248
9
5
等级4
339
0
2019-11-01 2453 浏览
今晚想同另一半浪漫一下,所以选址港岛区最西面的坚尼地城,人流没有铜锣湾多,看到对面的海旁,夜景,令人心情舒畅蠋光晚餐,怎少得蠋台在台上,柔和的灯光,开始了当晚的用餐和暖的法包上涂上一层薄薄的牛油,牛油慢慢溶於法包上打头阵的是二选一沙律,凯撒沙律,除了新鲜沙律菜外,还有半只半熟蛋,白银鱼柳作配菜其後头盘是四选一,法式香草焗田螺,三件田螺以薯蓉托上,田螺轻轻一拉,轻易夹出,配上香草酱怎会不好吃法式鸡肝猪肉酱,两者混合一起後成方型,入口不会太硬,两者味道很夹,沾上一点黄芥辣,味道更合宜是日餐汤是野菌忌廉汤,大量的磨菇及冬菇碎搅拌而成,一粒粒的令汤入口更有口感主菜分别有四款,猪/牛/鸡及海鲜,而我点的是美国顶级肉眼扒,份量很足,共有两块牛扒虽然没有太厚,肉够juicy,而且没有煮到十成熟,入口松软肉眼扒旁边的2-3款配菜份量也很足,并不是白灼,诚意十足,以主菜来说,份量足最後的甜品,有惊喜,歌剧院蛋糕配雪糕,法国有名气的甜品,有海绵蛋糕,咖啡糖浆,朱古力酱酱等等,多层次制成,在这次晚餐中划上完美的句号
更多
今晚想同另一半浪漫一下,所以选址港岛区最西面的坚尼地城,人流没有铜锣湾多,看到对面的海旁,夜景,令人心情舒畅
50 浏览
0 赞好
0 留言


蠋光晚餐,怎少得蠋台在台上,柔和的灯光,开始了当晚的用餐
10 浏览
0 赞好
0 留言


和暖的法包上涂上一层薄薄的牛油,牛油慢慢溶於法包上
6 浏览
0 赞好
0 留言


打头阵的是二选一沙律,凯撒沙律,除了新鲜沙律菜外,还有半只半熟蛋,白银鱼柳作配菜
6 浏览
0 赞好
0 留言


其後头盘是四选一,法式香草焗田螺,三件田螺以薯蓉托上,田螺轻轻一拉,轻易夹出,配上香草酱怎会不好吃

19 浏览
0 赞好
0 留言
8 浏览
0 赞好
0 留言


法式鸡肝猪肉酱,两者混合一起後成方型,入口不会太硬,两者味道很夹,沾上一点黄芥辣,味道更合宜
3 浏览
0 赞好
0 留言


是日餐汤是野菌忌廉汤,大量的磨菇及冬菇碎搅拌而成,一粒粒的令汤入口更有口感
13 浏览
0 赞好
0 留言


主菜分别有四款,猪/牛/鸡及海鲜,而我点的是美国顶级肉眼扒,份量很足,共有两块
7 浏览
0 赞好
0 留言


牛扒虽然没有太厚,肉够juicy,而且没有煮到十成熟,入口松软
4 浏览
0 赞好
0 留言


肉眼扒旁边的2-3款配菜份量也很足,并不是白灼,诚意十足,以主菜来说,份量足

37 浏览
0 赞好
0 留言


最後的甜品,有惊喜,歌剧院蛋糕配雪糕,法国有名气的甜品,有海绵蛋糕,咖啡糖浆,朱古力酱酱等等,多层次制成,在这次晚餐中划上完美的句号

27 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
用餐时段
晚餐
等级4
388
0
2019-10-31 1015 浏览
原来西环除左看日落,近坚尼地城海旁街一带都有好多特别餐厅。上网见到一间对正海旁嘅Bistronomique,晚餐主要分为$488及$688两set, 所有set都配有头盘、汤主菜同甜品。我同朋友都普通龙虾,所以$488set岩晒。最先会上热乎乎嘅法包,当中嘅面粉好厚又烟靱,涂上牛油後随即溶解,已经系好好嘅starter. (因为出面好多都系包冻牛油冻…) 食完法包之後就系沙律及真正嘅starter, menu中有4款starter可以每位拣2款。蓟心虾沙律,第一次食蓟心,腍腍地无乜味,虾就好爽,配香草沙律酱汁,perfect match! Baby squid 只只都细细只又好香蒜味,配上黑醋中和西班牙肠嘅咸味,而且份量都好多salt cod 黑松露鳕鱼茸原来系将鳕鱼混入软滑嘅薯蓉再洒满黑松露放系面包上面,好似一件多士咁,带有轻轻鳕鱼味,第一次品嚐,唔错!是日餐汤:mushrooms soup啖啖都系菇碎,非常有口感;放入松露令汤更有层次主菜4选1,通常都系鸡同牛,甚少餐厅会有乳猪仔,当然必试na!乳猪仔分四件,连有一只猪脚仔。外皮非常香脆,而油脂丰富,肉质好嫩滑又唔苏,好好味!配有酸
更多
原来西环除左看日落,近坚尼地城海旁街一带都有好多特别餐厅。
上网见到一间对正海旁嘅Bistronomique,晚餐主要分为$488及$688两set, 所有set都配有头盘、汤主菜同甜品
20 浏览
0 赞好
0 留言

99 浏览
0 赞好
0 留言


我同朋友都普通龙虾,所以$488set岩晒。
454 浏览
0 赞好
0 留言

最先会上热乎乎嘅法包,当中嘅面粉好厚又烟靱,涂上牛油後随即溶解,已经系好好嘅starter.
(因为出面好多都系包冻牛油冻…)
60 浏览
0 赞好
0 留言


46 浏览
0 赞好
0 留言


食完法包之後就系沙律及真正嘅starter, menu中有4款starter可以每位拣2款。
蓟心虾沙律,第一次食蓟心,腍腍地无乜味,虾就好爽,配香草沙律酱汁,perfect match!
21 浏览
0 赞好
0 留言

Baby squid 只只都细细只又好香蒜味,配上黑醋中和西班牙肠嘅咸味,而且份量都好多
18 浏览
0 赞好
0 留言

salt cod 黑松露鳕鱼茸原来系将鳕鱼混入软滑嘅薯蓉再洒满黑松露放系面包上面,好似一件多士咁,带有轻轻鳕鱼味,第一次品嚐,唔错!
14 浏览
1 赞好
0 留言

是日餐汤:mushrooms soup
啖啖都系菇碎,非常有口感;放入松露令汤更有层次
13 浏览
0 赞好
0 留言

主菜4选1,通常都系鸡同牛,甚少餐厅会有乳猪仔,当然必试na!

乳猪仔分四件,连有一只猪脚仔。外皮非常香脆,而油脂丰富,肉质好嫩滑又唔苏,好好味!配有酸瓜丝及果酱可以解腻,好满足

11 浏览
0 赞好
0 留言

一个set嘅最後一道一定系甜品啦!
估唔到系啤梨批,批底好香又松化,果批本身味道唔甜,再加云呢拿雪糕一齐食,甜度刚刚好。
6 浏览
0 赞好
0 留言

(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2019-10-22
用餐途径
堂食
用餐时段
晚餐
等级4
197
0
2019-08-26 2471 浏览
上星期去开港岛区就特登搵左呢一间西环嘅近海嘅西餐厅食嘢。餐厅分咗做两层,地下就系落地玻璃,上面就系,比较密封式少少。首先食咗个头盘先上面系法式鸡肝猪肉酱,上面中配左几条酸瓜,味道有啲似查面包嘅鹅肝酱,但系唔会偏咸。下面系香煎鱿鱼仔配西班牙肉肠,用一啲橄榄油浸过,有少少辣,琳琳地咁几好味最下面系法式香草焗田螺,田螺够新鲜弹牙,令我就觉得衬底嘅薯蓉反而几好味是日餐汤就系忌廉蘑菇汤,里面好多蘑菇蓉,上面加咗少少黑松露油喺度就有阵好香嘅黑松露味。主菜就有鲈鱼,煎到阵皮香香地佢哋,充满咗啲新鲜青口喺度, 但有少少白酒嘅香味。 而下面就系炭烧美国顶级肉眼扒,肉眼嘅质素好高,有好香嘅炭烧味,我哋叫咗七成熟,啱啱好,唔会煮到过咗火,牛嘅味道好浓郁。最後甜品就有一个柠檬挞,同埋朱古力蛋糕。通常跟餐嘅甜品都系冇咁好味,但系呢度嘅跟餐甜品就非常之一流,俾你喺出边饼店食嘅可能更加好食。柠檬挞真系有新鲜嘅柠檬味,饼底亦都好唔错,朱古力蛋糕就有好香浓嘅朱古力味,啲朱古力本身亦都好靓。同埋佢放上枱只碟都几靓,上面有刻咗嘅英文字喺度。smile and love yourself.
更多
33 浏览
0 赞好
0 留言

17 浏览
0 赞好
0 留言

上星期去开港岛区就特登搵左呢一间西环嘅近海嘅西餐厅食嘢。餐厅分咗做两层,地下就系落地玻璃,上面就系,比较密封式少少。
28 浏览
0 赞好
0 留言

26 浏览
0 赞好
0 留言

23 浏览
0 赞好
0 留言

首先食咗个头盘先

上面系法式鸡肝猪肉酱,上面中配左几条酸瓜,味道有啲似查面包嘅鹅肝酱,但系唔会偏咸。

下面系香煎鱿鱼仔配西班牙肉肠,用一啲橄榄油浸过,有少少辣,琳琳地咁几好味

最下面系法式香草焗田螺,田螺够新鲜弹牙,令我就觉得衬底嘅薯蓉反而几好味

16 浏览
0 赞好
0 留言

是日餐汤就系忌廉蘑菇汤,里面好多蘑菇蓉,上面加咗少少黑松露油喺度就有阵好香嘅黑松露味。
14 浏览
0 赞好
0 留言

18 浏览
0 赞好
0 留言

主菜就有鲈鱼,煎到阵皮香香地佢哋,充满咗啲新鲜青口喺度, 但有少少白酒嘅香味。

而下面就系炭烧美国顶级肉眼扒,肉眼嘅质素好高,有好香嘅炭烧味,我哋叫咗七成熟,啱啱好,唔会煮到过咗火,牛嘅味道好浓郁。

14 浏览
0 赞好
0 留言
9 浏览
0 赞好
0 留言

最後甜品就有一个柠檬挞,同埋朱古力蛋糕。通常跟餐嘅甜品都系冇咁好味,但系呢度嘅跟餐甜品就非常之一流,俾你喺出边饼店食嘅可能更加好食。柠檬挞真系有新鲜嘅柠檬味,饼底亦都好唔错,朱古力蛋糕就有好香浓嘅朱古力味,啲朱古力本身亦都好靓。

12 浏览
0 赞好
0 留言

同埋佢放上枱只碟都几靓,上面有刻咗嘅英文字喺度。smile and love yourself.
7 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
  • Lemon Tart
等级4
119
0
2019-12-25 91 浏览
呢度个christmas set有6个course😏😏我地见佢个menu话salad可以二拣一 starters就可以四拣二 我地就以为我哋两个人可以咁样拣啦 点知原来系每人有1个salad 2个starters😂😂所以最後我地系试晒所有野 超多野食 超丰富 系名副其实嘅圣诞大餐🎄🎅🏻大家平安夜要平安啊🥰·6-course set $528·caesar salad佢嗰caesar上面有条鯷鱼几好食 系所有菜都会有少少鱼油味😈佢个糖心蛋超好食 非常之流心 好出色🤤🤤另外个海虾沙律 个样一般 但系根据我男朋友既说法食落只虾烧得好好味 而且超有虾味😏·黑松露鳕鱼蓉佢个鳕鱼蓉好好味 个质感好好而且加埋左少少黑松露之後好夹个面包😎😎·baby squid呢个我男朋友之前食过话好正 所以今次都有嗌 真系唔错 唔会un 而且调味唔错😏·escargot我超锺意食田螺 难得呢度有keke 虽然set入面既田螺得3粒 但系都好出色 d薯蓉做得好smooth 而且索晒田螺d汁🤤🤤·chestnut soup第一次饮栗子嘅汤 佢系劲好饮 好rich🌰同埋佢加埋个包比你点超好食 不过亦都因为佢太rich 饮
更多
呢度个christmas set有6个course😏😏我地见佢个menu话salad可以二拣一 starters就可以四拣二 我地就以为我哋两个人可以咁样拣啦 点知原来系每人有1个salad 2个starters😂😂所以最後我地系试晒所有野 超多野食 超丰富 系名副其实嘅圣诞大餐🎄🎅🏻大家平安夜要平安啊🥰
·
6-course set $528
·
caesar salad
佢嗰caesar上面有条鯷鱼几好食 系所有菜都会有少少鱼油味😈佢个糖心蛋超好食 非常之流心 好出色🤤🤤另外个海虾沙律 个样一般 但系根据我男朋友既说法食落只虾烧得好好味 而且超有虾味😏
·
黑松露鳕鱼蓉
佢个鳕鱼蓉好好味 个质感好好而且加埋左少少黑松露之後好夹个面包😎😎
·
baby squid
呢个我男朋友之前食过话好正 所以今次都有嗌 真系唔错 唔会un 而且调味唔错😏
·
escargot
我超锺意食田螺 难得呢度有keke 虽然set入面既田螺得3粒 但系都好出色 d薯蓉做得好smooth 而且索晒田螺d汁🤤🤤
·
chestnut soup
第一次饮栗子嘅汤 佢系劲好饮 好rich🌰同埋佢加埋个包比你点超好食 不过亦都因为佢太rich 饮完好快饱咗🤣
·
fish of the day
我地今日个fish系三文鱼 佢整得几好味 个皮好脆 d鱼肉又好味 不过我反而觉得最出色系佢伴碟d peas佢系我食过最好味既peas😭唔系一袋个d杂豆 系真系新鲜既peas 佢伴碟d蚬都好新鲜好好味🥰
·
crispy suckling pig
我自己觉得呢个惊艳啲 因为佢个皮好脆同埋呢个难啲整得好食😏不过我觉得佢个汁有啲太甜🙊🙊同埋大家如果食嘅话记住唔好好似我哋咁样一次过林晒啲汁😂😂因为咁样食到最後嘅时候个皮就会淋左😢应该一路食一路点就最好啦😎😎
·
pear tart
佢个Opera劲靓罗 但系因为我依家唔食得朱古力 所以我就冇得食😭😭但系佢个pear tart都比想像中好食 唔会太甜得黎佢个塔皮系整到好脆 有啲焦糖味🤤
·
#rbyeat
#rby坚尼地城
·
📍西环坚尼地城爹核士街1号裕福大厦地下1号舖舖
·
salmon
10 浏览
0 赞好
0 留言
escargot
11 浏览
0 赞好
0 留言
chestnut  soup
16 浏览
0 赞好
0 留言
opera
8 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2019-12-24
用餐途径
堂食
人均消费
$580 (晚餐)
庆祝纪念
平安夜
推介美食
salmon
escargot
chestnut  soup
opera
  • suckling pig
等级3
50
0
2019-12-18 111 浏览
I feel that's a little pricey before going but the whole dining experience worth it . Escargot "bourguignonne" (Set)Sauteed Baby Squid with Chorizo and Balsamico (Set)Artichoke Heart and Prawn Salad (set)Foie Gras (Set)Charcoal Grilled U.S. Prime Rib Eye  (Set)
更多
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2019-11-28
用餐途径
堂食
人均消费
$800
推介美食
Escargot "bourguignonne" (Set)
$ 688
Sauteed Baby Squid with Chorizo and Balsamico (Set)
$ 688
Artichoke Heart and Prawn Salad (set)
$ 688
Foie Gras (Set)
$ 688
Charcoal Grilled U.S. Prime Rib Eye (Set)
$ 688
等级3
83
0
2019-12-03 124 浏览
今日虽然唔系d咩特别嘅日子,但都想搵间decent 少少嘅餐厅chill 下la. 搵左一间系西环,去到先知原来佢地下个层有个落地大玻璃,望住成个海景,完全无得输,下次一定要book gei 时候request 埋。今次坐系上面,叫左个6 dishes without seafood,由於一人一个set, 前菜拣左两款salad, 两款都好好食,好开胃。再之後四款小食都可以叫哂,有鸡肝,有面包,有虾配西班牙肠,有田螺,全部都好特别好好味。之後饮个南瓜汤,我都好中意。之後当然到Main Dish, 一个嗌鱼一个嗌牛肉,好大碟好够食,食到一半都已经好饱。之後黎埋甜品,有法国传统饼配雪糕同柠檬挞配雪糕。最後,两个都饱住肚离开!
更多
今日虽然唔系d咩特别嘅日子,但都想搵间decent 少少嘅餐厅chill 下la.
搵左一间系西环,去到先知原来佢地下个层有个落地大玻璃,望住成个海景,完全无得输,下次一定要book gei 时候request 埋。
今次坐系上面,叫左个6 dishes without seafood,由於一人一个set, 前菜拣左两款salad, 两款都好好食,好开胃。再之後四款小食都可以叫哂,有鸡肝,有面包,有虾配西班牙肠,有田螺,全部都好特别好好味。
之後饮个南瓜汤,我都好中意。之後当然到Main Dish, 一个嗌鱼一个嗌牛肉,好大碟好够食,食到一半都已经好饱。
之後黎埋甜品,有法国传统饼配雪糕同柠檬挞配雪糕。
最後,两个都饱住肚离开!
7 浏览
0 赞好
0 留言
4 浏览
0 赞好
0 留言
4 浏览
0 赞好
0 留言
3 浏览
0 赞好
0 留言
2 浏览
0 赞好
0 留言
4 浏览
0 赞好
0 留言
5 浏览
0 赞好
0 留言
7 浏览
0 赞好
0 留言
5 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
64
0
母亲大人生日,虽然口里说不,身体就当然很诚实!Book定间靓餐厅,一家人齐齐整整咁食餐好既,一定系做仔女尽孝道既体现。知道妈妈钟意食西餐,就拣左位於人杰地灵既坚尼地城海傍食烛光晚餐,餐厅知道系妈妈生日,已经提前问好是否需要喺甜品上加朱古力字,好细心!建议点呢个$488/head(+10%)既6道菜Set,从前菜到甜品都好好味,分量好合理,非常抵食!Caesar Salad有条小银鱼,仲有半只温泉蛋。法式鹅肝鸡肉酱,很普通的,上面D pickles同鹅肝有点格格不入。黑松露鳕鱼蓉。鳕鱼入口即化,用一片烤得刚刚好既多士承载,不油不腻恰到好处。法式焗田螺。又系一道不过不失的作品,薯蓉充满牛油香味。精选餐汤。当晚系南瓜汤。到了主菜,简直系全晚既highlight!炭烧美国肉眼扒(medium rare)非常Juicy,必点!妈妈唔钟意太greasy既菜式,呢款香煎比目鱼口感嫩滑,配上海鲜同牛油烹制而成既酱汁,带出海鲜既甜味。乳猪仔唔系间间法国餐厅都有,用外脆内软来形容不为过,系Bistronomique既招牌菜。一定要试下!到了甜品部分,侍应都守口如瓶,表示厨师会按照各人口味打造。呢款好似Ma
更多
母亲大人生日,虽然口里说不,身体就当然很诚实!Book定间靓餐厅,一家人齐齐整整咁食餐好既,一定系做仔女尽孝道既体现。知道妈妈钟意食西餐,就拣左位於人杰地灵既坚尼地城海傍食烛光晚餐,餐厅知道系妈妈生日,已经提前问好是否需要喺甜品上加朱古力字,好细心!
451 浏览
0 赞好
0 留言
建议点呢个$488/head(+10%)既6道菜Set,从前菜到甜品都好好味,分量好合理,非常抵食!
凯撒沙律
64 浏览
0 赞好
0 留言
Caesar Salad有条小银鱼,仲有半只温泉蛋。
法式鹅肝鸡肉酱
38 浏览
0 赞好
0 留言
法式鹅肝鸡肉酱,很普通的,上面D pickles同鹅肝有点格格不入。
黑松露鳕鱼蓉
32 浏览
0 赞好
0 留言
黑松露鳕鱼蓉。鳕鱼入口即化,用一片烤得刚刚好既多士承载,不油不腻恰到好处。
法式焗田螺
18 浏览
0 赞好
0 留言
法式焗田螺。又系一道不过不失的作品,薯蓉充满牛油香味。
南瓜汤
18 浏览
0 赞好
0 留言
精选餐汤。当晚系南瓜汤。
炭烧美国顶级肉眼扒
17 浏览
0 赞好
0 留言
到了主菜,简直系全晚既highlight!炭烧美国肉眼扒(medium rare)非常Juicy,必点!
是日精选新鲜鱼(比目鱼)
9 浏览
0 赞好
0 留言
妈妈唔钟意太greasy既菜式,呢款香煎比目鱼口感嫩滑,配上海鲜同牛油烹制而成既酱汁,带出海鲜既甜味。
法式烤乳猪
8 浏览
0 赞好
0 留言
乳猪仔唔系间间法国餐厅都有,用外脆内软来形容不为过,系Bistronomique既招牌菜。一定要试下!
甜品
14 浏览
0 赞好
0 留言
到了甜品部分,侍应都守口如瓶,表示厨师会按照各人口味打造。
呢款好似Madeleine cake既甜品,会令已经饱到80%既人达到100%饱肚就感觉哈哈哈!
Opera蛋糕
7 浏览
0 赞好
0 留言

而我就收到呢个Opera cake,唔知系咪我影相影得太耐,面头都已经结左层水珠,
也许平日下午茶可以食得晒成个,但5 courses都食完後,就真系无多余位置了,
建议餐厅日後将甜品分量/甜度降低,令食客负担无咁重,确保食物唔好浪费。

总括而言,Bistronomique属於坚尼地城既Gem list,对住海景既view可以影相打卡,
同另一半/宴请都系非常唔错既选择,服务态度非常好,唔会觉得额外拘束,值得久不久食下!
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
人均消费
$500
推介美食
凯撒沙律
南瓜汤
炭烧美国顶级肉眼扒
是日精选新鲜鱼(比目鱼)
法式烤乳猪
甜品
等级3
68
0
2019-12-03 74 浏览
好耐无拍拖,咁啱中环开完会就谂住过上环西环行下,好远咁行到西环海皮见到间喺海边嘅法国西餐就入咗去试下😆 叫咗两个6 courses set!前菜有两款salad拣,ceasar 同海虾沙土律,我哋一人叫咗一款试! Ceasar最稳阵,海虾沙律有惊喜,除咗虾系grill咗之外仲有牛油果🥑,加埋一齐食好出色!Starter每人可以拣两款,两个人share嘅好处🤗可以试哂!有鸡肝猪肉酱、鳕鱼茸、西班牙肉肠同田螺!本身都中意食鹅肝类嘅野食,鸡肝猪肉酱有少少类似嘅texture,配埋面包好特别!西班牙肉肠仲要系煎都脆嘅,虽然就咁食系咸咗少少,但脆真心出色!Soup of the day系南瓜汤,好中意有texture嘅汤🤤 一个main我哋拣咗鱼,另一个拣咗牛!煎比目鱼好新鲜,仲要好多蚬同鱿鱼做side,都几大份🙈 非常推荐咁有情调吧法国餐!
更多
9 浏览
0 赞好
0 留言
2 浏览
0 赞好
0 留言
2 浏览
0 赞好
0 留言
2 浏览
0 赞好
0 留言
2 浏览
0 赞好
0 留言
2 浏览
0 赞好
0 留言
3 浏览
0 赞好
0 留言
1 浏览
0 赞好
0 留言
5 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
3 浏览
0 赞好
0 留言
8 浏览
0 赞好
0 留言


好耐无拍拖,咁啱中环开完会就谂住过上环西环行下,好远咁行到西环海皮见到间喺海边嘅法国西餐就入咗去试下😆 叫咗两个6 courses set!前菜有两款salad拣,ceasar 同海虾沙土律,我哋一人叫咗一款试! Ceasar最稳阵,海虾沙律有惊喜,除咗虾系grill咗之外仲有牛油果🥑,加埋一齐食好出色!Starter每人可以拣两款,两个人share嘅好处🤗可以试哂!有鸡肝猪肉酱、鳕鱼茸、西班牙肉肠同田螺!本身都中意食鹅肝类嘅野食,鸡肝猪肉酱有少少类似嘅texture,配埋面包好特别!西班牙肉肠仲要系煎都脆嘅,虽然就咁食系咸咗少少,但脆真心出色!Soup of the day系南瓜汤,好中意有texture嘅汤🤤 一个main我哋拣咗鱼,另一个拣咗牛!煎比目鱼好新鲜,仲要好多蚬同鱿鱼做side,都几大份🙈 非常推荐咁有情调吧法国餐!
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级2
10
0
2019-11-10 80 浏览
意外发现 舒适2楼望到海又倾到计嘅地方 有法式香草田螺做starter 有好滑嘅薯蓉衬底 好味道鱼方面 今日系三文鱼 皮煎得脆 唔太油唔太肥 肉质结质 喱个价钱算高质🌟 Lunch黎讲 坐得舒服又有得望住个海食 Chill~
更多
意外发现 舒适2楼望到海又倾到计嘅地方

法式香草田螺
4 浏览
0 赞好
0 留言

有法式香草田螺做starter 有好滑嘅薯蓉衬底 好味道

Fish  of  the  day  -  Salmon 
$168
6 浏览
0 赞好
0 留言

鱼方面 今日系三文鱼 皮煎得脆 唔太油唔太肥 肉质结质 喱个价钱算高质🌟

Lunch黎讲 坐得舒服又有得望住个海食 Chill~
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
法式香草田螺
Fish  of  the  day  -  Salmon 
$ 168
等级4
115
0
2019-10-07 307 浏览
想吃一餐正宗法国菜每次花费不少,今日就来一餐简约的法国菜试一试不一样的味道,餐厅没有拘束感舒适写意。前菜是凯撒沙律, 真的是不一样,这个竟然配上了沙甸鱼及流心蛋,就由这个清新的沙律开始我这一餐。黑松露鳕鱼茸,鳕鱼做成茸的效果使鱼的油分跟黑松露酱融合配合得非常好,味道香浓,而面包吸收了所有精华,大家不能错过。法式香草田螺,香草味非常浓厚,另外主角田螺肉一点腥味也没有很鲜甜。餐汤是粟米忌廉汤,汤是用新鲜粟米做出来的,厨师很用心地把粟米打碎後将所有渣也弄走了。主菜是法式红酒炖鸡,鸡肉非常嫩口咬下去的时候有淡淡红酒的味道。甜品是柠檬挞,用这个甜品为结尾是极为配合,因柠檬酸酸的味道好清新的感觉。味道: 愉快的一餐卫生: 整洁环境: 企理舒适服务: 非常周到抵食: 食物及环境跟价格成正比
更多
13 浏览
0 赞好
0 留言
想吃一餐正宗法国菜每次花费不少,今日就来一餐简约的法国菜试一试不一样的味道,餐厅没有拘束感舒适写意。
5 浏览
0 赞好
0 留言
前菜是凯撒沙律, 真的是不一样,这个竟然配上了沙甸鱼及流心蛋,就由这个清新的沙律开始我这一餐。
5 浏览
0 赞好
0 留言
黑松露鳕鱼茸,鳕鱼做成茸的效果使鱼的油分跟黑松露酱融合配合得非常好,味道香浓,而面包吸收了所有精华,大家不能错过。
23 浏览
0 赞好
0 留言
法式香草田螺,香草味非常浓厚,另外主角田螺肉一点腥味也没有很鲜甜。
7 浏览
0 赞好
0 留言
餐汤是粟米忌廉汤,汤是用新鲜粟米做出来的,厨师很用心地把粟米打碎後将所有渣也弄走了。
5 浏览
0 赞好
0 留言
11 浏览
0 赞好
0 留言
主菜是法式红酒炖鸡,鸡肉非常嫩口咬下去的时候有淡淡红酒的味道。
8 浏览
0 赞好
0 留言
甜品是柠檬挞,用这个甜品为结尾是极为配合,因柠檬酸酸的味道好清新的感觉。


味道: 愉快的一餐
16 浏览
0 赞好
0 留言
卫生: 整洁
环境: 企理舒适
服务: 非常周到
401 浏览
0 赞好
0 留言

抵食: 食物及环境跟价格成正比
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级4
485
0
2019-10-01 286 浏览
朋友约我到这间餐厅食晚饭,这餐厅近海边,有上下层。我们点了套餐,点餐後,侍应送上面包,面包很脆又不太硬。洋蓟心海虾沙律第一次食洋蓟心,质地好软身,沙律菜不会苦。法式鸡肝猪肉酱酸瓜味道令人开胃,平日食鹅肝因有油分会觉腻,但食鸡肝不会腻,鸡肝味道浓而不羶,配面包食更可口。香煎鱿鱼仔配西班牙肉肠鱿鱼仔爽口弹牙,酱汁是辣肉肠的味加黑醋味,味道不错。是日餐汤粟米汤很香和滑,质感很浓,汤亦很热。法式烤乳猪乳猪皮脆肉嫩,份量又多,一个人食都觉得多,点乳猪竟是柚子酱,味道带来清新味,有别平时。精选是日甜品歌剧院蛋糕以朱古力制作,中间夹有一层蜜芽糖,而荔枝雪糕很清甜。
更多
6 浏览
0 赞好
0 留言
朋友约我到这间餐厅食晚饭,这餐厅近海边,有上下层。
366 浏览
0 赞好
0 留言

我们点了套餐,点餐後,
6 浏览
0 赞好
0 留言
侍应送上面包,面包很脆又不太硬。
3 浏览
0 赞好
0 留言
洋蓟心海虾沙律
第一次食洋蓟心,质地好软身,沙律菜不会苦。
2 浏览
0 赞好
0 留言
法式鸡肝猪肉酱
酸瓜味道令人开胃,平日食鹅肝因有油分会觉腻,但食鸡肝不会腻,鸡肝味道浓而不羶,配面包食更可口。
2 浏览
0 赞好
0 留言
香煎鱿鱼仔配西班牙肉肠
鱿鱼仔爽口弹牙,酱汁是辣肉肠的味加黑醋味,味道不错。
3 浏览
0 赞好
0 留言
3 浏览
0 赞好
0 留言
是日餐汤
粟米汤很香和滑,质感很浓,汤亦很热。
5 浏览
0 赞好
0 留言
6 浏览
0 赞好
0 留言
7 浏览
0 赞好
0 留言
法式烤乳猪
乳猪皮脆肉嫩,份量又多,一个人食都觉得多,点乳猪竟是柚子酱,味道带来清新味,有别平时。
7 浏览
0 赞好
0 留言
精选是日甜品
歌剧院蛋糕以朱古力制作,中间夹有一层蜜芽糖,而荔枝雪糕很清甜。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级1
1
0
2019-09-15 244 浏览
 星期六晚 Walk-in 只剩下室外位置。室外用餐区是餐厅旁边一条小巷,非常闷热。昨天全程边吃边滴汗,完全影响用餐经验。海景自然是没有的,因为大路有车停泊挡了视线。给食客的忠告是夏天万万不要坐室外,如果是室外的话,建议下次再来。食物的话只能是有赞有弹,整体来说只能是不过不失,因此来这家餐厅的食客要点对食物。Course dinner 性价看上去甚高,但跟餐食物可圈可点,因此并不建议。和友人叫了两个 set dinner 各 HK$488,另加一道前菜牛骨髓,另外一瓶红酒,盛惠 HK$1,500,不能说物超所值,朋友认为 ”俾呢个价钱唔洗系度食“。点评如下:1. 面包有烘过,很好。次一等的餐厅都不会先烘过面包就上桌,这一点要加分。2. 前菜牛骨髓,好吃。朋友深爱牛骨髓这道美食也常吃,也觉得餐厅的牛骨髓有水准。我则觉得比上环 208 的牛骨髓稍差 (但 208已经不再推出这道菜,令人遗憾),但也是水准之作。3. course dinner 凯撒沙律、虾沙律:味道普通。4. course dinner 前菜(一):法式鸡肝。不要想像鸡肝有鹅肝的味道,因为根本不是同一种东西。这家餐厅的鸡肝做
更多
 星期六晚 Walk-in 只剩下室外位置。室外用餐区是餐厅旁边一条小巷,非常闷热。昨天全程边吃边滴汗,完全影响用餐经验。海景自然是没有的,因为大路有车停泊挡了视线。给食客的忠告是夏天万万不要坐室外,如果是室外的话,建议下次再来。

食物的话只能是有赞有弹,整体来说只能是不过不失,因此来这家餐厅的食客要点对食物。Course dinner 性价看上去甚高,但跟餐食物可圈可点,因此并不建议。和友人叫了两个 set dinner 各 HK$488,另加一道前菜牛骨髓,另外一瓶红酒,盛惠 HK$1,500,不能说物超所值,朋友认为 ”俾呢个价钱唔洗系度食“。点评如下:

1. 面包有烘过,很好。次一等的餐厅都不会先烘过面包就上桌,这一点要加分。

2. 前菜牛骨髓,好吃。朋友深爱牛骨髓这道美食也常吃,也觉得餐厅的牛骨髓有水准。我则觉得比上环 208 的牛骨髓稍差 (但 208已经不再推出这道菜,令人遗憾),但也是水准之作。

3. course dinner 凯撒沙律、虾沙律:味道普通。

4. course dinner 前菜(一):法式鸡肝。不要想像鸡肝有鹅肝的味道,因为根本不是同一种东西。这家餐厅的鸡肝做得甚差。朋友除鹅肝外不吃其他内脏,因此由我先嚐。我吃了後,只能说..... 嗯,很有肝脏的味道。味道和猪润差不多,口感倒是有差异。朋友闻言吃了一口,直说难吃。

5. course dinner 前菜(二):法式田螺:水准之作,蜗牛没什麽泥土味,难得。配上薯蓉吃,超一流。

6. course dinner 前菜(三):香剪鱿鱼:水准之作。鱿鱼剪得香,配上香醋,味道一流。

7. course dinner 前菜(四):蟹肉面包:不能说是一流的水准之作,但味道很好,可以一战。

8. course dinner 是日餐汤:蘑菇汤。蘑菇汤比较难评价。说很好吃吧,又不至於。说 above average 吧,又比 above average 好一点。10分满分的话是 8分嫌多,7分嫌少。做蘑菇汤的一个忌讳是太咸,这家餐厅做的蘑菇汤并没有太咸,加分。蘑菇味是有,但不够浓,汤不够滑,但未至於减分。只能说是 above average 前列水准。

9. course dinner 牛排:牛排其实做得甚差。除了牛扒的质素和味道稍好,感觉和廉价中式餐馆 HK$50 杂扒饭的牛扒没有很大分别。

10. course dinner 红酒烩鸡:红酒烩鸡是一流水准,非常好吃。

11. course dinner 甜品(一):餐厅的甜品有惊喜。荔枝味雪糕配柠檬 tart,非常好吃。

12. course dinner 甜品(二):餐厅的甜品有惊喜。荔枝味雪糕配 opera cake,非常好吃。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2019-09-14
用餐途径
堂食
人均消费
$750 (晚餐)
等级2
9
0
2019-09-02 298 浏览
话咁快就一年,老公同我庆祝生日,去左我拣嘅餐厅,位处坚尼地城,我见食评同啲相都几好,一於去试下先去到原来发觉餐厅喺系海边,拣左上二楼,被安排坐系望海窗口位,好开心开始点餐,餐牌并不复杂,有set有散叫,我地拣左海鲜set先嚟两杯drink先 🥂每人两只 Gillardeau, 鲜甜大只 再嚟沙律,好味有特色,大虾烧得香口唔乾身跟住我拣左田鸡腿,比想像中还要好食;老公要鸭肝,外脆内软再嚟洋葱汤,面烤得香浓唔过火,汤头清甜回甘好味道主菜上场,老公食牛,我就拣马赛煮海鲜。牛味浓郁,肉质唔"un" 煮海鲜亦冇欺场,大大只龙虾再加蚬仔青口,汤底海鲜味超浓,龙虾肉爽脆弹牙,好正呀最後到甜品喇,系柠檬批,我略嫌酸味唔够,但都ok嘅成餐饭都好满意,好开心自己拣左间唔错嘅餐厅,再加上老公嘅安排,开心开心
更多
话咁快就一年,老公同我庆祝生日,去左我拣嘅餐厅,位处坚尼地城,我见食评同啲相都几好,一於去试下先


去到原来发觉餐厅喺系海边,拣左上二楼,被安排坐系望海窗口位,好开心

24 浏览
0 赞好
0 留言


开始点餐,餐牌并不复杂,有set有散叫,我地拣左海鲜set
587 浏览
0 赞好
0 留言


先嚟两杯drink先 🥂
22 浏览
0 赞好
0 留言


每人两只 Gillardeau, 鲜甜大只

10 浏览
0 赞好
0 留言


再嚟沙律,好味有特色,大虾烧得香口唔乾身
6 浏览
0 赞好
0 留言


跟住我拣左田鸡腿,比想像中还要好食;老公要鸭肝,外脆内软
11 浏览
0 赞好
0 留言


7 浏览
0 赞好
0 留言



再嚟洋葱汤,面烤得香浓唔过火,汤头清甜回甘好味道

5 浏览
0 赞好
0 留言


主菜上场,老公食牛,我就拣马赛煮海鲜。
牛味浓郁,肉质唔"un"

煮海鲜亦冇欺场,大大只龙虾再加蚬仔青口,汤底海鲜味超浓,龙虾肉爽脆弹牙,好正呀

6 浏览
0 赞好
0 留言


10 浏览
0 赞好
0 留言


最後到甜品喇,系柠檬批,我略嫌酸味唔够,但都ok嘅
4 浏览
0 赞好
0 留言


成餐饭都好满意,好开心自己拣左间唔错嘅餐厅,再加上老公嘅安排,开心开心

3 浏览
0 赞好
0 留言













(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2019-08-30
用餐途径
堂食
人均消费
$900 (晚餐)
庆祝纪念
生日
推介美食
  • Onglet
  • Lobster Bouillabaisse
等级4
459
0
2019-08-10 350 浏览
来到周末同友人出外走走,今日来到西环半日游,先在这海旁这小店舖食个午餐假日比较多点人,安排在楼上小角上,仲可喺窗边望到街边连海午餐选择都多,我点了是日厨师精选,系红酒烩羊膝先来餐包配牛油前菜选了法式香草焗田螺,田螺都算肥美,充满香料及橄榄油香气,肉质谂中有厚羊膝经慢煮再红酒炆烩,一切开就好易松开入口肉质嫩滑又够松化,味道带一点羊羶味,伴边仲有烤过嘅薯仔及酸咪咪蔬菜最後点了杯冰冻斋啡,咁就过了2小时慢活午餐,写意又舒服~
更多
来到周末同友人出外走走,今日来到西环半日游,先在这海旁这小店舖食个午餐
16 浏览
0 赞好
0 留言
23 浏览
0 赞好
0 留言
59 浏览
0 赞好
0 留言
50 浏览
0 赞好
0 留言
假日比较多点人,安排在楼上小角上,仲可喺窗边望到街边连海
7 浏览
0 赞好
0 留言
444 浏览
0 赞好
0 留言
559 浏览
0 赞好
0 留言
6 浏览
0 赞好
0 留言
午餐选择都多,我点了是日厨师精选,系红酒烩羊膝
11 浏览
0 赞好
0 留言
先来餐包配牛油
6 浏览
0 赞好
0 留言
11 浏览
0 赞好
0 留言
前菜选了法式香草焗田螺,田螺都算肥美,充满香料及橄榄油香气,肉质谂中有厚
30 浏览
0 赞好
0 留言
羊膝经慢煮再红酒炆烩,一切开就好易松开
5 浏览
0 赞好
0 留言
入口肉质嫩滑又够松化,味道带一点羊羶味,伴边仲有烤过嘅薯仔及酸咪咪蔬菜
15 浏览
0 赞好
0 留言
最後点了杯冰冻斋啡,咁就过了2小时慢活午餐,写意又舒服~
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2019-07-27
用餐途径
堂食
用餐时段
午餐