2007-09-05
每次係公司做到把幾火,都會去佳記食個麵冷靜下。係則魚涌區做野三年幾,幫趁佳記只係近呢一年既事。一間唔起眼既小店,裝修仲保持住上世紀七八十年代既格局,之前每次行過,都係直行直過,唔知幾時幫趁過一次,自始之後就愛上呢間小店。佳記呢類橫街窄巷既小店,做既都係熟客生意,食物之外,更有一分老香港人情味。當然,佳記既食物質數都唔差,麵既水準一流,有麵香,無鹼水味,爽身有咬口,我至愛係豬手撈麵,豬手入味,豬手汁用來撈麵更係一流,或者牛腩撈麵都唔錯。我胃口比較大,一般都會叫多個淨雲吞,雲吞水準OK,唔同其他一味猛加雪藏蝦,件頭雖然細,但豬肉蝦肉平均,用台灣話講,可以話係「古早味」既港式雲吞。每當係公司做得唔開心壓力大或者做到好累,佳記都係我既避風港,坐係小店內,同阿姐一齊睇下電視吹下水,食個麵做晚餐,可以幫我放鬆心情,等我返OFFICE再搏殺過。唯一「唔滿意」既,係近排物價加得太勁,佳記都要加價。但係一個水準一流既雲吞+豬手撈麵都係三十左右,相比o的郁下過幾百蚊仲要食到一肚氣既懶高級餐廳,佳記既價錢其實相當合理。