2013-08-01
搵個地方平平地一家人開開心心食餐飯,正價$418,4位以上就有6折,好抵食咁,所以屋企人就揀咗呢度。之前有睇openrice的comment都知食物選擇會比較少,已有心理準備。我哋一家人6:30去到,只係得我地同另一張枱有人,後尾先多番6-7張枱有人。環境很好很舒適,新派酒店設計較時尚。可惜,我嚟係為咗食,一講到呢part就真係......食物選擇就真係好似各食家所講 - 少!但我個人諗住擇選少,味道好也ok呀,貴精不貴多嘛!可惜也不是!先講冷盤:- 沙津菜:還可以- 海鮮:蝦,冇味!蟹腳,少少臭,亦黐殼,即係唔掂!青口還可以!- 巴馬火腿:有蘇味壽司剌身:- 剌身:本身的質量不是肥美型,師傅更好識幫公司慳地切到超薄的- 壽司:得2款卷物,還可以- 辣味螺肉、中華沙津:買現成的,都係咁啦~熱葷:- 關東煮:即係烚蛋、獅子狗卷、魚蛋,難登大雅之堂吧!- 蘿蔔魚蛋:這是什麼的自助餐?酒店耶!仲有雞翼薯條、炒芥蘭..... 自己想像一下.....麵包:- 只有小件pizza及餅乾條湯:- 沒料沒味沒特別的南瓜湯,連中湯都冇,是晚餐的自助餐?值得一提的是有一個即煮的pasta corner:-
環境很好很舒適,新派酒店設計較時尚。
可惜,我嚟係為咗食,一講到呢part就真係......
食物選擇就真係好似各食家所講 - 少!
但我個人諗住擇選少,味道好也ok呀,貴精不貴多嘛!
可惜也不是!
先講冷盤:
- 沙津菜:還可以
- 巴馬火腿:有蘇味
壽司剌身:
- 壽司:得2款卷物,還可以
- 辣味螺肉、中華沙津:買現成的,都係咁啦~
熱葷:
- 關東煮:即係烚蛋、獅子狗卷、魚蛋,難登大雅之堂吧!
- 蘿蔔魚蛋:這是什麼的自助餐?酒店耶!
仲有雞翼薯條、炒芥蘭..... 自己想像一下.....
麵包:
- 只有小件pizza及餅乾條
湯:
- 沒料沒味沒特別的南瓜湯,連中湯都冇,是晚餐的自助餐?
值得一提的是有一個即煮的pasta corner:
- 扁意粉、寬條麵、蝴蝶粉、螺絲粉
- 洋淴、腸仔、雞絲、熟三文魚、三色椒、翠肉瓜
- 白汁、蕃茄醬
- 以上自由配搭,算是場內比較可以入口的
- 可惜售完即止,冇refill
甜品:
- 美心西餅的質素比佢仲好吃,不要浪費我的quota
最後,佢定時會搞個主題,今次的主題係鵝肝,我個人唔食鵝肝(也希望大家唔好再食呢個咁殘忍的食物),也不在此評論。
家人說,怎麼甜品連雪糕都冇?
有!每人在點餐茶時會奉上一球雪糕(冇得揀口味),是日雪糕係芒果favour配以車厘子saurce,雪糕到咗唔知做咩唔即時上,要等佢溶溶地先上!個車厘子saurce即係糖水浸車厘子......
我明白價錢是平 (promotion後的價),也明白客流量不足所以未能提供好多的食物選擇,但點都算係一間酒店,食物質素可以好一點吧!咁樣的食物質素您長期做promotion都唔會吸到客囉!
题外话/补充资料:
折後$300的價錢去開開心心食個好的放題也不要在此食蔔蘿魚蛋吧!