2018-06-12
一號風球高掛嘅夜晩,風唔大雨好大。突然好想食日式燒肉,即時搵朋友一齊,去咗荃新天地嘅牛太開餐,鐘意佢食物質素好唔錯,裝修夠型格,座位好闊落,加上完善嘅抽風系統,食飽之後唔會成身燒肉香,而且,喺呢個風雨交加嘅日子,搭港鐵到荃灣站,沿住全天侯嘅天橋行過去,完全唔怕落雨斯濕,掃曬興,真夠爽。我哋六點半到,唔算多人,唔洗等位,即刻入座,即刻點餐,㨂咗店長推介嘅華美清馥燒肉放題,望住個平板電腦,食物選擇好多,牛、豬、雞、海鮮、野菜、沙律、麵、飯、小食、大食、甜品,全部有齊,不過,以牛魔身份,首輪當然專供牛肉。開爐點火,店員送上前菜,牛肉拼盤跟生菜,跟住自己點嘅牛肉都好快送到,叫咗霜降迷你扒、牛脊肉、同牛胸腹肉,放入爐燒一陣,肉香冒升即食,款款牛肉都好正,最鐘意霜降迷你扒,油脂好均勻,肉質好 juicy、嫩滑軟淋,而且仲有三種調味,鹽味、燒汁同辛味噌,自己最愛當然係鹽味,因為本身肉味已夠好,跟本唔需要額外調味,灑少少鹽,原汁原味,就係最好嘅食法。次輪食海鮮,叫咗海蝦、原隻魷魚仔、鹽燒帆立貝、牛油蒜蓉燒蠔,熱辣辣食入口,新鮮好味。跟住清一清胃口,食野菜,有自己最愛嘅燒菠蘿,好水潤。燒洋蔥都好香,好爽
跟住清一清胃口,食野菜,有自己最愛嘅燒菠蘿,好水潤。燒洋蔥都好香,好爽甜,朋友食到停唔到口。仲有粟一燒,少少燶燶地,好香口。
朋友見到有迷你冷烏冬,話要試吓。寫就迷你,其實份量都唔細,烏冬煙韌,湯底清甜冰涼,所有熱氣,即時降溫。
食埋甜品,叫咗是日甜品櫻花蛋糕,細細地,甜甜地,味道啱啱好。仲有叫咗鯛魚燒,燒到少少燶,脆口香甜。另一驚喜,就係每人仲有一杯movenpick 雪糕,呢餐日式燒肉,真係食得好滿足,夠曬正。