2018-09-18 1719 浏览
約左老友,打算响山竹來臨前食餐飽再閉關,於是去左新蒲崗食雞煲。呢間外表平平無奇的餐廳,老友話掂,我信佢。場內有圓枱和卡位,夠闊落企理。原來諗住食雞㷛,但見到竟然有娘惹鴨,唔係周圍有得食架,當然試吓啦!外表得,而且滾起上來好鬼香椰奶味,聞到都流口水。份量好多,足足有半隻鴨,絕不欺場。娘惹係馬拉菜式,用多種香料來煮,醬汁濃郁重口味。其實佢做法有D似辣雞煲,不過娘惹汁係更加杰身,有花生椰香味,好香,甜甜地少少辣。雖然撈定蒜蓉豉油,但全餐基本上冇乜點佢,已經好夠味。鴨肉好入味,夠淋唔會鞋。鴨瘦,唔會肥淋淋,對比起雞煲,鴨肉有獨有的香,食落更另有一番風味。食完鴨,加左少少湯就可以打邊爐,有成張紙的火鍋配料可以選擇。黑柏葉之前其他地方食的黑柏葉會切到好碎,可能來貨貴啦,切碎D感覺大碟D。但呢到食就唔會了,size 切得啱啱好。一條一啖,有口感得來又容易食,仲好彈牙。黑柏葉本身冇乜味,配上濃郁的娘惹湯底,超正!牛柳粒四四方方,脂肪與瘦肉的分佈平均。牛柳粒一般我會烚幾分鐘。雖然係咁,佢亦唔會煮韌,而且有牛味,肉質有口感。水魷鬚咪睇水魷好似檔檔一樣,其實有D地方的水魷,D肉係會鬆泡泡dur 曬咁,好難頂

呢間外表平平無奇的餐廳,老友話掂,我信佢。

場內有圓枱和卡位,夠闊落企理。

黑柏葉

牛柳粒

水魷鬚
咪睇水魷好似檔檔一樣,其實有D地方的水魷,D肉係會鬆泡泡dur 曬咁,好難頂。

呢碟水魷就唔同了,條條彈牙、爽口,係高檔貨。撈埋D娘惹汁,甜甜辣辣,十足十車仔檔的感覺,正呀!

脆鯇腩
大碟肥美,全部腩位件件厚切,放湯一陣就食得,好爽脆。不過脆腩其實同娘惹呢類甜湯底唔太夾,叫錯野潻,如果換做魚蛋便三寶齊備了。

蔬菜佢有冷門的番薯苗,翠綠新鮮,用來打邊爐要焯耐少少。

每人一大杯凍檸賓,爽!
埋單都係四百頭,吹水吹足全晚,抵啦。
價錢公道,惹味又飽肚,兄弟飯局啱曬!