2018-12-12
提到私房菜, 一般都會覺得好隱蔽, 唔係個個會搵到路 。 今次我同老公提早做節, 佢同事介紹一間係觀塘工業區內唔起眼既私房菜-御膳。首先係工業區坐類似貨lift上去, 原來係之前上山藝堂同一座大廈。 入到去簡潔企理, 應有既家具有哂, 完全係實用為主, 沒有絲毫奢華嬌情。 我地已經預先order了二人餐, 多帶個3歲小孩會會無任歡迎。 前菜: 麻辣手撕雞因為我倆太肚餓, 見到心愛既手撕雞便狼吞虎嚥。 青瓜絲清涼 配上嫩滑雞肉和雞肉, 好惹味, 胃口大開。 拌左辣醬所以小朋友要等下個菜喇。戲肉: 大肉蟹侍應介紹有7種煮法, 鍾情避風塘, 胡椒和麻辣既我地因為小朋友唔會辣所以叫左花鵰蒸蛋白既煮法。 眼界大開, 蛋白沾滿濃濃的酒香, 食到蛋白時會有酒香味。 因為已高溫煮過所以酒精都揮發了。 而大肉蟹殼內包滿蟹肉,一d虛位都冇。 我未買過同食過咁滿蟹肉既大肉蟹。 廚師除了煮功一流, 買貨眼光都好高明。士多啤梨骨平時唔多食肉既小朋, 今次食哂3條骨。 每塊骨都有甜甜既士多啤梨汁, 好正。蒜蓉蒸龍躉4塊厚實既龍躉片, 連皮蒸好滑身。 魚肉飽滿帶甘香。 上面鋪了滿滿既蒜泥, 而魚下面就有粉絲。 很r
前菜: 麻辣手撕雞
戲肉: 大肉蟹
士多啤梨骨
蒜蓉蒸龍躉
4塊厚實既龍躉片, 連皮蒸好滑身。 魚肉飽滿帶甘香。 上面鋪了滿滿既蒜泥, 而魚下面就有粉絲。 很raw地呈現了魚的質素。
黃金大蝦
岩岩炸起好熱, 咬落去全是蛋黃香味, 蝦也很新鮮。
招牌御膳抄飯
食到一半其實我已經好飽了, 但真係好高質好好味我繼續食左好多抄飯。 抄飯係痴身濕濕地。
上湯浸時蔬
多種新鮮蔬菜。 落左好多炸蒜頭, 岩我口味。
甜品
有驚喜, 係布丁, 難得唔太甜又重蛋味和口感細滑。
今餐大人同小朋友都好滿意。 我會介紹俾朋友同家人去食。