2022-09-15
🔷 🐟〰️ 同朋友行行下街,行到K11 musea,突然心血來潮話要食酸菜魚,就試下呢間。之前聽過好多foodie介紹其他分店都話好好食。呢間新式中菜廳,融合內地不同城市的特色,在很多菜式都有北京,上海四川等影子。餐廳都係以白色為主,空間感大,每張枱都有一定距離,感覺舒服得多🙂〰️ 餐廳都係以白色為主,空間感大,每張枱都有一定距離,而且燈光都柔和,好舒服🥰仲一開始已經上左2碟前菜比我地😛🍽 🔹招牌酸菜鮮鱸魚 (辣)當然要先試一試招牌菜,餐牌上我們都可以額外再加配油條或薯粉。吃一口對我地來說真的沒有辣味,吃多幾口,連辣椒🌶️一齊食,味道就會比較過癮😂😂 最重要係魚肉都新鮮嫩滑,份量都幾多,唔需要加薯粉食都夠飽飽😂🤣🤣🤣🔹 蟲草花炒翡翠苗翡翠苗真係好少地方有得食,但因為我太中意食既關係,一見到餐牌上有佢都立即點😂記得我地2個都曾經中過covid-19關係,朋友成日話佢有腦霧情況😅翡翠苗連埋蟲草花一齊煮,聽講仲可以有效地恢復頭腦清醒同提高記憶力🤣🤣 而且味道都比較清淡,感覺都比較健康😙🔍 題外話店員好有禮貌,當我想去洗手間時會主動提示洗手間方向,還貼心告訴我上一層會比較乾淨,因為人比較少😘太好人了
仲一開始已經上左2碟前菜比我地😛
🍽
🔹招牌酸菜鮮鱸魚 (辣)
🔹 蟲草花炒翡翠苗
🔍 題外話
店員好有禮貌,當我想去洗手間時會主動提示洗手間方向,還貼心告訴我上一層會比較乾淨,因為人比較少😘太好人了😘😘😘
📌 稻成京川滬
📍 尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea B1樓B111號舖