2024-02-05
我同日本菜都一樣,追求味道,亦都追求賣相。我覺得少有每道菜都咁好睇,整體亦都係好食嘅~·富士山🗻入面就係鰻魚同牛油果🥑嘅卷物,上面仲有好多蟹柳絲同芝士碎,砌成好似一座山咁樣。少少鹹,多多趣,食落幾好味喎~🤓·櫻花蝦茄子燒🍆平時食開大阪燒嘅醬汁,加埋櫻花蝦。櫻花蝦嘅脆,加上茄子冧冧哋又有水份嘅口感,係吸引嘅~·野菜鍋🍲個湯底清清哋,再加埋唔同種類嘅野菜,有豆腐、蕃茄🍅、娃娃菜、蟹柳、鮮冬菇🍄之類嘅嘢入吓口,暖暖哋又冇肉令到個鍋物變得好油膩。我覺得餐飯食到中間有呢度菜,都幾唔錯~·秘製蒜香牛油燒帆立貝🔥厚身嘅帆立貝,落咗蒜蓉同埋牛油去燒就變得好惹味。個重點係帆立貝燒完之後,仲係好juicy~ 食落,仲要好鮮味,一啲都唔腥。·鹽燒雞中翼🐔好食嘅雞翼唔一定要落好多調味料,普通用鹽燒就可以食到雞嘅鮮味。個重點係唔好燒得太乾身,保留肉汁喺雞皮以內,喺肉裏面就係成件嘅精髓。咁就變得好好食啦~
富士山🗻
櫻花蝦茄子燒🍆