2019-11-24 78 浏览
今日難得出旺角食晚飯,經過呢間石鍋手打烏冬店,人流雖多,但排隊唔算多人,所以就揀呢間食晚餐。環境較細,但食物美味,且服務好,所以會再來食。300°C 熱石海鮮茶漬飯 $88先倒入魚介昆布綠茶,利用300°C熱石令茶漬飯更香更入味,仲有佛騰的嗞嗞聲,好吸引,再加入配料的櫻花蝦,散發更香的味。海鮮非常豐富,也很新鮮甘甜,有彈牙爽口的蝦,特別甜美,而飽滿的蜆肉也很多汁很鮮甜,帆立貝超大粒,好嫩滑,蠔肥美鮮甜,蟹棒啖啖肉好厚身。飯粒吸收哂茶湯的鮮味,有昆布同魚介提鮮,又有綠茶的清香,更有櫻花蝦脆卜卜的口感同獨有的香味,十分滿足。安格斯牛肉石燒手打烏冬 (黑松露香菇湯) $78湯底有5款,而呢款黑松露香菇湯就好吸引我地,有好香黑松露味,仲有濃重香菇味,而且牛肉用安格斯牛,嫩滑有牛味,用牛肉卷少少黑松露醬食,非常美味,超香超多肉汁。手打烏冬超彈牙,又滑溜,口感極好,就算浸係石鍋耐左都仍彈牙,加上有石鍋保持溫度,最岩冬天食。仲有甜品送,係透明和果子,口感微彈帶煙韌,內餡是紅豆蓉,味道微甜不膩,仲有粒粒紅豆。
300°C 熱石海鮮茶漬飯

300°C 熱石海鮮茶漬飯 $88

安格斯牛肉石燒手打烏冬(黑松露香菇湯)

安格斯牛肉石燒手打烏冬 (黑松露香菇湯) $78

2019-11-23
300°C 熱石海鮮茶漬飯
安格斯牛肉石燒手打烏冬(黑松露香菇湯)