由日本師傅渡邊•壽先生主理👨🏻‍🍳, 一入到去就得到佢嘅熱情款待~ 餐廳精心搜羅日本優質食材, 製作出高水準嘅串揚料理。餐廳設計走日系風, 室內面積唔大, 全吧檯設計, menu裡主角串揚佔最多~💁🏻‍♀串揚 🟰 用竹籤串起食材, 外層裹上薄薄嘅炸漿放入油鍋中油炸, 炸至金黃香脆, 再沾醬汁享用。🥣日本鯛魚昆布湯湯頭鮮甜濃郁, 味道清澈順喉而不膩🐚味辛黑梅螺 每粒螺都大大粒, 口感爽彈, 蘸上帶清新柚子香同微辛嘅特調醬汁, 係一道開胃前菜~🥢特上刺身盛合時令刺身款款新鮮, 北海道根室馬糞海膽肥厚飽滿, 味道濃厚甘甜; 赤蝦爽口有彈性; 厚切三文魚好肥美; 大拖羅脂肪分佈好似雪花般, 極之肥美, 入口即溶!🥢素菜六品盛合由廚師發辦, 有茄子🍆、南瓜🎃、洋蔥🧅、香菇🍄‍🟫等等, 每串嘅炸衣都好薄同夠乾身, 唔會好油膩, 入口香脆, 保持到原汁原味!另外會附上串揚汁, 包括:椒鹽、檸檬汁、中濃汁、芝麻醬、芥末醬, 蘸一點串揚汁食用, 能增加風味嘅層次感~🥢厚切牛舌使用宮城縣和牛, 炸衣非常薄脆, 牛舌爽嫩, 有肉汁🥢原隻海螺配唐辛子醬經串揚做法後, 仍然保留到螺肉嘅鮮味同彈牙口感🥢三文魚親

🥣日本鯛魚昆布湯
湯頭鮮甜濃郁, 味道清澈順喉而不膩

🐚味辛黑梅螺

🥢特上刺身盛合

🥢素菜六品盛合

🥢厚切牛舌
使用宮城縣和牛, 炸衣非常薄脆, 牛舌爽嫩, 有肉汁

🥢原隻海螺配唐辛子醬
經串揚做法後, 仍然保留到螺肉嘅鮮味同彈牙口感

🥢三文魚親子杯
壽司杯賣相精緻, 三文魚與三文魚籽一起伴飯食用, 味道鮮甜又帶點鹹香, 鮮味滿滿!

🥢蕎麥麵
品嚐到高湯美味, 蕎麥麵帶有滑順口感
2024-05-06
2024-09-12 0 浏览
店名: 北斗 @hokuto_hongkong 地址: 九龍城福佬村道59號地下B號鋪1.吉助.燒酒 $98酒精濃度25度,入口較辣口,如果唔係太接受到,可以加冰減輕濃度2.味辛黑梅螺 $168黑梅螺醃制得好入味,螺肉厚身,肉質彈牙3.蒜頭木魚漬 $48係一個不可多得嘅前菜👍👍,我第一次食咁好味嘅前菜,木魚漬酸味恰到好處,蒜頭原粒入味,入口爽脆,每食一啖都好開胃,係一等一嘅開胃菜4.梅水晶鯊魚軟骨 $58醬汁用梅子混合鯊魚魚骨,青瓜伴碟,不過梅子較為酸,可以用青瓜配搭,酸味會減少一部分,但鯊魚軟骨爽脆,所以入口好特別5.青森大間鮪魚盛合(大拖羅.中拖羅.赤身)$398赤身、中拖到大拖,睇住d油脂逐層逐層上,非常吸睛。赤身彈牙,中拖油脂分布均勻;大拖肥美,每食一啖都有魚脂係口腔出嚟,感覺好幸福🤗🤗6.日本鯛魚昆布湯 $58盛載嘅器皿好獨特,係用茶壺同杯去搭配,玩味性十足,可以打卡拍照,昆布湯鮮甜,配料好多7.時令活蠔配有馬山椒 *2 $138/只時令活蠔無得輸,成只手掌咁大,真係大隻又新鮮,蠔味十足,非常creamy!配埋個有馬生椒提鮮,無得頂!8.時令海鮮七品盛合(廚師發辦)$398(
店名: 北斗 @hokuto_hongkong
地址: 九龍城福佬村道59號地下B號鋪

1.吉助.燒酒 $98

2.味辛黑梅螺 $168
黑梅螺醃制得好入味,螺肉厚身,肉質彈牙

3.蒜頭木魚漬 $48

4.梅水晶鯊魚軟骨 $58

5.青森大間鮪魚盛合(大拖羅.中拖羅.赤身)$398

6.日本鯛魚昆布湯 $58

7.時令活蠔配有馬山椒 *2 $138/只

8.時令海鮮七品盛合(廚師發辦)$398
(昆布配飛魚子,北海道帆立貝,磯煮鮑魚,甘鯛立鱗,日本海膽配炸紫菜 ,日本沙椎魚,三文魚親子)
串揚,有別於一般嘅天婦羅,係關西流行嘅一種小食,非常考師傅功力,要因應唔同食材去使用唔同油溫。一上台我哋就嘩一聲,件件都好大件,再配埋啲魚子好靚呀。炸醬薄,時間拿捏得好好,保留到海鮮嘅嫩滑、鮮味同肉汁。師傅推介由海苔較為淡味嘅開始食先,入邊有飛魚子咬落去索索聲,口感好特別。最鐘意食嘅呢就系嗰個鮑魚、帆立貝同埋個海膽!鮑魚滑嫩、彈牙、保留住肉質嘅鮮味。帆立貝、海膽鮮甜😗帆立貝上面還要有好多三文魚子

9.茶漬飯(三文魚.明太子.南高梅)*2 $58/位
明太子茶漬飯好好味,食完魚生同埋炸嘢再食個茶漬飯好暖胃,類似好濃嘅堅魚湯底同配料,加埋一齊好好味。
最特別系個梅子茶漬飯,酸酸地好出呢個味好特別。

總價:1618

══════════
梅水晶鯊魚軟骨
青森大間鮪魚盛合
時令活蠔配有馬山椒
時令海鮮七品盛合(廚師發辦)
茶漬飯(明太子)
梅水晶鯊魚軟骨
青森大間鮪魚盛合
時令活蠔配有馬山椒
時令海鮮七品盛合(廚師發辦)
茶漬飯(明太子)
2024-08-20 286 浏览
1.吉助.燒酒 $9825度好濃烈嘅酒香,如果唔係太飲得酒嘅朋友仔,可以加番冰,咁就會淡番啲。2.味辛黑梅螺 $168黑梅螺醃製得好入味,螺肉好彈牙,配埋佢個味辛汁好香好好口味。3.蒜頭木魚漬 $48蒜頭醃製得好好,酸酸地好惹味,一放上黎有金箔係頂,蒜頭脆身,咬落去索索聲,食落去好開胃,不可多得嘅前菜👍👍4.梅水晶鯊魚軟骨 $58這個菜款好特別,醬汁用梅子混合鯊魚魚骨,再使用青瓜伴碟,食用時可以使用青瓜降低梅子酸味,鯊魚軟骨爽脆5.青森大間鮪魚盛合(大拖羅.中拖羅.赤身)$398由赤身、中拖到大拖,一件一件咁食。喺裏面嘅油脂逐層逐層上,真心正。中拖粉嫩、有雪花,油脂分佈均勻;大拖肥美,一咬落去啲魚油係口腔爆發出嚟😗好鮮甜👍🏻6.日本鯛魚昆布湯 $58鯛魚湯好濃,配埋金菇同其他蔬菜好好飲,最特別係用茶壺去配搭,好似斟茶咁樣去享用7.時令活蠔配有馬山椒 *2 $138/隻生蠔不得了,好大隻!成隻手掌咁大,簡直係神級嘅鮮甜!配埋個馬生椒提鮮,絕對係生蠔界嘅神話!肥美生蠔,啖啖肉滑嘟嘟,好creamy,係必點嘅推介,打卡嘅神物。8.時令海鮮七品盛合(廚師發辦)$398(昆布配飛魚子,北海道帆立
1.吉助.燒酒 $98

2.味辛黑梅螺 $168

3.蒜頭木魚漬 $48

4.梅水晶鯊魚軟骨 $58

5.青森大間鮪魚盛合(大拖羅.中拖羅.赤身)$398

6.日本鯛魚昆布湯 $58

7.時令活蠔配有馬山椒 *2 $138/隻

8.時令海鮮七品盛合(廚師發辦)$398
哩個係串揚,有別於一般嘅天婦羅,係關西流行嘅一種小食,但非常考師傅功力,要因應唔同食材去使用唔同油溫。一上台我哋就嘩嘩聲,件件都好大件,再配埋啲魚子好靚呀。炸物炸得好好,炸醬好薄,時間拿捏得好好,保留到海鮮嘅嫩滑、鮮味同肉汁。師傅推介由海苔較為淡味嘅開始食先,入邊有飛魚子咬落去索索聲,口感好特別。最鍾意食嘅呢就係嗰個鮑魚、帆立貝同埋個海膽!鮑魚好滑嫩、彈牙、保留住肉質嘅鮮味。帆立貝、海膽好鮮甜😗帆立貝上面有好多三文魚子,有提鮮嘅作用。

9.茶漬飯(三文魚.明太子.南高梅)*2 $58/位
最特別係個梅子茶漬飯,酸酸地好出呢個味好特別。

總價:1618
連加一:1780
2024-08-19
  • 青森大間鮪魚盛合
  • 時令活蠔配有馬山椒
  • 時令海鮮七品盛合
  • 茶漬飯(三文魚.明太子.南高梅)
1K
2024-08-15 274 浏览
來到由日本師傅👨🏻‍🍳渡邊•壽先生主理的串揚店! 日系風格, 全吧檯座位! 吉助‧燒酒 ~ 日本菜, 當然要來杯燒酒配前菜啦! 七味魚翅、牛蒡醬油漬 ~ 是前菜配燒酒的最佳拍檔!青森大間鮪魚盛合 ~ 大拖羅、中拖羅、赤身! 刺身由脂肪最少、肉質結實有咬口的赤身, 至脂肪分佈如雪花般的大拖羅, 那股油脂甘香濃郁, 入口即溶, 堪稱完美!日本鯛魚昆布湯 ~ 湯頭醇厚而清甜, 有著魚肉及昆布, 鮮香順喉!肉盛六品盛合 (廚師發辦) ~ 日本煙鴨胸、德島雞肉配芥茉醬、牛骨髓、日本豬柳、牛舌及葡萄豬! 配上5款自家制醬汁, 超讚! 外皮超脆, 炸漿衣很薄, 完全沒有油膩感! 手打讚岐烏冬 ~ 烏冬粗壯結實,煙韌彈牙, 湯頭清而潤喉, 飽足!時令水果配日本雪葩 ~ 夕張蜜瓜超級甜, 配上酸酸甜甜的雪葩, 十分滿足!
吉助‧燒酒 ~ 日本菜, 當然要來杯燒酒配前菜啦!

七味魚翅、牛蒡醬油漬 ~ 是前菜配燒酒的最佳拍檔!

用餐时段
廚師先調配好唔同醬料俾我哋配用係唔同菜色提供咗5款醬料配搭唔同嘅食物1 椒鹽; 2 芝麻汁; 3 中濃汁 (東京食法); 4 芥末; 5 新鮮檸檬一對一細心講解每道菜式🍢🍡🍣🍤🍙🍘🍱點樣煮,食材係邊度黎餐廳唔算大,都係bar 枱圍住廚房位,方便廚師單對單逐樣美食講解俾你聽。你亦可以直接望到廚師整嘢食安康魚肝配柚子啫喱唔腥, 有啲似鵝肝, 背面燒得香香味辛黑梅螺 配有 #自家製唐辛子酸汁螺有少少新鮮咸咸鮮味沾埋酸酸辣辣汁,好開胃,口感爽脆😋😋火灸大拖羅半生熟刺身好重甘香油脂味,生完味道一直停留北斗八品盛合豬柳, 汁燒鰻魚, 沙錐魚, 北海道帶子, 葡萄豬, 煙鴨胸, 梅醬雞肉炸得唔厚身, 香脆中又保留到食物原有嘅肉質鮮味子持昆布配櫻花蝦子持昆布係希靈魚係昆布上面產卵,係夏天時令, 唔係時時都購入到.原隻海螺配唐辛子醬海螺切到一粒粒,每粒都炸到表面鬆化。無失去到海螺嘅鮮味同彈口茶漬飯 (三文魚)三文魚蓉,芝麻,配料加茶,啲飯入哂啲味。就算食到好飽,都忍唔住成碗食哂佢日本水果番茄 清新去油膩作完美嘅甜品作整個晚餐嘅句號
廚師先調配好唔同醬料俾我哋配用係唔同菜色
提供咗5款醬料配搭唔同嘅食物

一對一細心講解每道菜式🍢🍡🍣🍤🍙🍘🍱
點樣煮,食材係邊度黎

安康魚肝配柚子啫喱
唔腥, 有啲似鵝肝, 背面燒得香香

味辛黑梅螺 配有 #自家製唐辛子酸汁
螺有少少新鮮咸咸鮮味沾埋酸酸辣辣汁,好開胃,口感爽脆😋😋

半生熟刺身
好重甘香油脂味,生完味道一直停留

北斗八品盛合
炸得唔厚身, 香脆中又保留到食物原有嘅肉質鮮味

原隻海螺配唐辛子醬

茶漬飯(三文魚)

茶漬飯 (三文魚)

日本水果蕃茄

日本水果番茄
清新去油膩
作完美嘅甜品作整個晚餐嘅句號

原隻海螺配唐辛子醬
茶漬飯(三文魚)
日本水果蕃茄
  • 火炙大拖羅
2024-07-22 288 浏览
師傅發板的格局,除了刺身外也有大阪知名的炸串,非常專業的裝潢🐚味辛黑梅螺(冷)凍食的黑梅螺帶鹹香跟鮮味,彈牙🦈梅水晶鯊魚軟骨58.00鯊魚軟骨比雞軟骨更爽脆,以南高梅醃製,酸中帶鹹,下酒良菜🐡北海道紫海膽336.00一整個的海膽,新鮮的尖刺翹起堅挺,配合三文魚子,鮮味一流🍣青森大間鮪魚盛合398.00(大拖羅.中拖羅.赤身)油香滿溢的拖羅,當中以純白色的大拖最具脂香,正!大阪名物 炸串🍡肉盛六品盛合(廚師發辦)328.00牛骨髓 入口即化!葡萄豬五花 肥美甘飴!阿古豬 豚香濃郁芥末雞胸 精瘦富蛋白質鴨胸 爽彈!和牛舌 肥美!五分熟掌控得很好海鮮🦞類168.00日本沙椎魚魚味相當濃郁,脂香適中48.00磯煮鮑魚慢煮過的鮑魚,果然不會太韌58.00中拖羅(青森大間町使用)再試中拖羅,鮮美跟脂肪香平衡88.00紋甲魷魚🦑彈牙不韌,爽脆!48.00茶漬飯加入三文魚,明太子跟南高梅,鹹香濃郁,小辣提胃北斗 (九龍城)九龍城福佬村道59號地下B號舖

🐚味辛黑梅螺(冷)
凍食的黑梅螺帶鹹香跟鮮味,彈牙

🦈梅水晶鯊魚軟骨
58.00
鯊魚軟骨比雞軟骨更爽脆,以南高梅醃製,酸中帶鹹,下酒良菜

🐡北海道紫海膽
336.00
一整個的海膽,新鮮的尖刺翹起堅挺,配合三文魚子,鮮味一流

🍣青森大間鮪魚盛合
398.00
(大拖羅.中拖羅.赤身)
油香滿溢的拖羅,當中以純白色的大拖最具脂香,正!

大阪名物 炸串🍡

肉盛六品盛合(廚師發辦)
328.00

牛骨髓 入口即化!
葡萄豬五花 肥美甘飴!
阿古豬 豚香濃郁
芥末雞胸 精瘦富蛋白質
鴨胸 爽彈!
和牛舌 肥美!五分熟掌控得很好

海鮮🦞類
168.00
日本沙椎魚
魚味相當濃郁,脂香適中

48.00
磯煮鮑魚
慢煮過的鮑魚,果然不會太韌

58.00
中拖羅(青森大間町使用)
再試中拖羅,鮮美跟脂肪香平衡

88.00
紋甲魷魚🦑
彈牙不韌,爽脆!

48.00
茶漬飯
加入三文魚,明太子跟南高梅,鹹香濃郁,小辣提胃

北斗 (九龍城)
九龍城福佬村道59號地下B號舖
2024-06-16 261 浏览
✨九龍城串揚廚師發板✨餐廳由日籍師傅渡邊壽先生主理,師傅有多年日本料理經驗,將日本地道自家研製的菜式帶到香港,職人態度用心經營,堅持製作最好的料理給每位食客。✨梅水晶鯊魚軟骨鯊魚軟骨味帶酸甜,口感十足,酸甜開胃,與清酒一同品嚐,滋味UP✨地蛤清湯(三重縣直送)三重縣直送,活蜆大隻鮮甜,清湯內有菇菌,配添鮮味✨岩手縣赤崎生蠔生蠔巨型,質地爽口鮮味,餘韻散岀淡淡海洋味✨北斗八品盛合(廚師發辦)師傅會按時令之食材,串揚廚師發辦別具特色,擺盤精緻,色香味俱全!串揚炸漿非常薄,外層炸到金黃香脆,內裏食材的鮮味仍然保持🤍北海道帆立貝帆立貝肉質爽甜,配上三文魚籽,起了提鮮作用🤍磯煮鮑魚鮑魚以秘制醬油烹煮,鮑魚煮腍非常入味。🤍日本沙椎魚魚肉肉質嫩滑,配上飛魚子,口感大提升🤍甘鯛立鱗香脆可口,魚肉細緻嫩滑,口感層次豐富🤍豚肉豚肉滿滿肉汁,肉味香濃,香口滋味✨火灸大拖羅大滿足!炙燒後的大拖羅,完美地逼出魚鮨,每口都充滿魚之甘香,魚香遍佈每個味蕾,吃岀幸福感✨日本海膽配炸紫菜海膽入口即溶,超級鮮甜,以香脆紫菜天婦一起細嚐,口感層次再度昇華,令人一試難忘✨茶漬飯(三文魚、明太子,南高梅)餐廳熬製的鮮魚湯底,加
✨九龍城串揚廚師發板✨

✨梅水晶鯊魚軟骨

✨地蛤清湯(三重縣直送)
三重縣直送,活蜆大隻鮮甜,清湯內有菇菌,配添鮮味

✨岩手縣赤崎生蠔
生蠔巨型,質地爽口鮮味,餘韻散岀淡淡海洋味

✨北斗八品盛合(廚師發辦)

🤍北海道帆立貝
帆立貝肉質爽甜,配上三文魚籽,起了提鮮作用

🤍磯煮鮑魚
鮑魚以秘制醬油烹煮,鮑魚煮腍非常入味。

🤍日本沙椎魚
魚肉肉質嫩滑,配上飛魚子,口感大提升

🤍甘鯛立鱗
香脆可口,魚肉細緻嫩滑,口感層次豐富

🤍豚肉
豚肉滿滿肉汁,肉味香濃,香口滋味

✨火灸大拖羅

✨日本海膽配炸紫菜

✨茶漬飯(三文魚、明太子,南高梅)
餐廳熬製的鮮魚湯底,加上明太子和芝麻、玄米、海苔一起吃,令茶漬飯更豐富,大滿足

北斗
📍九龍城福佬村道59號地下B號舖

一間日本師傅經營嘅餐廳 — 北斗 🇯🇵,專賣大阪嘅 #串揚,即係 #串炸,喺香港係比較少見!北斗嘅座位唔算多,得吧枱大約 10 個位,但店長會親自過嚟介紹每道菜,一邊食一邊傾計,感覺好親切 😉 #串揚 其實係關西嘅特色料理,食材輕輕蘸啲炸漿,然後炸到金黃微脆。北斗嘅食材大部分都係由日本空運嚟香港 🛫,包括海鮮、肉類同埋蔬菜等,質素無得輸!餐牌上可以揀 #Omakase 或者自選單點。🥦 先嚟講下前菜 · 爽脆嘅椰菜可以點芝麻醬,食佢主要幫助每道菜之間清清味蕾。 · 蒜頭木魚漬 $48:蒜頭帶香濃嘅木魚漬味,完全唔辣,食完都唔會有口氣同胃氣!🐟 再嚟啲小食 · 七味魚翅 $88:魔鬼魚魚翅乾配沙律醬,咸香又惹味,非常好食 😋 · 日本鯛魚昆布湯 $58:湯裡面有魚肉同雜菇,湯汁鮮甜,食到原材料嘅鮮味! · 日本海膽配炸紫菜 $198:北海道海膽同炸紫菜一齊食,入口即溶,#好食 之巔,再嚟北斗都會必嗌!🦑 時令海鮮七品盛合 #廚師發板 $398 廚師會根據時令食材同客人喜好組成擺盤精緻嘅七品盛合,賣相同味道都非常吸引! · 日本沙椎魚:外邊微脆內嫩,魚肉滑溜配飛魚子。 · 北海道帆立貝配三

🥦 先嚟講下前菜

🐟 再嚟啲小食
七味魚翅
日本海膽配炸紫菜
🦑 時令海鮮七品盛合 #廚師發板 $398

· 日本沙椎魚:外邊微脆內嫩,魚肉滑溜配飛魚子。
· 北海道帆立貝配三文魚子:帶子鮮甜,三文魚子晶瑩。
· 磯煮鮑魚:用醬料烹調後面頭放黑魚子,鮑魚柔嫩。
· 甘鯛立鱗:鯛魚鱗炸得香脆,魚肉細滑,口感豐富。
· 紋甲魷魚、鮟鱇魚肝同子持昆布配櫻花蝦:全部都係較難食到嘅日本入口高質食材,值得一試!
🍢 其他推介
· 厚切牛舌 (宮城縣和牛) $48、紫蘇雞胸肉 (德島雞) $48、蘆荀 (札幌直送) $68、長芋 (青森直送) $32,都炸到金黃酥脆,味道鮮美!

三文魚親子杯
· 三文魚親子杯 $148:三文魚肥美,三文魚籽鹹香中帶清甜,鮮味滿滿 🍣
· 蕎麥麵 $58:最後嚟多一小碗蕎麥麵,滑順口感,食到高湯味道,圓滿!
#北斗 係一間幾特別嘅串揚餐廳,無論係食材質素、師傅手藝定係店內服務都唔會令你失望。下次去九龍城,記得要試下呢間餐廳喇 😉
七味魚翅
日本海膽配炸紫菜
三文魚親子杯
2024-06-10 157 浏览
「斗」的豪華海鮮晚餐共13道精緻菜餚。(總額$1380,另加一服務費)1.黑松露海膽牡丹蝦 - 海膽鮮甜,牡丹蝦嫩滑,黑松露香氣迷人。2.蜆湯 - 鮮甜濃郁。3.北海道北極貝 - 以柚子皮及青檸調味,鮮甜爽口。4.深海池魚 - 油香鹹味俱全。5.銀鱈魚 - 肉質細膩,入口即溶。6.白蝦海膽魚子醬 - 白蝦鮮嫩,海膽魚子醬獨特。7.燒拖羅 - 頸部肉質油脂豐富,火焰下芬芳四溢。8.炸水茄子 - 內軟外脆,別具風味。9.黑松露炸帶子 - 即使炸製仍保持鮮嫩。10.炸魷魚 - 酥脆外層,嫩滑內餡。11.炸紫菜魚子 - 酥脆紫菜,濃郁魚子味。12.炸松葉蟹 - 蟹肉飽滿,甜味清雅。13.明太子茶漬飯配海膽伊勢龍蝦 - 鹹香滋味,層次豐富。

「斗」的豪華海鮮晚餐
共13道精緻菜餚。(總額$1380,另加一服務費)

2.蜆湯 - 鮮甜濃郁。
3.北海道北極貝 - 以柚子皮及青檸調味,鮮甜爽口。
4.深海池魚 - 油香鹹味俱全。
5.銀鱈魚 - 肉質細膩,入口即溶。
6.白蝦海膽魚子醬 - 白蝦鮮嫩,海膽魚子醬獨特。
7.燒拖羅 - 頸部肉質油脂豐富,火焰下芬芳四溢。
8.炸水茄子 - 內軟外脆,別具風味。
9.黑松露炸帶子 - 即使炸製仍保持鮮嫩。
10.炸魷魚 - 酥脆外層,嫩滑內餡。
11.炸紫菜魚子 - 酥脆紫菜,濃郁魚子味。
12.炸松葉蟹 - 蟹肉飽滿,甜味清雅。
13.明太子茶漬飯配海膽伊勢龍蝦 - 鹹香滋味,層次豐富。
壽司刺身Omakase就食得多,今曰同老公就黎到九龍城既《北斗》試下串揚廚師發辦,衣度全吧台設計,好方便與師傅溝通😌吃串揚前,店家先為我們準備下火小菜便是非常清爽的椰菜了,還給我們準備上一系列特製醬油配餸。先來飲番壺由三重縣直送過來的地蛤清湯🫖,真的非常鮮甜美味😋冷盤: 味辛黑梅螺,鮮甜彈牙,跑左幾次日本,居然都未食過🙈梅水晶鯊魚軟骨,第一口吃下確實有點酸,很喜歡鯊魚軟骨的爽脆感三色刺身盛,分別是三文魚,帆立貝及深海池魚,配上靚山葵,幾大舊都能吃下😏一人一隻時令活蠔配有馬山椒, 齋睇未食已經好驚喜,事關真係好肥大肉厚,簡簡單單乜都唔洗加,已經好滿足🥰終於黎到重頭戲啦!北斗八品盛合,樓梯級上每一件串揚都披上金黃色又香脆的炸衣,中間那支貌似珍寶珠的是由佐賀直送過來的新洋蔥,雖然超細小但超重洋蔥味呀!🙈甜點來個日本水果蕃茄,上面有金箔點綴,清甜又高檔🥰最後再食番碗三文魚明太子南高梅茶漬飯,為今天的串揚Omakase畫上句號,實在太滿足了☺️

先來飲番壺由三重縣直送過來的地蛤清湯🫖,真的非常鮮甜美味😋

冷盤:
味辛黑梅螺,鮮甜彈牙,跑左幾次日本,居然都未食過🙈

甜點來個日本水果蕃茄,上面有金箔點綴,清甜又高檔🥰

2024-05-24 128 浏览
終於book咗九龍城呢間專門食大阪串揚嘅日式餐廳❣️上次去大阪miss咗無機會食,今次喺香港可以補償返了🥹 店舖小小座位唔多,只容納到幾組客人。座位都是bar枱,每道菜都由店長親自介紹,一邊食一邊傾計,服務很貼心,真係覺得去咗日本咁😉 店內有多款獨家清酒,可惜我地揸車飲唔到!鍾意飲清酒嘅記得唔好揸車嘞🍶味辛黑梅螺 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️冷盤黑海螺食落爽口,最正係個唐辛子汁🌶️ 用竹籤將黑海螺慢慢轉出來,點少少唐辛子汁,黑海螺嘅清爽配上醬汁嘅辛辣,出奇地配合,尤其我鍾意食辣,之後食串揚我有時都點呢個汁😌蒜頭木魚漬 ⭐️⭐️⭐️⭐️我好似未試過成粒蒜頭食,今次應該係第一次😳 原來蒜頭咬落去係有綿綿地嘅感覺,木魚漬味道濃郁,蒜頭唔會有辛辣感,係一個好好嘅新嘗試❣️三色刺身盛 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️三色刺生包括三文魚、帆立貝同埋深海池魚🐟 刺生新鮮,尤其深海池魚肉質鮮嫩肥美,油花好豐富,食完令人好回味🤤火灸大拖羅 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️大拖羅係男朋友嘅最愛,所以唔理咁多1人1件😁 厚切大拖羅用火槍輕灸,用紫菜包住一啖食落口!火灸後嘅大拖羅油香味更濃更重,男朋友食完話想再encore不過俾我阻止咗,佢話下次要自己再嚟食😂日本沙椎魚 ⭐️⭐️⭐️⭐️呢個

味辛黑梅螺 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

蒜頭木魚漬 ⭐️⭐️⭐️⭐️

三色刺身盛 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

火灸大拖羅 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

日本沙椎魚 ⭐️⭐️⭐️⭐️
呢個係店家極力推介,果然無介紹錯!沙椎魚細細條,但魚肉好滑而且無骨,配埋飛魚子一啖過好滿足😌

肉盛六品盛盒 (廚師發辦) ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
第1次嚟到呢度食串揚唔知點揀,樣樣都想試,所以呢個由廚師發辦就最岩我啦😙 6款串揚包括德島紫蘇雞肉、沖繩阿古豬柳、葡萄豚肉、宮城牛舌心、煙燻日本鴨胸、明太子豚肉串😋 我最欣賞嘅係葡萄豚肉,完全無豬腥味,肉質好淋好易咬開,一試難忘👍🏻 其次就係煙鴨胸,煙燻味好香好吸引,食1串其實唔太夠喉🤭

素菜六品盛盒 (廚師發辦) ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
6款來自日本唔同地方嘅蔬菜串揚:沖繩苦瓜、岩國蓮藕、高知青椒仔、奈良千両茄子、佐賀洋蔥、大分椎茸~ 最值得推薦嘅係茄子同埋椎茸,雖然係炸物,但仍然保持到蔬菜中嘅水份,入口好juicy👍🏻

茶漬飯 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
叫咗2款茶漬飯,分別係明太子同埋南高梅!明太子辣辣地我好鍾意,而南高梅就好有日本傳統feel,入口酸酸味味,好開胃,就算飽都食得晒呢😁

三色刺身盛
日本沙椎魚
肉盛六品盛盒 (廚師發辦)
素菜六品盛盒 (廚師發辦)
2024-05-14
三色刺身盛
日本沙椎魚
肉盛六品盛盒 (廚師發辦)
素菜六品盛盒 (廚師發辦)
2024-05-20 92 浏览
今年母親節🌹 老公安排了一個晚上收工和我撐枱腳。我喜歡omakase,但我目前懷孕中🤰🏻 不能吃生的😂 在網上找了幾家日式料理,決定帶我來到九龍城吃日式串揚omakase,主要選熟的菜品給我💞 餐廳空間雖然較小,日式裝潢實而不華,環境清雅。Menu大部份是串揚,揀選菜品後,先喝杯熱茶暖暖胃,最近香港總是下雨,晚上微涼,記得帶外套呢。第一道安康魚肝 配柚子啫喱魚肝口感綿密,入口幼滑即溶。一點兒都不腥,這款魚肝挺重口味,配以清新的柚子啫喱,恰到好處。🥰第二道素菜六品盛合(廚師發辦)這個六盛合不是規定的蔬菜組合,廚師會因應時令當造之蔬果食材來製作。💕最值得一提係蓮藕、苦瓜和菇串揚👍🏻。其他不過不失,全部炸得剛好,薄脆口感。✨蓮藕✨一整個口感都是脆的、爽口的!✨苦瓜✨做成串揚,是我第一次吃到的口味,很特別!我本身很愛吃苦瓜。✨菇✨真的很香,拿起還沒放進嘴巴,已經聞到很濃的菇香飄溢。第三道鹿兒島黑毛豬鞍(日本國產豚使用)磯煮鮑魚明太子豚肉卷(日本國產豚使用)甘鯛立鱗用料上乘,廚師揀選日本當地新鮮優質食材製作,最令我印象深刻還有黑毛豬鞍。使用日本國產豚肉,豬鞍肉質嫩滑,口感實而不柴,肉汁豐富!👏🏻

第一道
安康魚肝 配柚子啫喱

第二道
素菜六品盛合(廚師發辦)

✨蓮藕✨一整個口感都是脆的、爽口的!
✨菇✨真的很香,拿起還沒放進嘴巴,已經聞到很濃的菇香飄溢。

第三道
鹿兒島黑毛豬鞍(日本國產豚使用)
磯煮鮑魚
明太子豚肉卷(日本國產豚使用)
甘鯛立鱗

用料上乘,廚師揀選日本當地新鮮優質食材製作,最令我印象深刻還有黑毛豬鞍。使用日本國產豚肉,豬鞍肉質嫩滑,口感實而不柴,肉汁豐富!👏🏻👏🏻

第四道
炙燒和牛(神戶牛使用) 配新洋蔥
和牛油脂飽滿,入口肉汁溢出,簡單調味保留和牛香氣味道,原汁原味🤤

第五道
茶漬飯(三文魚、明太子、南高梅)
吃一口茶漬飯,彷彿身在日本的感覺。這份茶漬做得很地道,上面那顆梅子酸酸蜜蜜的,很好吃!😍

第六道
三文魚籽杯
這個我不能吃🤰🏻,待生了寶寶下次再來吃。

第七道
時令水果 配日本雪葩
吃完串揚,來份清甜的水果和雪葩,微酸解膩💕
2024-05-13
2024-05-17 93 浏览
母親節特別帶至愛既母親大人食餐好既,因為母親節當日吾系香港,所以遲左幾日補返數,知道母親大人鐘意食龍蝦,所以搵左一間好特別既餐廳,提早book位仲預留左龍蝦,比個驚喜佢。呢間日本餐廳有位識講廣東話既日本廚師坐陣,以日式串揚做賣點,香港比較少有,以前仲系以串揚omakase 為主,宜家改左做散叫,可以自己揀鐘意食既串揚,而餐廳既食材都系來自日本,有返一定級數。原隻伊勢海老配瀑布芝士 $598伊勢海老系來自日本既龍蝦,以串揚方式,將龍蝦起哂肉再炸,炸衣好薄好脆,龍蝦肉鮮味濃郁,口感彈牙,師傅將龍蝦頭既膏加入芝士作為醬汁,滿滿既熱溶芝士倒落龍蝦肉,味道再昇華,邪惡感滿滿!時令生蠔配有馬山椒 $138一隻呢隻系我暫時見過最大隻既生蠔,真系足足一隻手板既長度。來自日本岩手縣赤崎生蠔,肥美飽滿,肉質厚實滑嫩,味道好鮮甜,加左有馬山椒作調味。螢光魷魚沖漬 $88貌相精緻,螢光魷魚食落好新鮮,味道咸咸地,表面加上金箔,好適合配清酒或者配白飯食。揀左4款串揚:煙肉蠔卷 $58好特別既創作串揚,用煙肉包住生蠔,生蠔半熟,食落好juicy,再用煙肉包住去炸,好巧功夫既串揚。芝士黑松露 $58原粒芝士去炸,口

原隻伊勢海老配瀑布芝士 $598

時令生蠔配有馬山椒 $138一隻

螢光魷魚沖漬 $88

揀左4款串揚:
煙肉蠔卷 $58

芝士黑松露 $58
原粒芝士去炸,口感外脆內軟,黑松露味非常香濃。

雞尾 $28
雞尾食落完全無腥味,好似食緊一般雞肉,不過比較爽口啲,炸衣同樣好脆好薄。

岩國蓮藕 $28
蓮藕好爽脆,加上炸衣更突顯個脆口感。

火炙大拖羅 $128 一件
師傅好好人,會比消毒酒精濕紙巾先抹手,再比呢舊用紫菜包住既大拖羅我地食,師傅仲話最好一啖食哂佢,入口個下魚油爆發哂出黎,入口溶化,魚香味十足,口感非常好。

三文魚 明太子 茶漬飯 $58
最後以茶漬飯作結尾,明太子咸香味配鮮甜香濃既飯一齊食,好好味。

前陣子去日本嘅時候喺當地一間小店試過串揚一直念念不忘☺️今晚就同朋友黎到九龍城呢間充滿日本🇯🇵感覺既「北斗」 趟開門進店係張長形料理枱☺️日藉師傅會係裡面炮製各種美食🤗每道菜用佢帶日文口音既廣東話介紹😎真係好勁😊前菜有爽脆椰菜配芝麻醬及豉油🤗富山灣螢光魷魚漬物🦑魷魚鮮味與酸甜既漬汁☺️食落甜甜地帶一種特別嘅味道用嚟送洒真係一流👍味辛黑梅螺黑梅螺柚子師傅用左柚子辣醬油浸至入味🤤食落甜中帶辣有嚼勁🤗完全無沙又新鮮😍青森大間鮪魚盛盒從赤身、中拖到大拖羅都帶有細膩脂肪層🤤全部新鮮美味☺️我特別鍾意大拖入口即化🤤真係好好食🤩日本沙椎魚配三文魚子😍沙椎魚以串揚方式呈現🤩沙椎魚啖啖肉又冇骨🤗口感豐富且層次分明🤩另外千兩茄子🍆沖繩苦瓜、青森長芋、佐賀楊蔥🧅北海道冬菇🍄‍🟫長野舞茸及高知青椒🫑師傅沾上麵粉、蛋液和麵包糠再用油炸至金黃酥脆😊真係非常美味😋明太子茶漬飯食到濃郁的中海鮮及明太子鹹香味道😚令人回味無窮🤩松葉蟹肉蟹膏北海道海膽杯呈現出豪華海鮮風味😉滿滿鮮甜松葉蟹肉、蟹膏及濃郁又爆杯既海膽😋每一啖都極為新鮮好滿足🤩最後日本水果蕃茄🍅甜度極似水果清新又重蕃茄味😋當作收尾甜品最好不過👍

前菜有爽脆椰菜配芝麻醬及豉油🤗

• 松葉蟹肉蟹膏北海道海膽杯
  • 水果蕃茄
  • 日本沙椎魚
  • 苦瓜
上次食左「渡邊屋」今次就黎到佢既姐妹店😆 日本既「串揚」 系香港真系少之有少🍢 而呢間同樣位於九龍城既「北斗」🇯🇵 就系其一!! 初嚐串揚 的確有驚喜🤩店舖位置全Bar枱設計 只有10個座位 令食客同師傅可以交流更多😌 而menus有omakase或自選均可!!薯仔沙律 $58沙律醬酸酸甜甜既味道 加上薯仔🥔 冰涼軟滑 層次豐富梅水晶鯊魚軟骨 $57第一次食鯊魚軟骨😂 用上梅子果肉mix埋鯊魚軟骨 爽脆既口感 加埋梅子既酸味 一食就上癮了😍三色刺身盛 $138有三文魚 帆立貝 同深海池魚 ; 三款刺身都系厚切 而且肉質緊實而爽口 非常新鮮🤤地蛤清湯 $78用上地蛤 雜菇 蘿蔔烹煮而成🐚 雖然只系清湯 但非常鮮甜 喝到既全部都系地蛤既精華😋北斗八品盛盒 (廚師發辦) $438串揚既種類實在太多啦 多到我地有選擇困難😳 所以最後廚師發辦🧑🏻‍🍳 有茄子 ; 磯煮鮑魚魚子醬 ; 希靈魚籽櫻花蝦 ; 沙錐魚 ; 神户牛 ; 牛舌 ; 煙鴨胸 同帆立貝三文魚籽🍢 每一款串揚既炸衣酥香薄脆 而且保留到食材最純粹既味道同本質 不油不膩 非常高質👍🏻松葉蟹肉蟹膏海膽杯 $298一見到呢個即刻心心眼😍

薯仔沙律 $58
沙律醬酸酸甜甜既味道 加上薯仔🥔 冰涼軟滑 層次豐富

梅水晶鯊魚軟骨 $57

三色刺身盛 $138

地蛤清湯 $78

北斗八品盛盒 (廚師發辦) $438

松葉蟹肉蟹膏海膽杯 $298
一見到呢個即刻心心眼😍 勁中意既組合!! 飯上面都系滿滿既松葉蟹肉蟹膏 入口香濃滑溜 甘香鮮甜🦀 再舖滿北海道馬糞海膽 濃厚甘甜 極其鮮美🤤

三文魚籽杯 $98
試埋呢款杯飯😆 超級無敵多既三文魚籽 魚籽一咬即破 滿滿既魚油滲進口中 非常濃郁鮮甜😋

日本水果蕃茄 $48
蕃茄特別鮮甜多汁 有別於普通蕃茄🍅 而甜味同清新既酸味同步 完美平衡

2024-04-30
  • 薯仔沙律
  • 梅水晶鯊魚軟骨
  • 地蛤清湯
  • 北斗八品盛盒(廚師發辦)
  • 松葉蟹肉蟹膏海膽杯
  • 三文魚籽杯