嚟到銅鑼灣想食下午茶, 想搵一間坐得舒服,性價比又高嘅餐廳真係唔容易。 金公館係一間性價比高,而且環境非常舒適嘅中菜館。環境靚絕開揚, 一坐低已經望到尖沙咀一帶,正。 下午茶套餐包咗十幾款特色小點心, 先黎兩款開胃菜: 雜果火箭菜沙律新鮮多汁,蟹子鰹魚汁冷麵夠曬爽軟, 非常醒胃。金色小托架放咗不同類型中西式嘅食物, 賣相非常吸引。🤩薄荷滴漏番茄凍湯味道清新, 而且番茄微甜,簡單開胃。鮑魚酥嘅酥皮好爽脆,鮑魚肉質彈牙, 估唔到酥皮加鮑魚嘅配搭令到口感食落去更有層次。魚子醬燻蛋, 將微醺的雞蛋放上魚子醬,做法雖然簡單, 但將魚子醬鋪滿係蛋黃,已經令味道大大提升。😋荔枝果凍,先聞到清香的桂花味,荔枝果肉配桂花啫喱非常香甜嫩滑, 好味道👍另外,小蒸籠上面放上兩款點心: 蝦餃皇入面隻鮮蝦大大隻,非常彈牙。上湯小籠包亦好出色, 上湯非常濃郁, 餡料豬肉亦非常juicy,正👍。鐵觀音茶嘅蘭花香氣十足,入口後回甘味非常明顯 ,而且好有豐富嘅層次,攞嚟消滯解油膩感覺一流。

環境靚絕開揚, 一坐低已經望到尖沙咀一帶,正。

金色小托架放咗不同類型中西式嘅食物, 賣相非常吸引。🤩

薄荷滴漏番茄凍湯味道清新, 而且番茄微甜,簡單開胃。