2019-11-06
日本溫室南瓜沙律 日本南瓜好甜,仲加左南瓜蓉,啖啖南瓜肉。還加入蕃茄、杏仁片平衡口感同甜度,好好味!分量不多,連平時唔食南瓜既都話好食。係成晚最愛既一道菜。每款壽司都有個獨特名,我們點了煙花、青龍卷、蕉魔,賣碟都有花過心思。煙花(辣味三文魚+辣味吞拿魚+脆片)吞拿魚蓉好豐富,食不出有三文魚,食不出辣味,但我覺得唔辣更夾。滿足到少少吃吞拿魚既味蕾。另外,脆片用品x薯片,有趣!青龍卷(牛油果、鰻魚,蟹柳)近年好多日式店都會用牛油果做食材,我覺得呢款手卷,幾樣食材都好夾,味道可以。兩款壽司相比,我更喜歡煙花。蕉魔(蕉+牛油果+炸牛肉+芝士)食材睇落有甜有咸,我覺得後面三樣食材都叫夾。如果加了香蕉,用平時食法點醬油不太夾。直接食唔加醬油最好。日式天婦羅包括海老、日式甜薯、秋葵、茄子。上碟熱辣辣,好脆,一定好食,如果粉少d會更好~鹽燒活鰻鹽燒鰻魚燒得夠香、皮脆。簡單用鹽、檸檬汁調味已經夠!二條覺得唔夠喉🤣粟米好簡單既食材,一邊燒一邊加類似蒜蓉牛油,燒得好香好好味!呢餐野食好滿意,平均幾樣都好味,仲有其他款壽司要下次再試了!
日本溫室南瓜沙律
煙花(辣味三文魚+辣味吞拿魚+脆片)
青龍卷(牛油果、鰻魚,蟹柳)
蕉魔(蕉+牛油果+炸牛肉+芝士)
日式天婦羅
鹽燒活鰻
粟米
好簡單既食材,一邊燒一邊加類似蒜蓉牛油,燒得好香好好味!