2019-12-04 115 浏览
男朋友生日當然要食得好啲,但基於而家大家心情都唔係幾好,所以都唔會選擇大搞,禮物、party就可免則免,不如食餐好嘅簡簡單單算~ 早前已經book左枱食飯,搵左間好有格調嘅餐廳,入面點上蠟燭,點點蠟光把酒談心。我地揀左個精選2人餐,套餐包含左頭盤至甜品。侍應先幫我地倒酒,氣泡澎湃配上迷人音樂,好浪漫嘅氣氛。Mini Moet & Chandon imperial Brut, Champagne, France 味道芳香且後勁較強烈,會愈飲愈順口,就算好似我呢啲好少飲酒嘅人黎講都唔會好重口味,好易入口。之後送上熱辣辣嘅新鮮法包,配上橄欖油食,法包外脆內軟,單單法包就好有驚喜,當香檳配上熱辣辣嘅新鮮法包,兩者味道非常夾。法國新鮮生蠔法國嘅生蠔好有名,係質素嘅保證,生蠔肥美鮮甜,肉質嫩滑,入口帶有淡淡嘅海水味,加上酸辣汁更顯惹味,味道層次豐富。日本北海道帶子刺身薄片伴蝦油蛋黃醬及海膽擺盤好高級又吸引,砌成一朵花咁,中間就放左海膽同醬汁將帶子刺身切成薄片,容易入口之餘咁就唔會令味道喧賓奪主,我會將佢加埋海膽同醬汁一齊食,咁就可以有豐富嘅口感之餘又鮮味十足,味道多層次。餐廳將醬汁打成泡沫,味道酸

我地揀左個精選2人餐,套餐包含左頭盤至甜品侍應先幫我地倒酒,氣泡澎湃配上迷人音樂,好浪漫嘅氣氛。

法國新鮮生蠔

日本北海道帶子刺身薄片伴蝦油蛋黃醬及海膽
擺盤好高級又吸引,砌成一朵花咁,中間就放左海膽同醬汁
餐廳將醬汁打成泡沫,味道酸酸甜甜,好開胃,係一道唔錯嘅前菜。

西斑牙伊比利亞48個月風乾火腿伴哈蜜瓜
parma ham配哈蜜瓜係一道非常經典嘅前菜,佢地係最佳嘅絕配。哈蜜瓜好香甜,加上鹹香味濃郁嘅parma ham,一鹹一甜嘅配搭好夾。配上火箭菜沙律帶有好濃嘅芝蔴香味,絕不遜色。

套餐中包括左兩款餐湯,味道係令我地相當驚喜

干邑龍蝦湯
呢個係我男朋友飲,但我都有飲到少少可以分享一下個味道,呢碗湯龍蝦味非常濃郁,口感仲好滑溜,好仲有大大舊龍蝦肉可以食。

黑松露菌泡沫濃湯
我就飲左呢款,湯入面有黑松露菌粒粒,廚師將黑松露菌打成蓉再煮,所以黑松露菌味十分之香濃
仲有將黑松露切片,所以入口都會食到一片片黑松露,無論口感定味道都係非常高質。

到左重頭戲嘅部分,主菜total都有兩款,分別係炭燒澳洲M5和牛小排同炭燒澳洲M5和牛小排。

炭燒澳洲M5和牛小排
黎高級餐廳食晚餐,對要求都會高少少,除左味道要好食之外,擺盤都好重要,可以引起食慾,好好享受眼前嘅美食,而呢到嘅擺盤都係一大讚點之一,將澳洲M5和牛小排切成三小塊加一大件,牛小排下面以大啡菇襯托,配菜有焗馬鈴薯、蕃茄仔等,廚師將M5和牛小排煎成5成熟,做到外層甘香內裡肉嫩嘅效果,肉質彈嫩厚實,單單和牛小排嘅味道已經好充足,所以醬汁調味唔會過於濃烈,咁就可以做到突出和牛小排嘅鮮味之餘又唔會喧賓奪主。而焗馬鈴薯入口即溶,口感香滑,焗蕃茄仔非常香甜多汁。

芝士焗澳洲龍蝦伴意大利黑魚子片
食龍蝦最怕就係要起肉食,一唔小心儀態盡失,好彩呢到事先已幫客人起肉,咁就可以食得方便,唔會好狼狽,可以盡情大大啖咁食。
龍蝦肉質非常彈牙飽滿,味道鮮美香甜,醬料中添加香辣調味,味道層次豐富,有啲意想不到,而底下舖滿香辣嘅藜麥,非常惹味。

時日甜品:Tiramisu伴雲尼拿雪糕
Tiramisu蛋糕鬆軟,有好香濃嘅咖啡味,甜味適中,甘香不膩,cream仲好香滑,加埋雲尼拿雪糕相輔相成,入口即溶。

總括黎講大時大節係到食野個氣氛都唔錯而且啲侍應好nice,食得好開心又滿足,男朋友都好開心,今次慶祝生日嘅驚喜大成功