餐厅: Hungry Monkey (金朝陽中心二期 - Midtown)
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2021-06-15 672 浏览
朋友中午打嚟约食饭, 甚么餐厅名也没说, 只想约在登龙街等其实我知道呢条街有很多食肆, 很有神秘感的一顿晚饭结果他人到了后, 带我去了门面五光十色的店后门是这样, 也很神秘在门面看以为是普普通通, 会有HAPPY HOUR且的餐厅一打开门, 原来是铁板烧㖞, Surprise!Oh, 仲要被安排坐在吧台 (最正) 可以边食边睇厨师嘅表演我第一次来, 点菜的重任就交给朋友, 我自己只点了一杯冰冻的Sexy Monkey (含酒精)放工后真的很想喝点酒精, 加了柠檬和荔枝味, 对女士嚟讲易入口很多有VODKA和SAKE, 就像是有汽果汁酒般, 加埋LED灯底盘, 很CHILL!第一啖入口酒味颇浓, 可能我没拌匀过, 其后冰开始溶化后, 酒味会较淡, 但都很好饮, 饮到尾唔会淡如开水, 仍然有味而食物方面, 先来几款前菜:梅水晶, 听个名唔太知系乜东东, 但应该是带点酸的夹了少许试, 原来是鲨鱼骨和鸡软骨来的, 酸味味, 因为是软骨的关系, 非常爽口, 果真是开胃前菜蕃茄蒜子沙律同样都是凉菜来的, 起炎热嘅夏天, 一口冰凉的蕃茄, 甜甜酸酸经过喉咙后, 又是一道很消暑的开胃菜矶煮鲍鱼厨师事前
朋友中午打嚟约食饭, 甚么餐厅名也没说, 只想约在登龙街等
其实我知道呢条街有很多食肆, 很有神秘感的一顿晚饭
结果他人到了后, 带我去了门面五光十色的店
后门是这样, 也很神秘
在门面看以为是普普通通, 会有HAPPY HOUR且的餐厅
一打开门, 原来是铁板烧㖞, Surprise!
Sexy Monkey
而食物方面, 先来几款前菜:
梅水晶, 听个名唔太知系乜东东, 但应该是带点酸的
梅水晶
矶煮鲍鱼
厨师事前将鲍鱼煮好后急冻, 将肉汁锁住, 食嘅时候都依然多汁鲜嫩, 同埋唔使蘸酱汁都好够味, 因为我钟意食食物嘅原味道!
矶煮鲍鱼
厨师将蛏子在铁板上翻动几下, 手快快咁将佢地切断几段, 再洒点葱粒蒜碎, 然后就递过来
解体后的蛏子很易入口, 鲜味非常! 加埋葱蒜更惹味!
铁板蛏子

松叶蟹肉甲罗烧, 成只卖相超靓, 劲精美
2个蟹钳系脱埋壳, 蟹盖原来是碟来的
松叶蟹肉甲罗烧

入面盛载著超多蟹膏, 蟹肉和蟹籽,
虽然胆固醇很高, 但食咗先讲啦

用暖暖的梳打饼配不同口感的甲罗烧, 又几衬㖞,
甲罗烧有天然海水的咸味, 加埋啖口的梳打饼, 比白饭无咁滞同饱肚, 仲可以留肚食其他食物添
松叶蟹肉甲罗烧
仲有2只预先拆埋壳的蟹钳, 啖啖肉, 很滋味!
呢道菜系值得推介嘅!
松叶蟹肉甲罗烧

猪茜卷, 潮流兴芫茜, 呢度都将小葱改为芫茜,
铁板煮熟过的芫茜系无咗芫茜果种独特唔系人人接受到的味道, (本身不抗拒芫茜)
反而我觉得相比葱系更易接受, 中间加了点青色, 比斋食肉系无咁漏
猪茜卷

最后的特别推介, 应该是推介给尝辣爱好者
估唔到日式铁板烧都有crossover
当中加入泰式是拉差辣椒酱和椰丝干
其实唔仔细睇, 都觉得同平日吃的大阪烧没大分别
内馅都是菜丝为主, 而加了是拉差后, 食2啖都觉得有点喷火, 但又觉得辣得嚟好过引, 其实混埋沙拉酱中和已经无咁辣了
如果唔太食得辣, 可叫师傅轻手啲, 唔好落咁多是拉差
而我觉得最特别的反而是面头洒上了椰丝干, 吃落时有点脆卜卜, 好有口感同咬口, 又有点椰子嘅味道, 很特别

2021-06-07
Sexy Monkey