任何人嚟幫襯呢間舖頭
2023-09-20