2022-12-22
📍呢間大圍小食開咗好多年 真係由細食到大🤭🤭 以前年年秋天去踩單車約朋友喺大圍等 一定會走去食串魚蛋燒賣先起行🤣 呢間嘢真係集合左最齊款式嘅港式小食、有魚蛋燒賣魷魚牛柏葉、煎釀三寶🥟、串燒🍢、雞蛋仔格仔餅、車仔麵🍜、仲有豬油渣麵同埋糯米飯….. 仲有其他 數都數唔晒!平時假期放工時間行過都人頭湧湧🤭今日放工諗起佢個糯米飯,仲有佢嘅原條臘腸潤腸🤤🤤🤤 收工即刻走去買🤭 仲要左一個豬油渣麵、一碗豬皮蘿蔔豬腸配配胡椒湯底、煎釀三寶 同埋魚蛋燒賣$12/10粒🤣 佢啲小食又平又抵食 性價比,真係超高‼️煎釀三寶 $20/5件 全部都大大件,仲有好特別嘅西蘭花🥦同埋冬菇😂 估唔到係幾好食㗎,而且炸完都唔會好油。豬油渣麵 $50勁大碗,上面有超級多豬油渣,好香口。舖頭仲有特製嘅辣菜脯🌶️勁正!另外豬腸豬皮蘿蔔都係我自己配搭鍾意食嘅嘢,舖頭有特別嘅胡椒湯底 唔好話小食店 有時麵舖都未必咁好心機去專登做個湯底!🫶🏻🫶🏻 另外真係不得不提我最鍾意嘅糯米飯 $48 + $10臘腸潤腸,加上菜脯蔥花花生🥜 糯米飯煙煙韌韌,好好味😋😋 天氣凍食熱辣辣嘅糯米飯真係十級滿足 💯💯💯