2019-01-22
我幾鍾意食法國菜,可以是 fine dinning,食完心情都會靚晒,亦可以是 bistro 小館,食好嘢但可以使少啲錢,今晚我就堅尼地城海邊,睇住海景食法國菜,有一間已經在這裏多年的法國菜餐廳 Bistronomique,菜式有水準環境亦一流,價錢都非常合理。這裏有四道菜及六道菜的菜單選擇,今晚想食得豐富啲就揀咗六道菜,兩個人一人一杯酒,配合下氣氛,Rose 及 紐西蘭 Red Wine,各有風格。沙律我揀咗 Artichoke Heart & Prawn,啲汁酸甜合適,蝦有蝦味,artichoke 幾特別。Pate Maison 雖然唔係好滑,唔夠 fine,但味道很好,配新鮮又夠熱的法色,理想配合。香煎魷魚仔配西班牙肉腸有點驚喜,主要有魷魚香,因為啲油很香,油及醋混合,吸收晒魷魚及肉腸嘅精華,點麵包一流。蘑菇忌廉湯,味道很不錯,仲用腫瘤做咗個小心心型圖案幾得意。今日海鮮是三文魚,香煎過,皮脆肉嫩,配合多隻蜆仔,賣相好,味道更加被提升咗,用咗薯蓉墊底,因為有汁用薯蓉有其道理,但我唔太鐘意薯蓉。今日甜品是焦糖撻,幾好食,沒有想像中咁甜。飲酒唔需要咖啡茶,今晚唔多人冇壓力,慢慢嘆埋杯就
蘑菇忌廉湯,味道很不錯,仲用腫瘤做咗個小心心型圖案幾得意。
今日甜品是焦糖撻,幾好食,沒有想像中咁甜。
飲酒唔需要咖啡茶,今晚唔多人冇壓力,慢慢嘆埋杯就先走,好 hea 的一晚。