2011-07-15 1259 浏览
訂咗七點半,入黎坐係一枱生意人旁邊,講野勁大聲, 即刻要求調位, 侍者幫我地搬去另一邊, 有鋼琴聽又靜D, 舒服晒以前黎坐露台有D熱, 依家有冷氣舒服好多, 不過可能「就」外國人習慣既氣溫, 着長袖衫都覺凍, 六月黎都要着褸 因為唔飮酒,所以叫左無氣清水(一杯凍一杯熱)… 好開心呢度唔似一D「高級西餐」咁開樽EVIAN就收幾十蚊, 今次完全免「水費」麪包一籃,有五六種麪包,不過只有芝士做醬, 幾咸凱撒沙律配火腿,領班侍者會先問我地唔食d乜野再撈, 抵讚; 份量勁多兩個人都食唔晒, 有D飽添龍蝦濃湯,名不虛傳, 有新鮮龍蝦肉&雲吞,個人好鐘意, 不過朋友就唔鐘意咁杰傳統法國湯即係洋蔥濃湯加厚芝士, 煲到洋蔥都溶晒,另一「杰」作, 開始擔心食唔晒個餐 黑椒牛柳配千層薯片, 領班侍者會現場煮, 原來煮汁化既時間多過煎牛柳好多, 不過…呢個黑椒汁又係太杰, 而牛柳七成係熟左D,不過我朋友覺得幾好味,又唔會太韌, 都OK喇.. 千層薯片既味道就估唔到咁好,正過薯蓉 燒烤海鮮併盤 有燒大虎蝦,燒龍蝦,燒帶子,燒藍青口,燒三文魚 燒鱸魚等等..新鮮好味唔在講, 第一次一次過食咁多親海鮮,勁滿足, 鐘

麪包一籃,有五六種麪包,不過只有芝士做醬, 幾咸

龍蝦湯,名不虛傳, 有新鮮龍蝦肉&雲吞,個人好鐘意, 不過朋友就唔鐘意咁杰

傳統法國湯即係洋蔥湯加厚芝士, 煲到洋蔥都溶晒,另一「杰」作, 開始擔心食唔晒個餐

黑椒牛柳配千層薯片, 領班侍者會現場煮, 原來煮汁化既時間多過煎牛柳好多, 不過…呢個黑椒汁又係太, 而牛柳七成係熟左D,不過我朋友覺得幾好味,又唔會太韌, 都OK喇.. 千層薯片既味道就估唔到咁好,正過薯蓉
燒烤海鮮併盤 有燒大虎蝦,燒龍蝦,燒帶子,燒藍青口,燒三文魚 燒鱸魚等等..新鮮好味唔在講, 第一次一次過食咁多親海鮮,勁滿足, 鐘意海鮮既人必食
半島下午茶, 好香好醒神, 成枱銀器好有五星酒店FEEL, 視覺超滿足

法式小點心- 好精致, 不過太飽, 再食都有D勉強.. 都係打包好D
個晚鋼琴師彈左好多次生日歌,應該好多枱都係慶祝生日,攪到侍者都好忙

呢晚朋友訂左甜品幫自已慶祝生日, 幾個侍者捧出黎圍住我地唱生日歌再影相…有D唔慣, 可能啱女仔同小朋友多D, 哈

多謝小豬

2011-06-30