2018-10-18
黃昏時候,又係肚仔餓既時候,唔想食到咁飽,係尖沙咀左行右行,永年士多車仔麵既招牌就出現係我地眼前,永年係元朗好出名,出身大西北既我梗係試過老店水準,男朋友聽到之後雙眼發光,即刻話要沖去排隊,鋪頭採用快餐店模式,排隊落單,再到櫃檯拎食物,想試多啲餸既我地,決定試試聚十寶於一碗既 — 十寶大碗麵。唔好睇個湯底好似好清,以為佢無料到唔夠味,食落濃味到嚇親你,湯底帶有滷水既甜味,唔會死咸,加上鋪頭特製既辣汁,微辣已經好有勁道,愈食愈過癮。最出色既餸莫過於豬大腸,小小一條豬腸蘊含著無窮美味,豬腸處理得好好,唔會有太多肥膏,滷到好稔,好夠味。另外蘿蔔都係世界級,蘿蔔吸收晒滷水汁既精華,咬落去爽甜唔會有渣,其他餸好似豬血、陳皮魚蛋、雞翼、魷魚等都滷得好好味,無伏位。唯一美中不足就係杯抹茶紅豆冰,賣相雖然幾靚,但紅豆煮得唔夠甜,冰又加得太多,搞到杯野太淡,可惜。