2019-10-18 115 浏览
港式素菜我就吃得多,但係印度素菜真係第一次食,今日經朋友介紹下,來到尖沙咀寶勒巷萬事昌廣場 Kailash Parbat,品嘗一下正中既印度素菜!!~Patiyala Lassi 印度芒果奶昔 ($49)芒果奶昔超級大杯,顏色鮮黃吸睛,一入口,奶昔既質地好濃厚,帶點杰身,而且非常細滑,除左有濃郁既芒果味,仲有一陣陣既印度特色香草味,非常好味又解渴!!~Namkeen Pink Peru 粉紅秘魯 ($49)呢杯係粉紅色既無酒精雞尾酒,顏色係粉紅色,感覺好少女,杯邊有一些微辣既調味粉,飲落去有甜甜既番石榴味,但亦混合左特製既微辣味,味道非常特別。Masala Cheese Naan 馬薩拉芝士烤餅 ($40)來食印度野,一定要食印度烤餅,呢個芝士烤餅係即叫即做,烤得好香,入口外邊脆而內軟,有微軟既cheese味道,相當好食。Stuffed Paratha 薯仔餡餅 ($45)由於呢道既烤餅實在太好食,所以我地再order左一個薯仔餡餅,如果吾鐘意食薯仔既,都可以簡反cheese做餡料。呢個薯仔餡餅夾雜着薯仔蓉同濃郁既印度香料味,又係外脆內軟,非常好食。Paneer Tikka Labab

Patiyala Lassi 印度芒果奶昔 ($49)

Namkeen Pink Peru 粉紅秘魯 ($49)

Stuffed Paratha 薯仔餡餅 ($45)

Paneer Tikka Lababdar 奶酪番茄馬薩拉 ($85)
印度既奶酪係一件件正方形,好似港式硬豆腐既食物,佢本身味道不太濃,有微微芝士味,但配合埋濃郁既特色辣番茄醬汁入面,仲有非常特別既印度香料味,真係一試難忘,呢個馬薩拉煮奶酪,配合埋烤餅一齊食,真係天作之合!!~

Do Rukha Khumb 印度粘土烤蘑菇串燒 ($95)
呢個特色釀蘑菇串燒,份量不少,每件蘑菇入面都釀在好多類似cheese奶酪嘅特製餡料,配合埋青綠色既特色醬汁,味道非常濃郁同充滿香料味!!~

呢間印度素食餐廳,除左食物同飲品既質素高外,餐廳既環境同裝修都好讚~而且印度既服務員都非常有禮貌,難怪餐廳甘多印度人同不同國籍既客人幫襯!!~ 印度素菜,I love it!~
印度芒果奶昔,粉紅秘魯
芝士烤餅,薯仔餡餅