2022-09-27
又一間懷舊麵包店要執,嗰日同媽咪去完潮聖就去搵到呢間北斗試下lunch omakase ,佢地個omakase 特別位係用咗串揚replace sushi! 我地試咗斗 $880個SET有齊刺身同串揚,另外餐廳仲有個日本人師傅,佢會用英文同日名介紹啲野食~ 感覺突然好去日本咁😳📍北海道海膽配海膽豆腐海膽口感奶滑濃郁,入口即溶味道鮮甜再配埋海膽豆腐鮮上加鮮📍鯛魚雜菌湯肉質軟滑細緻鮮嫩配埋清甜雜菌湯兩者出奇地夾📍北海道帶子帶子厚身勁大粒,加埋有黑椒柚子汁調味入口鮮味📍野生深海池魚面頭稍為炙燒過令魚既油香更香更出,因為野生關係個口感更為爽口📍劍魚腩佢比一般既劍魚腩色澤較透,呈偏白色而且口感亦偏爽彈📍岩手縣蠔肉身超肥美入口Creamy,配搭埋柚子醬黎食更能帶出蠔鮮味📍串揚丨太刀魚太刀魚肉質較緊實,油脂也較多。脂質豐厚的柔嫩口感📍串揚丨魷魚松葉蟹肉膏卷厚厚魷魚肉入面包住松葉蟹肉膏,魷魚口感軟腍加上絲絲清甜蟹肉,📍串揚丨炸希靈魚賣相一流,上面舖咗滿滿蝦米,炸過嘅希靈魚少咗嗰種腥同酸味,我鐘意呢種食法 !📍串揚丨鴨胸勁大一舊,肉質超JUICY 再加埋煙煄味,濃味人表示好鐘意~ 📍明太子醬 伊勢龍蝦龍
我地試咗斗 $880
📍北海道海膽配海膽豆腐
海膽口感奶滑濃郁,入口即溶味道鮮甜再配埋海膽豆腐鮮上加鮮
📍鯛魚雜菌湯
肉質軟滑細緻鮮嫩配埋清甜雜菌湯兩者出奇地夾
📍北海道帶子
帶子厚身勁大粒,加埋有黑椒柚子汁調味入口鮮味
📍野生深海池魚
📍劍魚腩
佢比一般既劍魚腩色澤較透,呈偏白色而且口感亦偏爽彈
📍岩手縣蠔
肉身超肥美入口Creamy,配搭埋柚子醬黎食更能帶出蠔鮮味
📍串揚丨太刀魚
太刀魚肉質較緊實,油脂也較多。脂質豐厚的柔嫩口感
📍串揚丨魷魚松葉蟹肉膏卷
📍串揚丨炸希靈魚
📍串揚丨鴨胸
📍明太子醬 伊勢龍蝦
龍蝦肉煮得剛好,肉質彈牙爽口,再加埋明太子醬 陣陣辛辣感刺激你嘅味蕾
📍明太子茶漬飯
米飯吸收晒高湯精華,再配搭明太子一齊撈黎食,辣辣地食得好過癮
📍靜岡蜜瓜
最後食埋個超甜蜜瓜就大滿足~