餐厅: 翠亨邨 (美麗華廣場1期)
资讯:

2014-01-08 4357 浏览
幾個同事本來興致勃勃想去食尖沙嘴出名嘅瑞士芝士火煱,早一個星期訂枱,放左我地喺waiting list, 在當晚8點,我地先收到電話無位,連排隊都不接納,所以要諗吓改食乜,有個同事話食翠亨邨啲义燒並一致通過,翠亨村嘅年糕同奶皇月餅都試過, 但係晚飯就從未試過。 因為太夜嘅關係,我地好快的在三分鐘内,已經諗好食乜,不過都係好大路既菜式。 呢度係佢地話必食嘅义燒拼燒腩仔,我無食到,佢地話义燒燒得好靚,肉又肥廋剛好。 咕嚕肉炸得剛好,脆口又唔厚肉,幾精緻,個汁唔係酸,剛好。 魚香茄子煲 好少食到啲好似呢個唔係咁油嘅茄子煲,鹹魚香唔係好重,唔太鹹,好似比出面的煲健康少少,撈飯時撈多兩匙都無咁有罪惡感. 羅漢上素 有不同嘅茹類,例如草菇,磨菇,菜心同粟米仔,非常簡單。 檸汁雞 很好的係呢度檸汁同炸雞分開上,可自己放汁嘅分量,汁身較酸同杰身,雞件唔夠脆同肉身較'鞋'身,我食左一件已經唔想食第二件了。食完晚飯點可以放過甜品環節! 紫米軟糍 用紫米加糯米做外皮,QQ的,內裏係 切粒的椰汁布甸,幾特別!第一次食糯米糍係用呢個皮同呢個饀的。 蜂蜜脆麻花$35 呢個係我一坐落就想叫的,呢度嘅脆麻花比較薄身,
咕嚕肉炸得剛好,脆口又唔厚肉,幾精緻,個汁唔係酸,剛好。
蜂蜜脆麻花$35 呢個係我一坐落就想叫的,呢度嘅脆麻花比較薄身,同得四件,唔夠分,喜歡食茶樓的脆麻花係因為脆口之餘,仲多糖漿,甜甜地,如果唔係不如去舊式餅店買甜蛋散算la, 點知呢度真係極少蜜糖,好似每件只分得幾滴,甚不過瘾 。
豆沙水晶包 個皮係用西米做的,我發現有啲西米粒未熟,豆沙餡過甜,其實用澄麵做會好味啲,無西米咁'醒'同平滑的。

今晚每碟餸都一百蚊以上,連碟羅漢菇都成一百三十五蚊,係精緻,但味道同食材都係一般,不是特別好食,唔明點解收咁貴,係……係拎過米芝蓮推介,但不覺有這水準! 同事話一啲 小炒店仲好味,價錢仲係呢度嘅一半!就係因為咁,同事話下次 帶 我去深水埗食好味小炒,期待著!
2014-01-04